donderdag 27 augustus 2020 09:37

Pensioen payroll 2021

Door de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) hebben payrollers per 1 januari 2021 recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers in loondienst met dezelfde functie. Daardoor moeten payroll-ondernemingen vanaf 2021 zelf een adequaat pensioen regelen voor hun werknemers. Het kabinet wil voorkomen dat payrollers op arbeidsvoorwaarden gaan concurreren met vaste werknemers. Zo’n adequaat pensioen kunt u regelen bij Honig en Honig.

Wat is payrolling?

Personeel dat geworven worden door het bedrijf waar het gaat werken, maar in dienst komt van een ander bedrijf. Dat is het principe van payrolling. Voor werkgevers interessant, omdat het payroll-bedrijf alle werkgeversverplichtingen op zich neemt, inclusief pensioen. Vanaf 2021 moeten payrollers echter een vergelijkbaar pensioen krijgen als hun collega’s in vaste dienst. Dat levert problemen op zo meldde het FD.

Oude pensioenregeling payrollers

Voorheen bouwden payrollers pensioenrechten op via uitzendkrachtenpensioenfonds Stipp. Daar krijgen deelnemers de eerste zes maanden geen opbouw, vervolgens betaalt de werkgever een jaar lang 2,6% en na anderhalf jaar wordt de premie 12% waarvan 8% ingelegd wordt door de werkgever. Geen vetpot en zelden vergelijkbaar met collega’s in vaste dienst.

Bedrijfstakpensioenfondsen (Bpf) staan niet te springen

Bovendien kondigde Stipp recent aan te stoppen met payroll-pensioen. Volgens het FD lukt het de payroll-branche nog niet om aansluiting te vinden bij de bedrijfstakpensioenfondsen van de werkgevers die hun personeel inhuren. De krant meldt dat alleen Pensioenfonds Horeca & Catering bereid om hen op te nemen.

Van payroll naar uitzendcontract?

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voorziet erin dat payroll-bedrijven ook zelf een pensioenregeling op mogen zetten. Dan geldt echter een wettelijke minimumpremie van 14,6 procent. Dan worden ze plotseling duurder dan uitzendkrachten. Dat zou kunnen betekenen dat payrollers massaal overgezet worden naar een uitzendcontract.

Een adequaat pensioen

De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) moet ertoe leiden dat payrollwerknemers recht krijgen op een pensioenregeling die gelijkwaardig is aan die van andere werknemers met een vergelijkbare functie bij die werkgever. Voor pensioen betekent deze wet dat de payroller in een gelijkwaardige pensioenregeling wordt opgenomen als de medewerkers van het bedrijf waar hij of zij werkzaam is. Een alternatief is dat payroll-onderneming zelf een pensioenregeling opstarten. Een adequate pensioenregeling, zoals dat in de WAB staat.

Voldoen aan voorwaarden

Pensioenverzekeraars en premie pensioen instellingen (PPI) bieden een pensioenregeling voor payrolling die minimaal voldoet aan de voorwaarden die zijn vastgelegd in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).

  • Zo is er geen wachttijd voor partner- en wezenpensioen
  • Ook wordt de premiebetaling doorbetaald bij arbeidsongeschiktheid.
  • Daarbij is de totale werkgeverspremie gelijk aan het vastgestelde percentage van 14.6% van de pensioengrondslag (2020).

Verder zijn er mogelijkheden om als deelnemer/payroller vrijwillig aanvullend pensioen op te bouwen. Geen verplichtingen, wel de flexibiliteit om dit maandelijks aan te passen of stop te zetten.

Wat verandert er nu concreet per 2021?

Ieder payrollbedrijf moet zijn payrollwerknemers onderbrengen in een pensioenregeling. Deze pensioenregeling moet voldoen aan de eisen van de adequate pensioenregeling zoals deze in de WAB beschreven staan. Als payrollbedrijf kan je op twee manieren invulling geven aan de adequate pensioenregeling:

  • Optie 1:
    iedere werknemer aanmelden in de eigen pensioenregeling van de inlenende werkgever waar de payrollwerknemer werkzaam is.
  • Optie 2:
    een eigen pensioenregeling voor het hele payrollbedrijf waar alle werknemers onder vallen. Deze moet voldoen aan de eisen van de adequate pensioenregeling en biedt meer gemak.

Het is belangrijk om goed na te denken over welke optie je kiest. Als payrollbedrijf heb je veel te maken met wisselingen en wijzigingen. Dan is administratieve eenvoud wel zo makkelijk. Laat staan dat je rekening moet houden met de totale kosten van de pensioenregeling. Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Een pensioenadviseur helpt je graag.

Hoe ziet zo’n adequate pensioenregeling eruit?

Bij beide keuzes wordt er vanaf de eerste werkdag pensioen opgebouwd. Er is geen wachttijd of drempelperiode. De premie wordt vastgesteld op basis van de ‘normpremie’, die in de wet is vastgelegd. Elk jaar wordt de normpremie herrekend op basis van de gemiddelde werkgeverspremie bij alle pensioenfondsen in Nederland. De normpremie omvat alle kosten die tot de pensioenregeling behoren. Geen extra kosten achteraf dus.

De adequate pensioenregeling bestaat uit een regulier ouderdomspensioen en bevat ook een nabestaandenpensioen. Zo zijn de nabestaanden van payrollwerknemers verzekerd bij overlijden. Niet het leukste, wel belangrijk om goed te regelen. De kosten voor deze verzekering vallen ook onder de normpremie.

Wat zijn de pluspunten van optie 2?

Wij zijn ervan overtuigd dat een pensioenregeling geen papieren rompslomp met zich mee moet brengen, transparant moet zijn en dat tegen lage kosten. Dit moet ook zeker het geval zijn bij de adequate pensioenregeling voor payrollbedrijven. Een voorbeeld om het payrollbedrijven gemakkelijker te maken, is de automatische koppeling die verzekeraars en ppi’s bieden met salarispakketten. Op deze manier wordt de administratie een stuk makkelijker.

Meer informatie over het pensioen voor payrollers?

Wilt u meer informatie over een adequaat pensioen of wilt u een regeling treffen voor uw payrollwerknemers? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk pensioenadvies, deskundige bemiddeling, professioneel contractbeheer en pensioencommunicatie.

Laatst aangepast op woensdag 09 september 2020 15:49