Cyberrisico's?
Schat de cyberrisico’s in!
Maar wat is nou verstandig? Of het rendabel is om uw bedrijf te verzekeren tegen cybercrime is afhankelijk van verschillende factoren. Stel uzelf de volgende vragen:
- Hoeveel risico loopt mijn bedrijf?
- Welke maatregelen kan ik zelf nemen om deze risico’s te beperken?
- Hoe hoog is de schade wanneer internetcriminelen binnen mijn organisatie toeslaan?
- Hoe afhankelijk ben ik van het internet en over hoeveel belangrijke gegevens en informatie beschik ik?

Bent u benieuwd hoeveel risico uw bedrijf loopt? Doe dan hier de Cyber Risico Scan.
Test: hoeveel risico loopt mijn bedrijf?
De ontwikkelingen op het gebied van cybercrime volgen elkaar snel op. Eén van de grootste misvattingen op het gebied van cybercrime is dat bedrijven denken dat zij geen risico lopen. Bijvoorbeeld omdat zij slechts een kleine onderneming zijn, niet over gevoelige informatie beschikken en er ‘niets te halen’ valt. Inmiddels is echter duidelijk dat hackers hun doelwit niet altijd bewust uitkiezen. Zij kijken welke sites makkelijk te hacken zijn en slaan hun slag. Iedereen kan dus slachtoffer worden. Wil jij weten hoeveel risico uw bedrijf loopt? Doe dan de Cyber Risico Scan.
Cyber Risico Scan
Maar liefst 75% van de websites is slecht beveiligd. Dit maakt het voor internetcriminelen extra makkelijk om toe te slaan. Wilt u weten hoe goed uw bedrijf digitaal beveiligd is? Doe dan een test en ontdek hoe veilig uw online zaken ervoor staan. U website wordt op meer dan 70.000 mogelijke bedreigingen getest. Beantwoord enkele vragen over uw bedrijf en uw ontvangt binnen 24 uur de uitslag waarmee u samen met de IT-afdeling van uw organisatie aan de slag kunt.
Welke cyberverzekering?
Welke cyberverzekering moet ik kiezen?
Wat de cyberverzekering precies dekt verschilt per verzekeraar. Check daarom altijd eerst welke risico’s u loopt en wilt verzekeren voordat u de cyberverzekering afsluit. Lees ook de voorwaarden goed door: het kan zijn dat u bijvoorbeeld alleen verzekerd bent wanneer uw computer over bepaalde antivirus software beschikt of wanneer het personeel van uw bedrijf voldoende op de hoogte is van de risico’s en bijgeschoold is.
Over het algemeen dekt de cyberverzekering zes onderdelen:
- afpersing
- digitale aansprakelijkheid
- hacking
- omzetverlies door cyberaanvallen
- privacy
- systeeminbraak
Bedrijven lopen een groeiend risico om online slachtoffer te worden van internetcriminelen. Cyberaanvallen vinden namelijk aan de lopende band plaats, met alle gevolgen van dien. Ook de financiële impact is vaak enorm.
De vraag naar cyberpolissen neemt toe en verzekeraars spelen hier op in door speciale cyberverzekeringen aan te bieden. Regelmatig lanceren verzekeraars een nieuwe cyberverzekering zelfs zonder polisvoorwaarden. Andere aanbieders zijn gestart met een pilot voor een cyberverzekering voor het mkb.
Een geschikte verzekering voor uw bedrijf kan echter al snel maatwerk worden. Wilt u meer weten over cybercrime en de risico’s die u loopt? Op het tabblad cybercrime leest u meer informatie.
Advies of hulp nodig?
Komt u er niet uit of heeft u advies nodig? Neem dan contact met ons op en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies.
Wat is cybercrime?
Wat is cybercrime?
Cybercrime is een vorm van digitale criminaliteit waarbij internetcriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van een organisatie. ICT is bij deze vorm van criminaliteit het doel én het middel. De motieven van internetcriminelen lopen uiteen. Veelal is dit om een grote hoeveelheid geld buit te maken of om een bedrijf schade aan te brengen. De impact is over het algemeen enorm.
Vormen cybercriminaliteit
Er zijn verschillende soorten cybercrime waarmee men te maken kan krijgen. De 10 meest voorkomende varianten zijn:
- Cyberafpersing
Zodra hackers toegang hebben tot het digitale netwerk starten zij met het afpersen van de organisatie of een persoon. U krijgt pas weer toegang tot de computer(s) of telefoon(s) zodra er geld betaald is.
- Cyberstalking
Deze vorm van cybercrime komt vaak voor bij individuen: via digitale kanalen word U stelselmatig lastiggevallen.
- Phishing
Phishing is een vorm van cybercrime die we steeds vaker zien: via een valse e-mail of website wordt gevraagd naar U persoonlijke gegevens. Internetcriminelen kunnen dit ook vanuit uw bedrijfsnaam doen. Geef nooit zomaar wachtwoorden, pincodes of andere persoonlijke gegevens door n.a.v. dit soort berichten.
- Malware
Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software. Door de computer te besmetten met malware kunnen criminelen toegang krijgen tot de computer en U bestanden vergrendelen. Een bekend voorbeeld van malware is het virus. Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand op uw computer nestelt. Er kan informatie op uw computer verspreid worden, maar het is ook mogelijk dat uw computer hierdoor niet meer te gebruiken is.
- Password cracking
Criminelen achterhalen uw wachtwoorden om vervolgens in te breken op uw computer, telefoon en/of netwerk.
- Botnet
Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde computers die aangestuurd worden door een centrale server. Een internetcrimineel koopt toegang tot dit netwerk en kan automatisch opdrachten uitvoeren.
- Defacing
Bij defacing veranderen cybercriminelen de content: bijvoorbeeld door de homepage van uw website aan te passen.
- Identiteitsfraude
Deze vorm van cybercrime kan bij zowel individuen als bedrijven voorkomen. Internetcriminelen gebruiken uw identiteit of bedrijfsgegevens om bijvoorbeeld producten of diensten te bestellen, creditcards aan te vragen of illegale activiteiten uit te voeren.
- Ransomware
Ransomware is een vorm van cybercrime waarbij bestanden op U computer vergrendeld worden. Wilt u weer toegang tot de gegevens? Dan moet er, de naam zegt het al, losgeld betaald worden
- DdoS-aanval
Bij een DdoS-aanval wordt de server overbelast met als doel de website of internetdienst onbruikbaar te maken.
Doel van internetcriminelen
Cybercriminelen of hackers zijn er in vele soorten en maten: van personen tot organisaties en van activisten (hackersgroep Anonymous bijvoorbeeld) tot staatsgebonden groepen. In werkelijkheid gaat het vaak om personen of collectieven die het internet gebruiken om te protesteren en mensen te mobiliseren of om individuen of bedrijven te chanteren of deels af te persen met het doel geld te verdienen.