Risico's wintersport
Welke risico's verzekert u?
Op skivakantie kunnen zich ongemakken voordoen die u niet verwacht. Uw ski’s of snowboard kunnen worden gestolen, u kunt betrokken raken bij een ongeval of u moet uw reis annuleren. Dit kan u veel geld gaan kosten. Bepaal daarom voor u vertrekt wat uw risico’s zijn en of u hiervoor voldoende bent verzekerd.
Wat als u ziek word of een ongeluk krijg?
Tijdens de wintersportvakantie kunnen zich situaties voordoen waarvoor u medische hulp nodig heeft. Via de basis zorgverzekering bent u in het buitenland net zo verzekerd als in Nederland tegen de Nederlands geldende voorwaarden en tarieven. Wees u er hierbij wel van bewust dat de kosten voor de zorg in wintersportgebieden vaak hoger liggen dan in Nederland. Een beperkt deel van deze kosten wordt dus vergoed door de basisverzekering, tot het maximale tarief dat in Nederland geldt.
Om u voor het extra bedrag dat uw medische behandeling kost te verzekeren, kiest u bij uw reisverzekering voor het meeverzekeren van de medische kosten. Het is ook nog mogelijk om een wintersportdekking bij uw reisverzekering af te sluiten. Deze vergoedt de kosten voor het door bijv. een ongeval of door ziekte niet kunnen gebruiken van de (gehuurde) skiuitrusting en skipassen en de niet gevolgde skilessen.
Heeft u een aanvullende zorgverzekering, dan is extra bijverzekeren voor medische kosten op reis niet altijd nodig. Controleer goed wat uw reis- en/of ziektekostenverzekering vergoedt en wat de maximale vergoedingen zijn. Alleen dan weet u of u voldoende bent verzekerd voor de extra kosten die tijdens een wintersportvakantie kunnen ontstaan.
Off-piste skiën? Let op: dat is vaak onverzekerd!
Als u buiten de pistes gaat skiën, loopt u een grote risico op een ongeluk. En vaak vallen de kosten voor een ongeluk die u off-piste maakt niet onder uw reisverzekering. Stel dat u met een traumahelikopter van de piste moet worden gehaald of dat u een gipsvlucht naar huis nodig heeft. Na een ongeluk off-piste krijgt u deze kosten niet vergoed. Wilt u toch off-piste skiën? Controleer dan goed de aanvullende voorwaarden van de wintersportdekking op uw reisverzekering. Sommige reisverzekeraars geven wel een dekking als u bijvoorbeeld onder begeleiding van een gids off-piste gaat of als het gevaar op lawines klein is.
Wat als uw spullen worden gestolen?
Bij een doorlopende reisverzekering bent u in veel gevallen al standaard verzekerd voor diefstal op wintersport. Voor een kortlopende reisverzekering geldt vaak dat u een aparte wintersportdekking moet afsluiten. Check wel even in de voorwaarden of aparte wintersportdekking nodig is en wat de maximale vergoeding is. Zijn er spullen van u gestolen, doe dan altijd aangifte van diefstal op het politiebureau. Het bewijs van aangifte moet u tonen aan uw verzekeraar.
Wat als uw de skivakantie moet annuleren?
Stel dat u door ziekte of een sterfgeval niet op wintersport kunt of uw vakantie vroegtijdig moet afbreken. U kunt ervoor kiezen dit risico te lopen. Maar wat als u uw vakantie later wilt inhalen en u heeft daar niet voor gespaard? Met een annuleringsverzekering krijgt u de reissom vergoed.
Ook uw reisverzekering is van belang als u op uw vakantieadres moet annuleren. Bijvoorbeeld voor repatriëringskosten. Maar ook als u bijvoorbeeld bij een sterfgeval acuut terug naar huis wilt, kan het zijn dat de kosten van terugkeer hoog zijn. Deze kosten worden niet gedekt door de annuleringsverzekering, maar door de reisverzekering. Het kan per verzekeraar verschillen hoeveel zij vergoeden.
Wat als u pech heeft met uw auto?
Vaak bieden dealers bij een auto jonger dan drie jaar een mobiliteitsgarantie aan binnen Europa. Hiermee bent u dus verzekerd bij pech onderweg. Is uw auto ouder, maar heeft u wel een volledige casco autoverzekering? Dan kan het zijn dat hier een buitenlanddekking en dus een dekking voor pechhulp bij zit. Soms geldt die dekking alleen in geval van ongevallen. Ook kan het zijn dat het ontvangen van hulp bij pech onderweg is gedekt via uw lidmaatschap bij de ANWB of Routemobiel. Mocht dit allemaal niet het geval zijn, dan kunt u uw auto ook nog apart verzekeren voor pechhulp zodat u bij pechhulp onderweg een vervangende auto of repatriëring van uw auto naar Nederland ontvangt.
Gaat u, naast uw wintersportvakantie, vaker per jaar op vakantie? Een doorlopende reisverzekering kan in dat geval goedkoper zijn. Voor uw wintersportvakantie kunt u dan kiezen voor het apart sluiten van dekkingen voor een wintersportverzekering. Eventueel kan onze adviseur voor u berekenen of u hiermee geld kunt besparen.
