donderdag 05 december 2019 14:15

Top 10 vragen over de zorgverzekering 2020

Top 10 vragen over de zorgverzekering 2020- We hebben de top 10 aan vragen over de zorgverzekering 2020 voor u op een rij gezet! Heeft u vragen over uw zorgverzekering in 2020? Honig en Honig helpt u graag met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling en een aantrekkelijke korting op uw zorgverzekering in 2020!

Direct regelen

 

1. Wat is het verplichte eigen risico in 2020?

Het verplichte eigen risico in 2020 blijft, zoals in 2019, € 385,00 per jaar. Dit bedrag stelt de overheid vast.

2. Hoe werkt het extra eigen risico voor de zorgverzekering in 2020?

Wilt u een vrijwillig eigen risico? Dan komt dit bovenop het verplicht eigen risico van € 385,00. Dit gaat in stapjes van € 100,00 tot maximaal € 500,00. Het maximale eigen risico waar u voor kunt kiezen is € 885,00. Dit betaalt u één keer per kalenderjaar.

Let op: kiest u  bijvoorbeeld een eigen risico van € 885,00 en maakt u gebruik van zorg vanuit de basisverzekering? Dan betaalt u de eerste € 885,00 zelf. Pas daarna krijgt u de kosten vergoed uit de verzekering. Kiest u voor een vrijwillig hoger eigen risico? Dan krijgt u korting op de zorgpremie. De hoogte van de korting verschilt per zorgverzekeraar.

3. Kan ik door het jaar heen mijn aanvullende verzekering wijzigen?

U kunt de meeste aanvullende verzekeringen tot en met 31 januari wijzigen. Uw wijziging gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in. Bij sommige zorgverzekeraars kunt u ook door het jaar heen uw aanvullende verzekering wijzigen, hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Bij veel verzekeraars is een wijziging mogelijk in speciale situaties zoals samenwonen, zwangerschap, een kind krijgen, verhuizing of werkloosheid. Vraag onze adviseur naar de mogelijkheden.

4. Is een zorgverzekering afsluiten via Honig en Honig goedkoper?

Via Honig en Honig kunt u zorgverzekeringen afsluiten van Aevitae Eucare, CZ, De Amersfoortse, Nationale Nederlanden (vh Delta Lloyd), Menzis, OHRA, ONVZ, Stad Holland, VGZ, ZilverenKruis Achmea en ZorgDirect.

Korting in 2020

U krijgt bij een aantal zorgverzekeringen een korting op de standaard premie van de basisverzekering en op de aanvullende verzekeringen. Deze korting kan oplopen tot 5% op de basisverzekering en tot 20% op de aanvullende verzekeringen.

Bereken uw voordeel

5. Wanneer en hoe kan ik mijn huidige zorgverzekering opzeggen?

Uw nieuwe zorgverzekeraar zegt de oude zorgverzekering automatisch voor u op. Let op: u heeft tot en met 31 december 2019 de tijd. Wilt u een aanvullende verzekering afsluiten? Dan kan het zijn dat de zorgverzekeraar voorwaarden stelt aan uw gezondheid. Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Dan kunt u worden geweigerd voor de aanvullende verzekering. Voor de basisverzekering mag u nooit worden geweigerd.

6. Wat zijn de wijzigingen in de basisverzekering in 2020?

Goed nieuws! Er verdwijnt in 2020 niets uit de basisverzekering. Er worden een aantal nieuwe behandelingen vergoed of verruimd vanaf 2020:

 • vergoeding van bepaalde geneesmiddelen tegen kanker en mutiple sclerose
 • logeervergoeding van € 75,00 bij lange behandeling zonder opname
 • zorg door specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten
 • geen eigen risico meer voor zorgprogramma’s zoals stoppen-met-roken

7. Worden uw medicijnen vergoed?

Op de website www.medicijnkosten.nl vindt u informatie over de vergoeding van geneesmiddelen. U vindt antwoorden op de volgende vragen:

 • Is het medicijn in het geneesmiddelenvergoedingssysteem opgenomen? Of moet u zelf bijbetalen?
 • Gelden er voorwaarden, zoals het preferentiebeleid?
 • Is er een vervangend geneesmiddel dat wel helemaal wordt vergoed?

8. Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

Eigen bijdrage en eigen risico zijn twee verschillende dingen.

 • De eigen bijdrage betaalt u eerst zelf als u zorg gebruikt. De eigen bijdrage is een vast bedrag of een deel van de kosten die bij sommige zorg (denk aan medicijnen) in rekening wordt gebracht.
 • Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Het standaard eigen risico is € 385,00. Tenzij u zelf een hoger vrijwillig eigen risico kiest.

Het kan zijn dat u zorg heeft waarbij een eigen bijdrage wordt gevraagd, maar die ook onder het eigen risico valt.

Hoe werkt dat?

 1. U betaalt eerst de eigen bijdrage.
 2. Het bedrag dat overblijft valt onder het verplicht eigen risico van € 385,00.
 3. Het bedrag dat dan nog overblijft, valt onder het vrijwillig eigen risico, als u dat heeft.
 4. Het bedrag dat tenslotte overblijft, wordt vergoed door de zorgverzekering.

Een voorbeeld

U heeft een nieuw kunstgebit nodig.

 • Dit kost € 1.200,00.
 • U heeft uw eigen risico nog niet aangesproken en u heeft geen vrijwillig hoger eigen risico.
 • Bij een kunstgebit is de wettelijke eigen bijdrage 25%.

Dan wordt dit als volgt berekend

 • Eigen bijdrage: 25% van € 1.200,00 = € 300,00.
 • Eigen risico: € 385,00
 • Vrijwillig eigen risico: € 0,00
 • Vergoeding vanuit zorgverzekering: €515,00

Totaal: € 1.200,00

9. Wat valt onder eigen risico?

Het eigen risico geldt alleen voor vergoedingen vanuit de basisverzekering. Voor uw aanvullende verzekeringen betaalt u geen eigen risico. Ook  betaalt u voor kinderen tot 18 jaar nooit een eigen risico.  

U betaalt eigen risico voor:

 • Medicijnen
 • Ziekenhuisopnames
 • Spoedeisende hulp
 • Ambulancevervoer

U betaalt geen eigen risico voor:

 • Bezoek aan huisarts of huisartsenpost
 • Verloskunde en kraamzorg
 • Wijkverpleging
 • Hulpmiddelen in bruikleen
 • Nacontroles en reiskosten bij orgaandonaties
 • Zorg die vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt vergoed.

10. Wat betekent medische acceptatie?

Medische acceptatie betekent dat sommige zorgverzekeraars, voordat u een aanvullende verzekering afsluit, naar uw zorgkosten kijken. Ze kijken of u nu zorgkosten maakt, of in de toekomst gaat maken. Is het risico te groot omdat u hoge kosten maakt? Dan kan de zorgverzekeraar ervoor kiezen u niet te accepteren voor de aanvullende verzekering. Het aantal verzekeraars dat medische acceptatie toepast wordt steeds kleiner.

Zorgverzekeraars hebben voor de basisverzekering een acceptatieplicht. Dat betekent dat ze iedereen (ook chronische zieken of ouderen) moeten accepteren voor de basisverzekering. Een medische acceptatie is dan ook niet van toepassing op de basisverzekering, maar wel bij de meest uitgebreide aanvullende zorgverzekeringen of tandartsverzekeringen van diverse zorgverzekeraars.

Meer weten over de zorgverzekering 2020?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de zorgverzekering 2020? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Laatst aangepast op donderdag 19 december 2019 11:52