Honig en Honig gesloten op Goede vrijdag en 2e paasdag!

Op Goede Vrijdag 29 maart 2024 en op Tweede Paasdag 1 april 2024 is het kantoor van Honig en Honig gesloten.
Voor noodgevallen zijn wij indirect bereikbaar via 072-5642669 of via info@honigenhonig.nl. 
Wij wensen u mooie paasdagen!

Verbeterde risico klassen indeling (VRKI) 2.0

De Verbeterde Risicoklassenindeling 2.0 (VRKI) is een instrument om het inbraakrisico van bedrijfsgebouwen en woningen te bepalen. Onderdeel van de VRKI is een lijst met aantrekkelijke spullen. Op deze lijst staan goederen – variërend van aanhangwagens tot tabakswaren en zonnepanelen – met daarbij de vermelding of deze laag, middel, hoog of zeer hoog aantrekkelijk zijn voor criminelen. In bedrijven of woningen kunnen verschillende soorten goederen aanwezig zijn. De aantrekkelijkheid, de waarde van de goederen en waar ze opgeslagen zijn bepalen samen de risicoklasse waar uw bedrijf of woning in valt. De risicoklasse is bepalend voor het type en de zwaarte van de beveiligingsmaatregelen die de VRKI 2.0 voorstelt voor uw bedrijf.

Wat is Verbeterde risico klassen indeling (VRKI) 2.0

De Verbeterde risico klassen indeling (VRKI) 2.0 is een instrument om het inbraakrisico van woningen en bedrijfspanden te bepalen (deel A). Aan de hand van het inbraakrisico wordt vastgesteld welke beveiligingsmaatregelen (deel B) moeten worden genomen.

De VRKI 2.0 wordt gebruikt door verzekeraars, beveiligingsinstallateurs en eindgebruikers (huisbezitters en ondernemers). De VRKI 2.0, die in opdracht van het Verbond van Verzekeraars wordt beheerd door het CCV, speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen, opleveren en onderhouden van (gecertificeerde) beveiligingssystemen. Verzekeraars kunnen een certificaat eisen om zeker te zijn dat de beveiliging door een echte vakman is aangelegd.

VRKI 2.0: deel A en B

De nieuwe VRKI bestaat uit twee delen. Deel A wordt gebruikt om de risicoklassenindeling voor woningen en bedrijven te bepalen en beveiligingsmaatregelen te kiezen. Hierbij hoort ook een intakedocument. Daarin worden alle wensen en adviezen vastgelegd. In deel B zijn de definities van de verschillende beveiligingsmaatregelen te vinden.

Risicoklasse bepalen

Het risico op diefstal en inbraak wordt binnen de VRKI 2.0 ingedeeld in 4 risicoklassen. Risicoklasse 1 is het laagste risico en klasse 4 is het hoogste risico. Per risicoklasse zijn in zwaarte oplopende combinaties van beveiligingsmaatregelen opgenomen. Binnen de klasse mag worden gekozen voor één van de genoemde combinaties. Nieuw in VRKI 2.0 is dat een aantal combinaties in bepaalde situaties niet is toegestaan.

Bedrijven

De risicoklasse voor bedrijven wordt bepaald door de attractiviteit van de goederen/inventaris en de inkoopwaarde van de goederen. De attractiviteit kan laag tot zeer hoog zijn; bepalend is of de goederen voor eigen gebruik zijn of voor verkoop in een winkel of voor verkoop/distributie vanuit het magazijn. De maximale waarde van de betreffende goederen/inventaris gecombineerd met de attractiviteit levert de beveiligingsklasse op.

Woningen

Voor woningen is het totaal van de attractieve zaken bepalend voor de risicoklasse. Dit zijn zaken als audiovisuele- en computerapparatuur; sieraden, contant geld of waardepapier, antiek, kunst, muziekinstrumenten en verzamelingen. De attractiviteit hangt af van de waarde die de opdrachtgever heeft opgegeven en of de zaken makkelijk te vervoeren en te verhandelen zijn, Hoe hoger de waarde, hoe hoger de risicoklasse en hoe zwaarder de beveiligingseisen.

Risicoklasse bepalen: een voorbeeld

Een handel in professionele koffiemachines wil de inventaris en goederen in het magazijn verzekeren en wil weten welke eisen er volgens de VRKI gesteld worden. De totale waarde van de inhoud van het magazijn is € 1.000.000.

  • In de tabel achterop de VRKI-kaart 2.0 staat bij Koffiezetmachines (professioneel) onder het kopje Magazijn, dat de attractiviteit zeer hoog (ZH) is.
  • In de matrix Attractiviteit staat dat bij een waarde boven € 300.000,00 en een attractiviteit ZH een risicoklasse 4 geldt.
  • De beveiligingsmatrix laat vervolgens zien dat hierbij geldt: Maatwerk in overleg met de verzekeraar, maar minimaal: O2 + BK2 + EL4 + AT4 + RE4 + CO4 en/of ME4.

Meer weten over de VRKI 2.0?

Een inbraak heeft grote gevolgen. Voor bedrijven kan dit zelfs een bedreiging zijn voor de continuïteit. Wij kunnen bedrijven en/of particulieren goed adviseren over hun schadeverzekeringen en preventie op basis van de VRKI 2.0.

Keuringen en beveiliging: alles over Scope, VEB en BORG

Het is belangrijk dat uw bedrijf voldoet aan wettelijke bepalingen, bijvoorbeeld de Arbowet en de preventie-eisen op de polis van uw verzekeringen. Wij ondersteunen uw graag in het voldoen aan de preventie-eisen? Hieronder vindt u handige links naar inspectie- en beveiligingsbedrijven. 

Handige links

Alleen na een schade kunnen verzekeraars inspectierapporten, verklaringen of beveiligingscertificaten opvragen. Bij het aangaan van een verzekering of tijdens de looptijd vragen sommige verzekeringsmaatschappijen dit in principe niet op. Wel krijgen wij hier regelmatig vragen over. Om u te helpen, hebben we alle handige links op een rij gezet.

Meer weten over keuringen, beveiliging en uw verzekeringen?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van uw verzekeringen? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.