woensdag 03 maart 2021 14:48

Diefstal bestelauto en gereedschap voorkomen

Voor veel ondernemers en personeel is een bestelauto onmisbaar. En goed gereedschap is goud waard. Dat laatste weten dieven ook. Hoe kun je diefstal voorkomen en de schade beperken? Het zal je maar gebeuren: u loopt van het bouwterrein naar uw bestelauto, is uw gereedschap gestolen. Of erger nog: uw bestelauto is weg! Wat nu? Diefstal is een groot risico voor ondernemers. Hoe kunt u diefstal van uw bestelauto en uw gereedschap voorkomen en financiële schade beperken?

1. Maak het dieven niet makkelijk

Diefstal wordt vaak veroorzaakt door slordigheden. Als u werknemers in dienst hebt die ook gebruikmaken van een bestelauto en gereedschap, geef ze dan duidelijke instructies over hoe ze hiermee om moeten gaan. Het is slim om de regels vast te leggen in een gedragscode of in een gebruikersovereenkomst. Geef uw personeel bijvoorbeeld de volgende richtlijnen:

  • Parkeer op een plek met voldoende toezicht
  • Zorg dat de bestelauto altijd goed afgesloten is
  • Laat de sleutels nooit onbeheerd in het contact zitten
  • Geef de sleutels nooit aan een ander
  • Laat gereedschap en bouwmaterialen nooit onbeheerd achter

U kunt dit lijstje verder uitbreiden en specifieker maken. Dit soort richtlijnen zijn niet meer dan logisch, maar toch is het belangrijk om uw werknemers bewust te maken van de risico's. En natuurlijk geeft u zelf het goede voorbeeld. Meer regels voor personeel legt u vast in een personeelshandboek.

2. Beveilig uw bestelauto

Om inbraak te voorkomen kunt u extra maatregelen nemen om uw bestelauto te beveiligen. Want ook al doet u de bestelauto netjes op slot, dan nog kunnen inbrekers met een speciale sleutel of via een zogenoemde 'relay attack' eenvoudig de auto openen. Gelukkig zijn er systemen ontwikkeld voor extra beveiliging. Denk aan een trekhaakslot waarmee de achterdeuren van de bestelwagen worden beschermd. Er bestaat ook complete mechanische beveiliging voor alle deuren van de laadruimte. Vraag dus bij uw autodealer welke mogelijkheden er zijn voor uw bestelwagen.

3. Verzeker uw bestelauto

In combinatie met bovenstaande maatregelen is het slim uw bedrijfswagen(s) goed te verzekeren. Daarmee voorkomt u flinke financiële schade en heeft u snel weer vervangend vervoer.

  • Als u een bestelauto heeft, dan heeft u een bestelautoverzekering nodig.
  • Voor een ‘reguliere’ personenauto van de zaak heeft u een zakelijke personenautoverzekering nodig.
  • Als u een autoverzekering afsluit, kijk dan goed naar de dekking die je kiest (WA, Beperkt casco of Volledig casco).
  • Daarnaast heeft u ook nog aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld om inzittenden mee te verzekeren. Kies een verzekering die goed aansluit bij uw wensen als ondernemer.

4. Verzeker uw gereedschap

U kunt ook de inhoud van uw bestelauto, zoals gereedschap, bouwmaterialen en machines verzekeren. Dit doet u met een eigen vervoer ­verzekering. Hiermee bent u verzekerd tegen diefstal, maar ook tegen schade aan uw goederen tijdens het vervoer in uw bestelbus. Het maakt dan niet uit of u of uw werknemers in de bestelbus rijdt. Ook de schade die ontstaat tijdens het laden en lossen is meeverzekerd.

Probeer diefstal te voorkomen

Een verzekeraar verwacht dat u voldoende maatregelen neemt om diefstal van gereedschap en (bouw-)materialen te voorkomen. U mag spullen bijvoorbeeld niet onbeheerd achterlaten in de bestelbus. Dit is nog een reden om de gedragsregels bij tip 1 scherp te formuleren en te zorgen dat uw werknemers die naleven. Lees meer over de eigen vervoer­verzekering.

Vragen over het verzekeren van een bestelauto en gereedschap

Wat is een bestelautoverzekering?

Met een bestelautoverzekering kunt u een bestelauto en inzittenden verzekeren tegen schade. U krijgt dan een financiële vergoeding als er iets met uw bestelauto gebeurt, bijvoorbeeld bij beschadiging of diefstal.

Wanneer is een verzekering voor bedrijfswagens verplicht?

Een zakelijke autoverzekering of bestelautoverzekering is verplicht als de auto op de balans van uw onderneming staat. De Belastingdienst ziet uw auto dan officieel als bedrijfsauto.

Hoe kan ik de inhoud van bedrijfswagens verzekeren?

U kunt de inhoud van uw bestelwagen, zoals gereedschap, (bouw-)materialen en machines verzekeren met een eigen vervoer ­verzekering. Hiermee bent u verzekerd tegen diefstal van spullen, maar ook tegen schade aan uw goederen tijdens het vervoer. Ook schade die ontstaat tijdens het laden en lossen is meeverzekerd.

Wat is het verschil tussen WA, Beperkt Casco en Volledig Casco?

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. U bent dan verzekerd als u met uw auto schade toebrengt aan anderen. Beperkt Casco verzekert alleen schade aan uw auto door brand en explosie, aanrijdingen met dieren, hagel, natuurrampen, storm, diefstal en ruitschade. Bij Volledig Casco is uw auto verzekerd tegen schade door een breed aantal oorzaken waaronder schade die u zelf veroorzaakt, zoals bij een botsing of van de weg raken.

Wat kost een bestelautoverzekering?

De kosten van een bestelautoverzekering zijn onder andere afhankelijk van het merk, de (dag)waarde, het gewicht van de bestelwagen, het aantal schadevrije jaren, de regio en het vermogen van de motor. Wilt u weten wat de kosten zijn voor uw bedrijfswagen? Dan kunt u een vrijblijvende offerte bij Honig en Honig aanvragen bij een verzekeraar naar keuze.

Laatst aangepast op woensdag 03 maart 2021 16:11