donderdag 26 juli 2018 07:41

Meer schade cybercrime door AVG

De nieuwe privacywet AVG zal leiden tot meer cybercriminaliteit en hogere cyberclaims. Daarvoor waarschuwt AIG. Afpersers staan sterker als zij dreigen buitgemaakte data te publiceren, aldus de verzekeraar.

De waarde van persoonsgegevens waarover bedrijven beschikken is door de AVG groter dan voorheen. Bovendien groeit het aantal schadegevallen door ransomware. AIG verwacht dat die trend doorzet, schrijft de verzekeraar in het eigen Cyber Claims Intelligence-rapport.

Recordjaar cyberclaims

Volgens AIG was 2017 een recordjaar voor cyberclaims. In Europa waren er evenveel van zulke claims als in de vier jaar daarvoor samen. Bij 26% van alle cyberclaims was ransomware de oorzaak. In 2016 was dat bij 16% van de cyberschades het geval. Na ransomware zijn een datalek door hackers (12%), een beveiligingsfout of ongeoorloofde toegang tot data (11%) en identiteitsfraude (9%) de meest voorkomende cyberincidenten.

Financiële sector doelwit nummer 1

De professionele en financiële dienstverlening zijn doelwit nummer 1 van cybercriminelen. In het onderzoek van AIG staan beide sectoren samen aan kop. Ze hadden allebei met 18% van alle cyberincidenten te maken. Professioneel en financieel dienstverleners beschikken vaak over grote databestanden van klanten, die bovendien van hoge kwaliteit zijn. Dat maakt ze aantrekkelijk voor cyberboeven, aldus AIG. Retail (12%) is de nummer drie in het lijstje van veel geraakte sectoren.

Verzekeren tegen cybercrime: doen of niet?

Direct regelen

 

 

Laatst aangepast op woensdag 03 oktober 2018 07:47