Stappenplan
Stappenplan belastingaangifte 2018
Om de belastingaangifte toch leuker én makkelijker voor u te maken, hebben we een stappenplan voor u opgesteld. Door middel van 5 simpele stappen houdt u de belastingaangifte 2018 overzichtelijk. Pas wel op dat u niet - zoals vele Nederlanders - één van de veelgemaakte fouten maakt. Doorloop tot slot onderstaande checklist en u weet zeker dat u niets vergeet. Wie weet levert het u zelfs nog wat geld op.
Check 1: Zorg ervoor dat u op tijd bent
De belastingaangifte over het jaar 2017 moet in 2018 worden gedaan tussen 1 maart en 1 mei. Heeft u meer tijd nodig? Dan kunt u uitstel tot 1 september 2018 aanvragen. Zorg dat u op tijd bent, want als u te laat bent krijg u een aanmaning van de Belastingdienst. Doet u opnieuw geen aangifte? Dan krijgt u een verzuimboete die kan oplopen tot maximaal € 5.278,=.
Check 2: Gebruik de goede peildatum
Bij de aangifte voor de vermogensbelasting gebruikt u als peildatum 1 januari van het jaar waarover u aangifte doet. Voor de aangifte over het jaar 2017 gebruikt u dus als peildatum 1 januari 2017. Kijk hierbij niet naar uw vermogen aan het eind van het jaar op 31 december 2017.
Check 3: Heeft u een eigen huis? Gebruik de juiste WOZ-waarde!
Doet u aangifte over 2017, controleer dan ook nu of u de juiste waarde peildatum hebt ingevuld. Vaak wordt dit al automatisch voor u ingevuld, maar het is belangrijk dat u dit bedrag controleert. Voor de belastingaangifte over 2017 gebruikt u de peildatum van een jaar eerder, namelijk 1 januari 2016.
Check 4: Kijk of u in 2017 kosten heeft gemaakt die u af mag trekken
Kosten die u heeft gemaakt door met het openbaar vervoer te reizen, medicijnkosten die buiten het basispakket van u zorgverzekering vallen of geld (> €60,-) dat u aan het goede doel hebt geschonken: er zijn veel kosten die u mag aftrekken. Dit levert u weer voordeel op. Ook als u al met pensioen bent zijn er nog aftrekposten, zoals ziektekosten, giften en de hypotheekrenteaftrek. Op de site van de Belastingdienst lees u meer.
Check 5: Heeft u een sterk wisselend inkomen? Vraag dan een middelingsregeling aan
Heeft u een sterk wisselend inkomen uit werk en woning? Verdient u dit jaar bijvoorbeeld een stuk meer dan vorig jaar omdat u fulltime bent gaan werken? Of heeft u een gouden handdruk gekregen waarna u direct met een nieuwe baan begonnen bent en uw inkomen aanzienlijk hoger ligt? Dan betaalt u waarschijnlijk meer belasting dan wanneer u dat inkomen gelijkmatig verdeeld over een jaar krijgt. U kunt dan in aanmerking komen voor de middelingsregeling. Hier leest u meer.
Succes met de belastingaangifte 2018!
Voorbereiding
Voorbereiding belastingaangifte
Over niet al te lange tijd valt de gevreesde blauwe envelop op de deurmat of krijgt u een melding in MijnOverheid. Of misschien heeft u deze zelfs al ontvangen. Het is weer tijd voor de belastingaangifte 2017 die dit jaar moet worden gedaan tussen 1 maart en 1 mei. Houd het overzichtelijk met deze 5 stappen.
Zoek alle papieren en informatie die u nodig heeft bijeen
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je op tijd - en voordat je achter de computer kruipt - alle informatie bijeen hebt:
Dit houdt in ieder geval in:
- Uw Burgerservicenummer
- Uw DigiD-inlogcode
- Het bankrekeningnummer waarop teruggaaf mag worden gestort
- Jaaropgave(s) van bedrijf/bedrijven waar u vorig jaar heeft gewerkt
- Jaaropgaaf van het UWV (mocht u een uitkering hebben ontvangen)
- Overzicht van ontvangen toeslagen
Denk ook aan overige zaken, namelijk:
- Overzicht van gemaakte studiekosten
- Overzicht van donaties/giften die u heeft gedaan
- Overzicht van gemaakte ziektekosten buiten uw zorgverzekering
- Overzicht lijfrentepremies/ laatste pensioenoverzicht
- Bank- en beleggingsrekening saldi per 1 januari 2018
- Overzicht schulden per 1 januari 2018
- Overzicht betaalde en/of ontvangen alimentatie
In bezit van een koophuis? Dan heeft u ook de volgende stukken nodig:
- Jaaroverzicht hypotheekverstrekker
- WOZ waarde woning
- Als u in 2017 een huis heeft gekocht: de notarisrekening en gemaakte taxatiekosten
Aangifte doen
Als u goed bent voorbereid kunt u starten met de belastingaangifte. Dit kan in de aangifte-app of online op MijnBelastingdienst
Dubbelcheck:
Omdat de Belastingdienst van diverse instanties - zoals werkgevers, gemeenten en banken - in januari en februari al gegevens heeft gekregen, zal een groot deel van uw aangifte al zijn ingevuld. Controleer deze gegevens goed, zodat u zeker weet dat de Belastingdienst de juiste gegevens heeft doorgevoerd.
