donderdag 24 januari 2019 20:51

Subsidies asbestsanering voor 2019 al leeg. Wat nu?

De 8 miljoen euro die dit beschikbaar was voor sanering van asbestdaken is nu al weer op. In de uitzending van vanavond besteedt consumentenprogramma Radar aandacht aan de problemen waarvoor huiseigenaren met een astbestdak zich gesteld zien.

Vanaf 2025 geldt er een verbod op asbestdaken. Eigenaren van zakelijke panden en woonhuizen moeten voor die tijd hun asbestdaken saneren. Zo niet dan dreigen naast een boete van de gemeente, onverzekerbaarheid en problemen met de (her)financiering van woningen.

80 miljoen vierkante meter asbest

Volgens het ministerie van I&W ligt er op dit moment nog 80 miljoen vierkante meter aan daken met asbest in Nederland. Om daken met asbest te saneren is in 2016 al € 75 miljoen beschikbaar gesteld. Per vierkante meter wordt 4,50 euro uitgekeerd met een maximum van € 25.000.

Geen goed nieuws

In een Kamerbrief laat staatssecretaris Van Veldhoven echter weten dat de € 8 mln subsidie die voor dit jaar beschikbaar was nu al weer op is. Volgens Radar is de lege spaarpot geen goed nieuws voor huiseigenaren met een asbestdak. “En dat terwijl het verwijderen van het gevaarlijke asbest geen goedkope aangelegenheid is. Sterker nog, het wordt alleen maar duurder en duurder en er zijn te weinig saneerders om het werk uit te voeren. Hoe gaat de overheid er toch voor zorgen dat alle huishoudens hun asbest laten verwijderen?”

Nieuw fonds

Van Veldhoven kondigde in de brief ook een nieuw potje met geld aan. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de provincies, gemeenten, banken en de Rijksoverheid werken aan een fonds waar zowel particulieren als boeren terechtkunnen. Overheden nemen in de plannen een deel van het risico bij asbestsanering op zich, waarna banken zorgen voor de financiering. Het fonds vervangt de huidige subsidieregeling en moet in de loop van dit jaar in de lucht zijn.

Milieuschadeverzekering

Zolang uw asbest als dakbedekking heeft, adviseren wij onze zakelijke klanten een milieschadeverzekering af te sluiten. Zodoende kunt u als onroerend goed eigenaar dekking realiseren voor de financiële gevolgen van milieuclaim na bijvoorbeeld een grote brandschade.

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op donderdag 24 januari 2019 21:02