In een brief die de minister aan de Tweede Kamer heeft gestuurd legt hij uit waarom hij geen kortingen wil. “Het is belangrijk om de problemen op de korte termijn die samenhangen met de slechte financiële positie in het licht te zien van het langetermijnperspectief, de transitie naar een nieuw pensioenstelsel. Ik wil daarom geen ingrijpende maatregelen in korte tijd nemen of maatregelen voor een te lange periode laten duren. Want als de huidige economische situatie niet structureel is, dan hebben we mogelijk te veel te snel gedaan”, schrijft Koolmees.
Uitwerking pensioenakkoord
Als de situatie van zeer lage rentes wel structureel is, dan roept dat volgens hem vragen op die ook in de uitwerking van het pensioenakkoord aan de orde zullen komen. Die uitwerking van het pensioenakkoord noemt hij de grootste prioriteit. “Het is daarom voor de uitwerking van het akkoord op de korte termijn belangrijk rust te bieden rond het korten van pensioenaanspraken en pensioenrechten en stabiliteit in pensioenpremies en pensioenopbouw. In het licht van de uitwerking van het pensioenakkoord wil ik een pas op de plaats maken en maatregelen nemen om de nu dreigende kortingen te voorkomen of te beperken.”
Lees ook!
Vier fondsen korten wel
Pensioenfondsen die eind volgende maand een dekkingsgraad hebben onder de 90 procent zullen wel zodanig moeten korten dat ze wel weer boven die grens komen. Volgens DNB gaat het om vier pensioenfondsen met in totaal ongeveer 600.000 deelnemers. Zou Koolmees geen respijt geven, dan hadden waarschijnlijk 27 pensioenfondsen de voorzieningen van 8 miljoen Nederlanders moeten korten.
Druk werd opgevoerd
Vakbond FNV en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks hadden gedreigd hun steun aan het pensioenakkoord in te trekken als het tot kortingen zou komen. Ook de pensioenfondsen zelf verhoogden de druk op Koolmees. Ambtenarenfonds pleitte bovendien voor het naar voren halen van toekomstige rendementen om de dekkingsgraad op te krikken.