maandag 31 juli 2017 04:00

Autopremies schieten omhoog

De Consumentenbond heeft de premies van autoverzekeringen onderzocht. Met stijgingen tot wel 65% bereikten deze productgroep het afgelopen jaar ongekende hoogtes. Verdubbeling van de premies waren geen uitzondering.

Gemiddeld 16% premiestijging

Voor nieuwe polissen ging de premie gemiddeld met 16% omhoog. Met name de prijs van de WA-dekking steeg. De kleinere maatschappijen vallen op met hun uitschieters naar boven. De Kilometerverzekering staat aan kop in het onderzoek van de Consumentenbond, met een gemiddelde premiestijging van 62%.

Autopremies stijgen niet bij alle verzekeraars

De prijzen van SNS, rijstijlpolis myJINI, Autoweek en Verzekeruzelf.nl gingen met 35 tot 55%. ook flink de lucht in. Bij grote maatschappijen zoals ASR en Reaal stegen de prijzen nauwelijks of niet. Centraal Beheer verhoogde de premies relatief weinig, maar gooide wel de WA-premies voor jongeren en ouderen met 21 tot 25% omhoog.

Leeftijd wordt steeds belangrijker

Het onderscheid in leeftijd komt bij meerder verzekeraars voor, stelt de Consumentenbond vast. “Zo krijgen bij SNS oudere automobilisten (70 jaar of ouder) na een jaar een premieverhoging van 68%. Voor jongeren tot 26 is dat 26%. ‘Ervaren rijders’ van 30 tot en met 65 jaar betalen bij Zelf dit jaar 28% meer.”

Verzekeraars weigeren volgens het onderzoek ook klanten vanwege hun leeftijd. “Jongeren zorgen volgens Aegon voor meer dan gemiddelde schade, dus kan er pas vanaf 31 jaar via internet een autoverzekering worden afgesloten. Zelf, Kilometerverzekering, Reaal (online) en Route Mobiel accepteren iemand pas vanaf 25 jaar. Bij London Verzekeringen zijn oudere bestuurders slechts welkom tot 70 jaar.”

Vergelijk nu