Fotograferen op vakantie: 5 handige tips

Fotograferen onder zomerse omstandigheden is lang niet eenvoudig. Omdat er veel licht is en de zon over het algemeen hoog staat, zijn de voorwaarden voor een goede foto verre van optimaal. Om in deze lastige situatie toch nog de beste resultaten te halen, hebben wij wat weetjes en tips voor u verzameld.

1. Fotografeer bij voorkeur vlak na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang

Alle fotografen weten het: de mooiste foto’s maak je als de zon laag staat en met haar warme strijklicht de aarde beschijnt. Deze zogenaamde Gouden Uren zijn ideaal voor foto’s met diepe, verzadigde kleuren en veel contrast. Het zachte strijklicht is ook zeer vriendelijk voor de huid, wat flatteuze portretten oplevert.

2. Fotografeer niet in een contrastarm decor bij fel zonlicht

Natuurlijk zijn er meer momenten op de dag dat u foto’s wilt maken dan in de vroege ochtend en tegen zonsondergang. Vermijd dan situaties met weinig contrast, zeker als u met direct zonlicht wordt geconfronteerd. Voorbeeld: neem liever niet om 12 uur een foto van het strand en de lucht erboven. Door het felle licht bijt alles boven de horizon uit, terwijl ook het zand niet voor contrast kan zorgen. Fotografeer in dergelijke situaties bij voorkeur in de (half)schaduw en zoek naar kleur- of contrastrijke onderwerpen.

3. Controleer uw belichting extra goed in fel licht

Door de reflecties die meestal ontstaan als er veel licht is, kan de belichtingsmeter van uw camera in de war raken. Om te voorkomen dat de resultaten teleurstelling veroorzaken, moet u de belichting zo dicht mogelijk bij uw onderwerp meten. Zo voorkomt u dat het meetsysteem de omgeving als uitgangspunt neemt in plaats van het onderwerp. Bij veel camera’s kunt u ook kiezen voor zogenaamde spotmeting, waarmee u slechts een deelgebied van de totale compositie meet.

4. Ken uw camera

Het bovenstaande voorbeeld geeft al een hint in deze richting. Veel vakantiefotografen zijn niet volledig op de hoogte van de mogelijkheden van hun camera. Zij fotograferen daarom alles met een volautomatisch programma. Dat is in veel gevallen niet erg, maar zeker in lastige omstandigheden is het raadzaam om een ander programma te kiezen. Neem daarom de gebruiksaanwijzing mee en lees deze bijvoorbeeld onderweg naar u vakantiebestemming nog eens door.

5. Reserve batterij en extra geheugenkaart

U zult niet de eerste zijn die ermee wordt geconfronteerd: net op het moment dat zich die hilarische situatie voordoet, is uw batterij leeg of uw geheugenkaart vol. Neem daarom altijd een opgeladen reservebatterij en een extra geheugenkaart mee. Zo weet u zeker dat u de mooiste momenten niet hoeft te missen.