- Algemeen
- Ondernemer
- Pensioen
- Reis- en annnuleringsverzekering
- Werkgever
- Werknemer
- Zorgverzekering
- Links
- Algemeen
- Ondernemer
- Pensioen
- Reis- en annnuleringsverzekering
- Werkgever
- Werknemer
- Zorgverzekering
- Links
Algemeen
Honig en Honig treft voorzorgsmaatregelen tegen Coronavirus
Ook Honig en Honig treft maatregelen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan en de bedrijfscontinuïteit te borgen. Honig en Honig zal de afspraken voor een persoonlijk bezoek of adviesgesprek bij uw thuis of bij ons op kantoor annuleren.
Wat betekent dit voor u?
De dienstverlening van Honig en Honig blijft ongewijzigd. U kunt gewoon contact met ons opnemen, uw schades indienen en uw offertes en polissen aanvragen. Onze medewerkers zijn via ons algemene telefoonnummer gewoon bereikbaar.
Meer informatie
Voor algemene informatie en het laatste nieuws over het coronavirus verwijzen wij u naar de website van het RIVM. Mocht u vragen hebben over collectieve inkomensverzekeringen en het coronavirus? Dan kunt u uiteraard met al uw vragen bij ons terecht.
Vragen?
Mocht u toch nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op. Ondanks de maatregelen die ingesteld zijn om het coronavirus in te dammen blijft Honig en Honig uiteraard telefonisch bereikbaar op 072-5642669 of per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het kan alleen wat langer duren dan u van ons gewend bent, voordat wij u te woord kunnen staan. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Ondernemer
Het coronavirus, wat moet u weten als ondernemer?
Het coronavirus, COVID-19, raakt ons wereldwijd. Fysiek, maar ook zeker economisch. Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, hebben veel impact op ondernemingen. En dat roept vragen op. Valt het coronavirus bijvoorbeeld onder de dekking van je AOV? En krijgt u een uitkering wanneer u (preventief) in quarantaine moet wegens het coronavirus? We hebben een aantal veel gestelde vragen voor ondernemers onder elkaar gezet.
Ik maak me zorgen over mijn gezondheid, wat moet ik doen?
Volg de actuele richtlijnen van het RIVM.
Vanwege vrees voor het coronavirus kan ik geen werk verrichten.
Keert een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan uit?
Nee, een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt inkomensverlies ten gevolge van ziekte of arbeidsongeschiktheid. Daar is in deze situatie geen sprake van.
Ik heb een AOV. Moet ik mij ziekmelden als ik besmet ben met het coronavirus?
Wanneer u ziek bent door het coronavirus kunt u zich ziekmelden bij de verzekeraar. Vaak kan dit via een online formulier om uw arbeidsongeschikt te melden.
Ik ben zzp'er, ik ben ziek geworden door het coronavirus en kan daardoor niet werken.
Kan ik een beroep doen op mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Ja.
Valt ziekte door het coronavirus onder de dekking van mijn AOV?
Heeft u het coronavirus dan kan het zijn dat dit onder de dekking van uw AOV valt. Dit is afhankelijk van de ernst van de klachten. Als verzekeraar hebben vastgesteld dat u vanwege de ernst van de klachten niet kan werken, dan bent u arbeidsongeschikt. In dat geval start de uitkering na de eigen risicoperiode. De duur van deze periode staat vermeld op uw polisblad.
Keert een arbeidsongeschiktheidsverzekering uit bij restverschijnselen van arbeidsongeschiktheid door het coronavirus?
De arbeidsongeschiktheidsverzekering keert uit als er sprake is van arbeidsongeschiktheid zoals beschreven staat in de polisvoorwaarden. Ook restverschijnselen moeten vallen onder deze definitie om recht op uitkering te geven.
Ik ben zzp'er, ik ben in quarantaine geplaatst en kan daardoor niet werken. Kan ik een beroep doen op mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Nee, als iemand om preventieve redenen in quarantaine moet blijven, of een bepaald gebied niet mag verlaten, is er geen dekking. Preventieve quarantaine valt niet onder de dekking van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Welke maatregelen neem ik voor mijn onderneming en werknemers?
Hiervoor verwijzen wij u door naar de pagina met informatie over corona (maatregelen) voor werkgevers.
