vrijdag 28 juni 2019 13:32

Groene kaart verplicht?

Groene kaart verplicht? - In alle landen in het groene kaart gebied moet een bestuurder van een motorrijtuig kunnen aantonen dat dat motorrijtuig én de eventueel gekoppelde aanhanger/caravan verzekerd is. Ook bij schade is het praktisch om de groene kaart bij de hand te hebben, omdat daar alle gegevens die van belang zijn op staan.

In welke landen is een is een groene kaart verplicht?

In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Israël, Iran, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro Oekraïne, Rusland, Tunesië en Turkije is een groene kaart verplicht. In alle overige landen mag de verzekeringsdekking ook met een ander document aangetoond worden. Het voordeel van de groene kaart is dat de gegevens eenvoudig en zonder technische hulpmiddelen zonder kennis van de taal van het land van oorsprong kunnen worden gelezen

Overzicht Groene kaart gebied

 

Groene kaart landen

Digitale groene kaart?

Veel verzekeraars versturen tegenwoordig een digitale versie van de groene kaart. In het buitenland wordt een groene kaart digitaal op een telefoon of tablet, een schermprint of geprint op wit papier niet als een geldige groene kaart geaccepteerd. Een bestuurder kán hierdoor in de problemen komen.

In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Iran, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro Oekraïne, Rusland, Tunesië en Turkije heeft een bestuurder altijd een originele papieren groene kaart nodig. Dit geldt voor zowel het motorrijtuig als de aanhanger/caravan.

Binnen het groene kaartsysteem wordt nagedacht over alternatieven voor de papieren groene kaart.

Kleur en formaat groene kaart

Naast de indeling en de inhoud is ook de groene kleur van de kaart vastgesteld (door de transport commissie van de Verenigde Naties). Een groene kaart mag digitaal verstuurd worden, maar moet dan wel op groen papier, of groen geprint worden. Groene kaarten die toch “wit” worden afgedrukt kúnnen voor problemen zorgen in het buitenland, als ze niet worden geaccepteerd als geldige groene kaart. Verzekeraars moeten hun verzekerden hier op wijzen.

In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Iran, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Tunesië en Turkije heeft een bestuurder sowieso altijd een originele papieren groene kaart nodig.

Groene kaart op creditcard formaat?

Een groene kaart is een document met een uniforme indeling en inhoud. Dat betekent dat een groene kaart niet op creditcard formaat kan uitgegeven worden. De verplichte hoeveelheid informatie past daar immers niet op.

Groene kaart voor aanhanger/caravan

In alle landen in het groenekaartgebied moet een bestuurder van een motorrijtuig kunnen aantonen dat dat motorrijtuig én de eventueel gekoppelde aanhanger/caravan verzekerd zijn. Als de aanhanger/caravan een eigen kenteken heeft, moet ook een verzekeringsbewijs  voor de aanhanger/caravan getoond kunnen worden.

In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Iran, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro Oekraïne, Rusland, Tunesië en Turkije heeft een bestuurder altijd een originele papieren groene kaart nodig. Dit geldt voor zowel het motorrijtuig als de aanhanger/caravan.

Meer weten over de Groene Kaart?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie over de Groene Kaart? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op maandag 07 oktober 2019 08:55