dinsdag 24 december 2019 11:05

Incoterms® 2020, wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Op 1 januari 2020 treedt de nieuwe versie van de Incoterms® in werking. Wat zijn de wijzigingen en heeft u zich al voorbereid? Wij geven u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen van de Incoterms® per 2020.

Wat zijn Incoterms®?

Alvorens de wijzigingen te benoemen een korte uitleg van de Incoterms® voor ondernemingen in de handel, transport en logistiek die niet of niet vaak gebruik maken van de Incoterms®. De Incoterms® regelen slechts een deel van de koopovereenkomst. Zij zijn niet bedoeld om de koopovereenkomst te vervangen.

Als er geen sprake is van een koop, dan zullen de Incoterms® ook niet van toepassing kunnen zijn. De Incoterms® regelen wel tussen de verkoper en de koper wat in de koopprijs is verdisconteerd door aan te geven wie voor vervoer en verzekering dient zorg te dragen, wie de douaneformaliteiten moet regelen en wie het transportrisico draagt. Kortom het zijn gezaghebbende regels ter bepaling van de verdeling van kosten en risico’s tussen partijen, aldus de ICC.

Let op!

De Incoterms® regelen niet alles. Denk bijvoorbeeld aan een specificatie van de goederen, de gevolgen van vertraging of andere tekortkomingen (terzake wettelijke en/of contactuele verplichtingen en/of aansprakelijkheden), wanneer de eigendom overgaat en de wijze van geschilbeslechting. De Incoterms® vervangen evenmin het Weens Koopverdrag dat dwingendrechtelijke regels geeft voor de internationale koop-verkoopovereenkomst.

Dit zijn de wijzigingen voor de Incoterms® in 2020:

  • De Incoterms® 2020 voorzien in een aantoonbare behoefte in de markt voor on-board bills of lading bij de Free Carrier (FCA) Incoterms-regel. Deze wijziging is met name bij de banken zeer gewenst in het geval van betaling onder een L/C.
  • De Incoterms® 2020 voorzien in verschillende niveaus van verzekeringsdekking onder de Cost Insurance and Freight (CIF) en Carriage and Insurance Paid To (CIP) regels. Zo dient de verkoper bij CIP een verzekering met hogere dekkingsgraad (Institute Cargo Clauses A) overeen te komen. Partijen kunnen wel apart overeenkomen een beperktere dekking te hanteren.
  • In de Incoterms® 2020 wordt rekening gehouden met vervoer van goederen met eigen vervoermiddelen bij FCA, Delivery at Place (DAP), Delivery at Place Unloaded (DPU), and Delivered Duty Paid (DDP).
  • De drieletterafkorting voor Delivered at Terminal (DAT) is gewijzigd in DPU. Dit is vooral gedaan om nadrukkelijker aan te kunnen geven dat de plaats van bestemming iedere plaats kan zijn en niet alleen een terminal. Voorwaarde aan het gebruik van deze Incoterms-conditie is wel dat het een plaats is waar de goederen gelost kunnen worden, aangezien het lossen een verplichting van de verkoper is.
  • In de Incoterms® 2020 zijn aan veiligheid gerelateerde vereisten opgenomen bij de verplichtingen omtrent vervoer en de kosten. 

Voorbereiding op Incoterms® 2020

Uit onderzoek blijkt dat veel gebruikers van de Incoterms problemen ervaart met het toepassen en het gebruik ervan. En dan komen er nu ook nog eens veranderingen bovenop. Hoe staat het met kennis van Incoterms binnen uw organisatie en bent u al Incoterms® 2020-proof?

  • Gebruik de nieuwe Incoterms® 2020 ter beoordeling van de afgesproken condities met leveranciers en klanten. Welke voorwaarden passen het best?
  • Check documenten, waaronder contracten met leveranciers en klanten, en algemene voorwaarden.
  • Welke afdelingen zouden kennis moeten hebben van (de nieuwe) Incoterms®?
  • Welke collega’s hebben onvoldoende kennis van Incoterms® en hebben behoefte aan bijscholing?
  • Besluit in welke vorm dit gaat gebeuren. Neemt een ervaren collega dit op zich? Of haalt u een expert in huis die uw bedrijf van kennis voorziet?

Incoterms all modes

Meer weten over de Incoterms® 2020 en verzekeringen?

Heeft u vragen of wenst u meer informatie over de Incoterms® 2020 en uw transportverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf loopt? Dan kunnen wij u helpen met een Risicoscan.

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op dinsdag 24 december 2019 11:59