woensdag 05 december 2018 09:30

Belastingvoordeel in 2018 met lijfrente-aftrek!

U heeft nog maar even om uw jaarruimte in 2018 te gebruiken. Zelf als de belastingdienst zegt dat ze dat het niet leuker kunnen maken, toch is er niks vervelends aan de voordelen die de Belastingdienst heeft bedacht voor mensen die geld opzij zetten voor een aanvulling op hun pensioen met een lijfrenterekening of lijfrenteverzekering. In ruil voor de voordelen zijn er uiteraard regels waar u zich aan moet houden.

De (belasting)voordelen van lijfrente

 1. Een flink deel van uw inleg voor uw lijfrente krijgt u weer terug

  Het geld dat u op uw lijfrenterekening of lijfrenteverzekering stort, krijgt u voor een flink deel weer terug van de Belastingdienst. Dat werkt ongeveer hetzelfde als met de hypotheekrente. Over het pensioeninkomen later betaalt u (hopelijk een lager percentage) inkomstenbelasting over de lijfrente-uitkering.
 1. U hoeft niet elk jaar vermogensrendementsheffing te betalen

  Het geld in uw lijfrenteverzekering of op uw -rekening hoeft u in uw belastingaangifte niet op te geven bij de vermogensbelasting. Deze belasting betaalt u als u meer dan € 30.000,00 (2018) aan spaargeld en/of beleggingen heeft (of samen met uw partner meer dan € 60.000,00 (2018). Misschien denkt u ‘Tussen 0,61% en 1,61% per jaar, daar word ik niet rijk van.’ Nou… dat is wel zo. Dat ziet u hieronder.

Belastingvoordeel lijfrenterekening of lijfrenteverzekering

 1. Misschien betaalt u later op de pensioendatum minder inkomstenbelasting

  Met het kapitaal van uw lijfrenteverzekering of het geld op uw pensioenrekening koopt u later een pensioeninkomen aan: elke maand of elk jaar krijgt u dan een bepaald bedrag. Over dit inkomen betaalt u inkomstenbelasting. Na het bereiken van de AOW-leeftijd is de inkomstenbelasting een stuk lager. Dat is een (groot) voordeel als dat straks ook voor u geldt.

De lijfrente spelregels

De Belastingdienst spaart mee voor een aanvulling op uw pensioen. Dat is fijn. Maar in ruil voor dat belastingvoordeel stelt de Belastingdienst wel een aantal voorwaarden. Deze gelden bij alle banken of verzekeraar.

 1. U mag het geld niet zomaar opnemen

  Uw geld zit in een lijfrenteverzekering of staat op een geblokkeerde rekening. Logisch, want het is bestemd als aanvulling voor uw pensioen. Misschien ook maar goed ook dat het geblokkeerd is, want dan komt u niet in de verleiding om met uw pensioengeld die last-minute droomvakantie te betalen. U kunt het geld wel opnemen, maar dat is financieel niet slim.
 1. Er is een maximum bedrag dat u per jaar mag storten

  Want de Belastingdienst sponsort graag uw pensioen, maar niet onbeperkt. Het maximale bedrag dat u in een jaar mag storten, is uw ‘jaarruimte’. Deze is afhankelijk van uw pensioentekort. Uw jaarruimte berekent u heel eenvoudig met onze jaarruimte-calculator. Kinderspel zelfs, als u even 5 minuten de tijd neemt.
 1. U moet met het geld een aanvullend pensioeninkomen aankopen


  Als u met pensioen gaat, mag u het geld uit de lijfrenteverzekering of op uw pensioenrekening niet in één keer opnemen. Nee, u moet er een pensioeninkomen mee aankopen. U mag dan zelf weten bij wie: bij de huidige aanbieder, maar ook bij een andere bank of verzekeraar. Keuze genoeg. U hoeft er nu nog niet over na te denken… dat hoeft pas als u het inkomen gaat aankopen. Banken en verzekeraars boeken uw geld gratis over naar de aanbieder van uw keuze.
 1. Over het aanvullend pensioeninkomen betaalt u belasting

  Het inkomen is dus een bruto inkomen. Hoeveel belasting u betaalt, is afhankelijk van de belastingschijf waar u dan met uw hele pensioeninkomen in valt. U bepaalt zelf (binnen enkele grenzen) wanneer u met het geld een inkomen aankoopt.

Naar de jaarruimtetool

Wat als ik het op mijn manier wil doen?

‘My Way’, Frank Sinatra. Natuurlijk mag u het op uw manier doen. Wilt u bijvoorbeeld altijd bij uw geld kunnen? Snappen we helemaal. Als u de spelregels van de Belastingdienst niet wilt, kies dan voor een spaar- of beleggingsrekening. Deze mogelijkheid geldt zonder alle (belasting)voordelen en spelregels van de Belastingdienst.

Naar beleggen

Jaarruimte berekenen?

Dat is dus helemaal niet moeilijk. Kinderspel zelfs. En al helemaal met de jaarruimte-calculator.

Jaarruimte berekenen

Hulp van onze adviseur

Wilt u graag ondersteuning van onze pensioenadviseur of wilt u een uitgebreide lijfrente-ruimteberekening? Geen probleem. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling en professioneel contract- en polisbeheer. De kosten voor advies, bemiddeling en beheer bepaalt u in overleg met onze adviseur.

 

Laatst aangepast op maandag 14 januari 2019 13:31