Ik heb een afspraak staan met iemand van de verzekeraar, gaat die afspraak door?
Als deze afspraak niet telefonisch kan plaatsvinden, gaat de afspraak nu niet door. Er wordt contact met u opgenomen om af te stemmen welke mogelijkheden er zijn.
Pensioen
Pensioen en de gevolgen van het coronavirus
De pensioenfondsen en hun uitvoerders hebben maatregelen getroffen met betrekking tot het coronavirus. Zij zijn voorbereid op een pandemie waar het gaat om de continuïteit van de bedrijfsvoering. Uitbetaling van pensioenen vindt gewoon doorgang en ook zijn de pensioenfondsen gewoon bereikbaar.
Economische ontwikkelingen zoals de lage rentestand, handelsconflicten en nu het coronavirus zijn van grote invloed op de financiële positie van de pensioenfondsen. De kans op verlagen in 2021 is nog steeds aanwezig. Het is echter nog te vroeg om hier iets over te kunnen zeggen. Daarvoor is de situatie eind van het jaar bepalend. De Pensioenfederatie heeft nauw contact met toezichthouders, ministeries en andere koepels om de impact van de financiële markten op de sector en de economie te monitoren.
De Pensioenfederatie houdt de situatie rondom het coronavirus scherp in de gaten en de richtlijnen van de overheid en RIVM zijn leidend bij beslissingen. De Pensioenfederatie verschuift alle bijeenkomsten met leden en voor verantwoordingsorganen naar een latere datum vanwege de richtlijnen rond het coronavirus. Veel medewerkers werken door vanuit huis, en overleg vindt plaats via de telefoon. Vergaderingen met meer dan 20 mensen vinden geen doorgang. De Pensioenfederatie blijft op de gebruikelijke telefoonnummers bereikbaar.
Bron: Pensioenfederatie
Reis- en annnuleringsverzekering
Annuleringsverzekering en coronavirus
Ik reis naar een gebied waar het coronavirus is geconstateerd
Ik heb een reis gepland naar een gebied waar het coronavirus geconstateerd is. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee, de annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving (je wordt ziek of één van je ouders overlijdt). Wat er op je bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren. Er zijn echter zogeheten ‘allrisk’ annuleringsverzekeringen die wellicht wel dekking bieden.
Ik ben van plan om af te reizen naar een gebied waar het reisadvies nu oranje of rood is. Ben ik verzekerd?
Je loopt kans dat je dan onverzekerd bent. Neem daarom contact op met je reisverzekeraar. Er zijn gespecialiseerde verzekeraars die onder bepaalde omstandigheden ook dekking bieden als je naar een risicogebied reist.
Als er in Nederland een gebied wordt afgesloten door het virus, maar ik heb een weekendje weg geboekt in dit gebied, kan ik dan wel een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee, bij een annuleringsverzekering maakt het niet uit of de bestemming zich in het buitenland of in Nederland bevindt. Een annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving (je wordt ziek of één van je ouders overlijdt). Wat er op je bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren. Er zijn echter zogeheten ‘allrisk’ annuleringsverzekeringen die wellicht wel dekking bieden.
Ik ben in een gebied waar het coronavirus is geconstateerd
Word ik gerepatrieerd door mijn reisverzekeraar?
Nee, repatriëring zit niet in de basisdekking van een reisverzekering. Repatriëring door medische redenen valt wel onder de dekking. Dat wil zeggen dat je terug naar Nederland wordt gehaald bij een medisch ongeval omdat de hulpdiensten in het buitenland je onvoldoende kunnen verzorgen/helpen.
Het reisadvies is veranderd naar oranje/rood. Ben ik nu niet meer verzekerd?
Je bent nog steeds verzekerd. Het reisadvies is namelijk veranderd terwijl je al in het gebied aanwezig was.
Ik word in quarantaine geplaatst en moet langer in het gebied blijven. Kan ik een beroep doen op mijn reisverzekering?
Extra reis-, verblijf- en telefoonkosten vallen in zo’n geval bij veel reisverzekeraars doorgaans niet onder de dekking. Als het wel onder de dekking valt, dan zijn de kosten gemaximeerd.
