Hoe bouwen collega ondernemers hun pensioen op?

U bent niet de enige en zeker niet de eerste ondernemer die zich afvraagt hoe u het beste pensioen kan opbouwen. Sterker nog: uit onderzoek van Panteia/EIM blijkt dat bijna 85% van de MKB-ondernemers aangeeft het belangrijk te vinden om na te denken over het pensioen! Honig en Honig biedt een kijkje in de keuken: hoe bouwen collega ondernemers hun pensioen op?

Welke pensioenopbouw hebben andere ondernemers?

37% bouwt pensioen op middels een pensioenregeling bij een pensioenfonds of verzekeraar

37% van de ondernemers kiest voor het opbouwen van een pensioen bij een verzekeraar of pensioenfonds. Ze storten regelmatig een bedrag waarna er een vast bedrag uitgekeerd wordt zodra de pensioengerechtigde leeftijd bereikt is. Voor sommige beroepen geldt een verplichte aansluiting bij een beroepspensioenfonds.

47% heeft een lijfrenteverzekering

Bijna de helft van de ondernemers stort geld bij een verzekeraar of bank voor een lijfrente.
Lees hier waar je op moet letten als je een lijfrente laat uitkeren.

Hans, architect:“Ik regel mijn pensioen via een lijfrenteverzekering. Uiteraard hoop ik ook mijn bedrijf voor heel veel geld te verkopen, maar je weet maar nooit. In ieder geval heb ik nu gegarandeerd inkomen tijdens mijn pensioen.”

70% legt zelf geld opzij

70% van de ondernemers legt zelf geld opzij, in privé of in de B.V. Dit doen zij bijvoorbeeld op een spaarrekening of door middel van beleggingsfondsen. Daarbij zijn er meer directeur-grootaandeelhouders dan zelfstandigen die beleggingen houden.

Marleen, ontwerper:“Ik zet zelf maandelijks een bedrag opzij dat ik reserveer voor mijn pensioen. Op een spaarrekening, dus helemaal in eigen beheer. Dat doe ik omdat ik dat prettig vind en geen idee heb of het wel verstandig is om het ergens onder te brengen”

Harm, ondernemer:“Ik zet standaard 10% van wat ik verdien op zij. Ik investeer in iets waardevasts, namelijk in mijn eigen huis en kunst.”

25% kiest voor pensioen in eigen beheer

Iets minder dan 25% van de directeur-grootaandeelhouders koos voor de opbouw van een pensioen in eigen beheer, al dan niet via een aparte BV. Inmiddels is dit niet meer mogelijk.

Cor: “Het is altijd verstandig om een eigen pensioen BV te hebben. Ik doe het ook en stop er regelmatig geld in. Nu is het de bedoeling dat ik niet meer aan dit geld kom tot aan mijn pensioen. En dat mijn onderneming niet failliet gaat uiteraard !”

50% verwacht waardeontwikkeling bedrijf

Ongeveer de helft van alle ondernemers verwacht gebruik te kunnen maken van de waardeontwikkeling van het bedrijf. Ze verwachten van de winst straks een onbezorgd pensioen te kunnen beleven.

Monique:“Op dit moment is mijn missie een succesvol bedrijf runnen Ik betaal mezelf minimaal uit en spaar niet voor een pensioen. Ik ga ervan uit dat mijn bedrijf mijn oude dag is. En als het niet lukt? Dan blijf ik gewoon ondernemer tot ik doodga.”

75% laat zich adviseren

Driekwart van de ondernemers laat zich door een professioneel adviseur adviseren bij het sparen voor de oude dag.

Meer weten over ondernemerspensioen?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u advies over het pensioen voor ondernemers? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf loopt? Dan kunnen wij u helpen met een Risicoscan.