Preventie tips wintersport
Checklist voor vertrek: ga goed voorbereid op wintersport!
Als u op wintersport gaat, wilt u graag dat uw huis en spullen veilig achterblijven, maar u wilt zelf ook met een veilig gevoel uw vakantie doorbrengen. Met de wintersport preventie checklist gaat u goed voorbereid op skivakantie.
Is uw huis op slot? Laat waardevolle spullen beschermd achter
Spullen die niet mee op vakantie gaan, zijn verzekerd met een inboedel- of woonverzekering. Voorkomen is beter dan genezen, dus check of alle ramen en deuren dicht zijn op moment van vertrek. Liggen er geen waardevolle spullen in het zicht? Zijn er om uw huis heen geen opklimmogelijkheden voor inbrekers? Zijn alle stekkers uit het stopcontact en alle apparaten uit? Staat het gas uit en zijn de kranen dicht?
Tijdschakelaars aan? Zorg voor een woning die bewoond oogt
Een huis waaraan men kan zien dat er niemand thuis is, is sneller een doelwit voor een inbreker. Zorg dat uw woning er bewoond uitziet. Laat bijvoorbeeld de gordijnen open en de planten voor de ramen staan. Zet tijdschakelaars op een aantal lampen en plaats eventueel buitenverlichting met bewegingssensoren. U kunt ook vragen of de buren hun (tweede) auto op uw oprit willen plaatsen. Laat een bekende uw brievenbus regelmatig legen en de post niet in het zicht verzamelen. Verder: maak niet openbaar dat u op vakantie bent. Schakel de telefoon door, zet het niet op social media en zet het niet in uw out of office van uw mail.
Goed verzekerd? Kom niet voor verrassingen te staan
Op skivakantie kunnen zich ongemakken voordoen die u niet verwacht. Uw ski’s kunnen worden gestolen, u kunt betrokken raken bij een ongeval of u moet uw reis annuleren. Dit kan u veel geld gaan kosten. Bepaal daarom voor u vertrekt wat uw risico’s zijn en of u hiervoor voldoende bent verzekerd via één van uw lopende verzekeringen of dat u nog een aparte verzekering of dekking moet afsluiten. Maar let ook op dat u niet meer verzekert dan nodig is, voorkom daarom dubbel verzekerd zijn. Lees uw polisvoorwaarden goed door voor u op vakantie gaat of vraag onze adviseur om meer informatie.
Heeft u alle papieren bij u? Ga goed voorbereid op weg
Heeft u uw identiteitsbewijs, rijbewijs en het kentekenbewijs ingepakt? Let erop dat u identiteitsbewijs niet is verlopen. Denk ook aan het meenemen van andere belangrijke papieren: uw medicijnenpaspoort, de verzekeringspas, boekingsformulieren en eventuele tickets of reisdocumenten. Daarnaast is het verstandig om een lijst met belangrijke telefoonnummers in te pakken in geval van nood: het nummer van de alarmcentrale, uw verzekeringsadviseur en de zorgverzekering.
Is uw auto klaar voor vertrek? Er gelden verschillende regels
Gaat u met de auto op wintersport? Houd er dan rekening mee dat in het buitenland andere regels gelden. In Duitsland bent u verplicht om in het geval van winterse omstandigheden met banden te rijden die winterse eigenschappen hebben. Dit mogen winterbanden of all seasonbanden zijn. Rijdt u door België, dan bent u verplicht een fluorescerend vestje bij u te hebben. Het is ook verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen, zelfs als u winterbanden heeft. Laat verder uw auto bij de garage een winterbeurt ondergaan. Uw auto wordt gecontroleerd op de banden, remmen, ruitenwissers, vloeistoffen, elektrische systemen en accu, verlichting en sloten. Zo bent u ervan verzekerd dat uw auto winterklaar is.
Ook is het verstandig om wat speciale spullen mee te nemen in de auto wanneer u naar een koud wintersportgebied gaat. Denk eens aan een slotontdooier, ruitenkrabber (of ruitenspray). Maar ook een naald kan van pas komen, zodat u de ruitensproeiers voorzichtig kunt doorprikken wanneer deze bevroren zijn. En wat dacht u van een zaklamp, gereedschap, lifehammer, zonnebril en een deken en drinken bij pech of oponthoud door vaststaand verkeer? Allemaal kleine hulpmiddelen die goed van pas kunnen komen. En tot slot: zorg dat uw partner of medereiziger de reservesleutel van uw auto bij zicht heeft. Handig bij verlies van de eerste sleutel. Doe de auto winterklaar check!
Omgeving geïnformeerd? Weten thuisblijvers waar u bent?
Informeer de thuisblijvers dat u weg bent en laat informatie bij hen achter over waar u bent. Uw mobiele nummer, het adres en telefoonnummer van uw vakantieverblijf. Schrijf ook belangrijke (polis)nummers van verzekeringen (inboedel, opstal), paspoorten en bankpasjes voor ze op.
