maandag 29 juni 2020 08:49

Het nieuwe pensioenstelsel

Het nieuwe pensioenstelsel - De overheid, vakbonden en werkgevers presenteerden op 12 juni hun plan over de invulling van het nieuwe pensioenstelsel. Dat pensioen zou veranderen, was al duidelijk tijdens de discussies afgelopen jaren. Nu ook de details wat meer bekend zijn, informeren wij u hier graag over. Onderstaande informatie is opgemaakt op basis van de informatie die nu bekend is.

Wat verandert er aan het pensioen van mijn werknemers?

Uw beschikbare premieregeling sluit aan op het nieuwe pensioenstelsel. Deze blijft dus grotendeels ongewijzigd.

 • Alle pensioenregelingen, ook die van pensioenfondsen, worden premieregelingen.
 • Het nabestaandenpensioen bij overlijden voor de pensioendatum wordt geheel op risicobasis verzekerd. Het laatste pensioengevend salaris vóór het overlijden geldt als basis voor de pensioenuitkering.
 • Er wordt meer ingezet op een variabele uitkering bij pensionering.

Veel werkgevers met een pensioenregeling via Honig en Honig hebben een beschikbare premieregeling. Deze pensioenregeling biedt bovenstaande kenmerken.

Een grote wijziging heeft uiteraard ook gevolgen voor uw pensioenregeling. De ingangsdatum van het nieuwe pensioenstelsel is 1 januari 2022 en uiterlijk 1 januari 2026 moeten alle regelingen aangepast zijn. Er is ruim de tijd om uw pensioenregeling aan te passen aan het pensioenakkoord.

De belangrijkste wijzigingen op een rijtje:

 • In plaats van een leeftijds afhankelijke pensioenpremie (premiestaffel), geldt in het nieuwe stelsel een premiepercentage dat voor alle werknemers gelijk is, een zogenaamde vlakke premie of vaste premie.
  Voor bestaande werknemers zou het mogelijk blijven de premiestaffel te blijven gebruiken.
 • De hoogte van het partnerpensioen wordt eenvoudiger. Op dit moment wordt het partnerpensioen gebaseerd op dienstjaren (werkzame jaren bij de werkgever) en wordt er rekening gehouden met AOW-inbouw.
  Voorstel is nu om het partnerpensioen te baseren op het laatste salaris. De nieuwe invulling van het partnerpensioen heeft mogelijk ook gevolgen voor het eventuele meeverzekerde ANW-hiaat.
 • In de nieuwe opzet kunnen pensioenuitvoerders aan het begin van de pensioenuitkering 10% van het opgebouwde vermogen in een keer uitkeren.
  Deze mogelijkheid moet meer flexibiliteit en keuzemogelijkheden bieden voor de werknemer.

Heeft u vragen of opmerkingen over het pensioenakkoord en het nieuwe pensioen?

De komende periode worden de details uit het pensioenakkoord verder uitgewerkt. Wij houden u uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het pensioenakkoord en wat dit betekent voor uw pensioenregeling. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies.

Laatst aangepast op maandag 29 juni 2020 09:41