maandag 04 november 2019 13:23

Lijfrente premie-aftrek in 2019

Lijfrente premie-aftrek in 2019 - Het einde van het jaar 2019 komt alweer in zicht. De komende 2 maanden kunt u nog het belastingvoordeel van uw lijfrente voor een aanvullend pensioen in 2019 benutten. Wilt u meer weten hoe u met fiscaal voordeel vermogen kunt opbouwen voor uw pensioen in 2019? Lees dan verder.

Geld opzij zetten voor uw pensioen en ook nog eens genieten van belastingvoordelen? Dat klinkt best goed. In ruil voor deze belastingvoordelen, zijn er wel wat regels waar u zich aan moet houden.

Meer over lijfrente jaarruimte

Als u pensioen opbouwt via uw werkgever, dan ontvangt u ieder jaar een Uniform Pensioen Overzicht (UPO). Op dit overzicht vindt u terug hoeveel pensioen u opbouwt via uw werkgever. Vaak mag u naast het pensioen dat u via uw werkgever opbouwt, nog iets extra opzijzetten voor later. Hoeveel dit precies is, hangt af van uw jaarruimte.

De jaarruimte is gebaseerd op uw inkomen en het pensioen dat u opbouwt via uw werkgever. Als u jaarruimte heeft, kunt u dit bedrag op een geblokkeerde pensioenrekening storten. Een deel van de inleg krijgt u vervolgens weer terug via de aangifte inkomstenbelasting. U kunt uw jaarruimte gemakkelijk online berekenen!

Inhaalslag met de lijfrente reserveringsruimte

Heeft u in de afgelopen jaren minder pensioen opgebouwd dan u van de Belastingdienst zou mogen opbouwen? Dan heeft u waarschijnlijk onbenutte jaarruimte. Gelukkig mag u van de Belastingdienst de onbenutte jaarruimte tot zeven jaar terug alsnog gebruiken. Dit heet de reserveringsruimte.

De reserveringsruimte is net als de jaarruimte fiscaal aftrekbaar. Ook voor de reserveringsruimte gelden uiteraard regels, zoals een maximumbedrag. Met behulp van de website van de Belastingdienst kunt u uw reserveringsruimte berekenen. Omdat de reserveringsruimte zeven jaar teruggaat, is het belangrijk om altijd eerst de niet-benutte jaarruimtes van de oudste jaren te gebruiken. De overgebleven jaarruimte van zeven jaar geleden vervalt immers na dit jaar definitief.

Ik ben ondernemer, FOR en Lijfrente

Als zelfstandig ondernemer bouwt u geen pensioen op via de werkgever. Het is dan des te belangrijker dat u zelf vermogen opbouwt voor uw oude dag. Als zelfstandig ondernemer kunt u gebruikmaken van de jaarruimte en/of van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Als ondernemer mag u een deel van de winst reserveren voor uw oudedagsvoorziening. De reservering zorgt voor uitstel van belastingheffing over dat deel van de winst, en zorgt dus voor een belastingvoordeel op de korte termijn. Als de reservering vrijvalt, wordt het gereserveerde bedrag alsnog aangemerkt als winst. Wanneer u de vrijgevallen reservering stort op pensioenrekening, dan krijgt u een deel van de inleg weer terug bij de aangifte inkomstenbelasting.

Pensioentekort oplossen met lijfrente in 2019?

Bijna iedereen in Nederland heeft een pensioentekort, ook als u pensioen opbouwt via uw werkgever. Ga in gesprek met onze financieel adviseur en laat u informeren over de mogelijkheden om zelf aanvullend pensioen op te bouwen en start nog in 2019.

Meer weten over lijfrente?

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of een persoonlijke afspraak? Bel 072-5642669 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.! Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling en professioneel polisbeheer.

Laatst aangepast op maandag 04 november 2019 13:44