Wanneer u met de auto op skivakantie gaat, geef de thuisblijvers dan ook het merk, de kleur en het kenteken van uw auto door. Reist u met het vliegtuig of de trein? Geef ze dan het vlucht- of treinnummer door, samen met de vertrek- en aankomsttijden.
Checklist auto en wintersport
Is uw auto klaar voor de winter(sport)?
Veel autobedrijven bieden aan om uw auto te controleren op de belangrijkste veiligheidspunten voor de winter. Soms doen ze zo’n winterbeurt of winterinspectie zelfs gratis. Uw auto wordt gecontroleerd op de banden, remmen, ruitenwissers, vloeistoffen, elektrische systemen en accu, verlichting en sloten. Voor u uw auto naar de garage brengt, kunt u een aantal winteraandachtspunten ook zelf alvast controleren. Zo kunt u de eventuele kosten beperken.
Winterbanden met een goede bandenspanning
Winterbanden hebben veel meer grip op de weg wanneer er sneeuw en ijs ligt. Maar ook op droge wegen zijn winterbanden veiliger bij lage temperaturen. Tijdens winterse omstandigheden en bij een wintersportvakantie is het daarom veel veiliger om te rijden met winterbanden. Daarnaast is het verstandig om naar een wintersportgebied sneeuwkettingen mee te nemen. In sommige landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen zelfs verplicht.
> Bekijk hier de regels per land
Een goede bandenspanning is veilig. Het zorgt voor een betere wegligging en een kortere remweg. Daarnaast levert het minder slijtage op en bespaart het op brandstofverbruik. Ieder merk banden heeft een eigen bandenspanningstabel waarop staat wat de juiste bandenspanning voor uw banden, auto en belading is. Vaak vindt u deze tabel in de tankdop of -klep. Bij het benzinestation kunt u uw banden weer op de juiste spanning brengen.
Koelvloeistof (antivries) koelt motor en voert warmte af
Het is van belang dat er voldoende koelvloeistof (of antivries) in uw auto aanwezig is. Dit zorgt voor het afkoelen van de motor en het afvoeren van de warmte via de radiator. Met een antivriesmeter kunt u controleren of de koelvloeistof nog voldoende beschermt tegen vorst. Erg belangrijk, want bevroren koelvloeistof werkt niet, waardoor de motor tijdens het rijden niet gekoeld wordt en er grote schade aan de motor kan ontstaan. Controleer de koelvloeistof wanneer de motor volledig is afgekoeld en niet loopt. Op het reservoir is af te lezen of het koelvloeistofniveau nog voldoende is. Onvoldoende koelvloeistof kunt u zelf aanvullen.
Winter ruitenwisservloeistof bij lage temperaturen
Voor de winter is er speciale ruitenwisservloeistof. Deze vloeistof kan vaak tegen temperaturen tot -20 graden Celsius. Bij het rijden op snelwegen kan door de rijwind de temperatuur dalen, daarom is het aan te raden om in een wintersportgebied de winter ruitenwisservloeistof puur te gebruiken. Haal wel eerst de zomervloeistof uit het reservoir voor u de wintervloeistof erin doet, zodat u de vloeistof niet verdunt. In een wintersportgebied heeft u ook meer last van opspattend water met pekel en vuil, waardoor u waarschijnlijk meer vloeistof verbruikt dan normaal. Let er daarom op dat het reservoir vol is.
Bij extreme kou kan het alsnog voorkomen dat de ruitenwisservloeistof bevriest. Probeer in dat geval het gebruik van de ruitenwissers te beperken. Een voorruit die vuil is van opspattend water met pekel geeft een nog slechter zicht na gebruik van de ruitenwisser zonder vloeistof. Probeer zo snel mogelijk op een veilige plaats de voorruit schoon te poetsen met sneeuw of water. Zijn de sproeikopjes vuil of bevroren, prik deze dan voorzichtig door met een naald. Denk er dus aan ook een naald in de auto te hebben.
Ruitenwissers voor goed zicht
Door opspattend water met pekel en vuil wordt de voorruit sneller vuil en het zicht beperkt. Zijn de ruitenwissers verouderd, dan wordt het rubber hard. Bij koude temperaturen, en zeker in een wintersportgebied, neemt de werking dan af. Laten de ruitenwissers strepen of een waas achter, maken ze een schurend rubber geluid of laten er delen los, dan moet u ze vervangen. Om te voorkomen dat de ruitenwissers bij vorst, ijzel en sneeuwval vastvriezen aan de voorruit, kunt u de ruitenwissers omhoog zetten tijdens de nacht of wanneer u de auto langdurig parkeert.
Verlichting voor veiligheid
Bij koud weer kunnen oude lampen ineens kapot gaan. Controleer daarom de werking van de verschillende lichtvormen: groot licht, dimlicht, knipperlichten, remlichten en mistlampen. Als de verlichting van de koplamp kapot is, vervang dan meteen beide lampen. U kunt ervan uitgaan dat de andere lamp binnenkort ook moet worden vervangen. Ook voorkomt u zo dat u twee verschillende soorten licht voert. En zorg er daarnaast altijd voor dat u een complete set reservelampen in u auto heeft liggen.