vrijdag 08 september 2017 08:21

Eigen risico en zorgpremie 2018 stijgen fors

Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar naar € 400,00. Ook de premie gaat omhoog is de verwachting. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag flink zal toenemen. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover in de Telegraaf. De cijfers komen naar buiten op Prinsjesdag als het demissionaire kabinet de begroting voor volgend jaar presenteert.

De Telegraaf meldt dit naar aanleiding van bronnen die kennis hebben genomen van de conceptstukken voor Prinsjesdag.De stijging van het eigen risico komt hoofdzakelijk door de verwachte loonstijging in de zorg. Vorig jaar steeg het eigen risico niet, maar de jaren daarvoor wel met 10 of 15 euro per jaar.

Zorgpremie 2018 stijgt met € 6,00 per maand

De zorgpremie zal volgens ramingen stijgen met ongeveer € 6,00 per maand. Dit is fors meer dan de eerder berekende € 2,50 per maand die in augustus snel door de NOS werd uitgerekend op basis van de tegenvaller van € 400 miljoen van het verzekeringsfonds.

Het bedrag kan nog veranderen. Het kan nog een euro meer of minder worden. De zorgverzekeraars stellen de definitieve premie pas in het najaar vast. De zorgtoeslag zal met zo’n € 130,00 groeien. De helft hiervan is automatische compensatie. De andere € 65,00 is het gevolg van kabinetsbeleid om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.