Dubbelcheck:
Er zijn best wat kosten die u mag aftrekken en waarover u dus geen belasting hoeft te betalen of waarover u zelfs belasting terug krijgt. Op de website van de Belastingdienst vindt u welke soorten kosten u kunt aftrekken. Doorloop dit lijstje nauwkeurig, zodat u zeker weet dat u niet teveel betaalt!
Dubbelcheck:
Er zijn best wat heffingskortingen te verkrijgen. Dit zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Bijvoorbeeld de heffingskorting voor groene beleggingen. Hier vindt u alle soorten heffingskortingen.
Handig om te weten:
Als u een fiscaal partner heeft (lees hier wanneer je die hebt) mag u ook samen belastingaangifte doen. Dit kunt u aangeven in de stappen die u tijdens uw aangifte doorloopt.
Ondertekenen en versturen
Klopt alles? Uw belastingformulier kunt u ondertekenen met uw DigiD-code (ofwel: uw digitale handtekening). Als u uw gegevens kwijt bent kunt u die opnieuw aanvragen op deze website. Bewaar uw ingezonden formulier overigens goed op uw computer. Heeft u een foutje gemaakt? Of bent u iets vergeten in te vullen? U kunt dit later eenvoudig aanpassen in het formulier.
Foutje gemaakt?
U kunt foutjes tot 6 weken na de aangifte nog corrigeren. Ook als de aangifte deadline al is verstreken en u de definitieve aanslag hebt ontvangen. Op de website van de Belastingdienst vindt u wat u dan het beste kunt doen.
Geld ontvangen of betalen?
Nadat u aangifte heeft gedaan ontvangt u een voorlopige aanslag. Hierop staat het bedrag dat u naar verwachting zult ontvangen of moet gaan betalen. Het definitieve bedrag hoort u zodra de Belastingdienst uw gegevens heeft gecontroleerd. Het streven van de Belastingdienst is om dit binnen 3 maanden na uw aangifte te laten weten.
Let op!
De meest gemaakte fouten bij belastingaangifte
Een foutje in de belastingaangifte is zo gemaakt. Het gaat immers om veel getallen en bedragen. Hier hebben we 5 veelgemaakte fouten op een rij gezet, zo weet u zeker dat u deze fouten niet meer maakt!
Verkeerde gegevens ingevoerd
Een verkeerd rekeningnummer ingevoerd, een typefout in uw naam of bedragen omgedraaid. Check, check en dubbelcheck dus uw ingevoerde gegevens. Heeft u een fout gemaakt terwijl u de aangifte al verzonden heeft? Dan leest u hier hoe u deze fout kunt herstellen.
Te laat indienen
Het te laat indienen van uw belastingaangifte, het niet op tijd kunnen vinden van alle benodigde papieren en gegevens… uw belastingaangifte is zomaar te laat ingeleverd. U zult in eerste instantie een tweede termijn krijgen. Probeer die wel te halen want boetes voor te laat inleveren kunnen flink oplopen!
Aftrekpost vergeten
Er zijn veel kosten die u kunt aftrekken. Denk aan gemaakte studiekosten en zorgkosten die buiten uw zorgverzekering vallen. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het makkelijk om er 1 over het hoofd te zien en dat zou zonde zijn. In dit overzicht vindt u alle aftrekposten op een rij.
Ook zijn er best wat heffingskortingen te verkrijgen. Dit zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Bijvoorbeeld de heffingskorting voor groene beleggingen. Hier vindt u alle soorten heffingskortingen.
Pensioen in verkeerde rubriek
Pensioen- of vut-uitkering hoort in de rubriek 'loon uit vroegere dienstbetrekking' en dus niet in de rubriek 'loon uit tegenwoordige dienstbetrekking'. Deze worden vaak met elkaar verward.
Verkeerde bedragen WOZ-waarde
U moet de WOZ-waarde gebruiken van de beschikking van het jaar ervoor (als u bijvoorbeeld aangifte doet over 2017, gebruik u de WOZ-beschikking 2017, met als peildatum 1 januari 2016) en dus niet de bedragen uit de beschikking die je begin 2018 hebt ontvangen, want die gaat over de WOZ-waarde van 1 januari 2017.
P.s. foutje gemaakt? Geen paniek. Ook als u de belastingaangifte al heeft verzonden kunt u een fout herstellen. U heef tijd tot de definitieve belastingaanslag is ontvangen. Heeft u de definitieve belastingaanslag al ontvangen? Dan kunt u bezwaar maken. Dat kan hier