Ik word in quarantaine geplaatst en dreig daardoor mijn volgende reis te missen. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee. Als je niet ziek bent, kan je geen beroep doen op je annuleringsverzekering. Als je wel ziek bent, dan valt het onder de dekking.
Ik heb zelf het virus opgelopen
Ik heb het virus. Kunnen andere mensen mij aansprakelijk stellen als zij door mij besmet raken?
Waarschijnlijk niet. Om iemand daarvoor aansprakelijk te stellen, moet je kunnen aantonen dat hij/zij een onrechtmatige daad heeft gepleegd, die hem haar kan worden toegerekend en dat daardoor de schade is veroorzaakt. Dat zal in de praktijk erg lastig worden om aan te tonen.
Ik heb het virus opgelopen op het vliegveld/in het hotel. Kan ik het hotel/vliegveld aansprakelijk stellen?
Om iemand daarvoor aansprakelijk te stellen, moet je kunnen aantonen dat hij/zij een onrechtmatige daad heeft gepleegd, die hem haar kan worden toegerekend en dat daardoor de schade is veroorzaakt. Dat zal in de praktijk erg lastig worden om aan te tonen.
Ik heb het virus opgelopen en kan daardoor niet meer op reis. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Ja, als je een doktersverklaring kan overhandigen.
Ik ben het virus opgelopen en ben daardoor in quarantaine geplaatst. Daardoor kan ik niet meer op reis. Kan ik een beroep mijn annuleringsverzekering?
Ja, dat kan omdat je ziek bent. Je moet wel een doktersverklaring kunnen overhandigen.
Mijn werkgever verplichtte mij om naar een risicogebied af te reizen. Dat heb ik gedaan, maar daardoor heb ik het coronavirus opgelopen. Kan ik mijn werkgever aansprakelijk stellen?
Dat is misschien mogelijk, er zou sprake kunnen zijn van opzet. De werkgever weet immers dat de (aanmerkelijke) kans bestaat dat je ziek wordt en dat terwijl de werkgever veilige en gezonde omstandigheden moet garanderen.
Stel dat er iemand overlijdt aan het coronavirus. Hoe zit het dan met levensverzekeringen, uitvaartverzekeringen en nabestaandenpensioen?
Het feit dat iemand overleden is door het coronavirus zorgt er niet voor dat er niet uitgekeerd wordt. Eventuele uitsluitingen in polisvoorwaarden met betrekking tot verblijven in gebieden waar een negatief reisadvies geldt zijn niet bedoeld voor een situatie zoals deze nu met het virus aan de hand is. Wij verwachten dan ook dat verzekeraars gewoon zullen uitkeren.
Werkgever
Het coronavirus, wat moet u weten als werkgever?
Als u de krant openslaat of de televisie aanzet, gaat het nergens anders meer over; het coronavirus. Dit is voor iedereen natuurlijk erg vervelend. Ook voor u als werkgever. Hier leest u onder andere meer over wat wel en niet valt binnen de dekkingen van onze collectieve inkomensverzekering (verzuimverzekering) en hoe het zit met werktijdverkorting.
Mijn bedrijf loopt inkomsten mis door het coronavirus. Kan ik een beroep doen op een verzekering?
Nee, dit is bedrijfsschade en dat risico wordt alleen gedekt door bedrijfsschadeverzekeringen mits er sprake is van materiële schade en dat is hier niet het geval.
Wat valt wel en niet binnen de dekking van je collectieve inkomensverzekering?
Voor de dekkingen van onze inkomensverzekeringen gelden de richtlijnen van het Verbond van verzekeraars. Deze richtlijnen komen kort gezegd neer op onderstaande:
Wel dekking
Als een werknemer door ziekte niet in staat is zijn werk te verrichten. Het maakt hier niet uit of het coronavirus wel of niet is vastgesteld.
Geen dekking
Als een werknemer om een andere reden dan ziekte niet kan werken, bijvoorbeeld omdat hij/zij om preventieve redenen thuis moet blijven en geen mogelijkheid heeft vanuit huis te werken, of een bepaald gebied niet mag verlaten.
Mogelijk kan de werkgever een beroep doen op door de overheid beschikbaar gestelde regelingen zoals werktijdverkorting.
Hoe zit het met werktijdverkorting?
U kunt werknemers voor wie geen werk is naar huis sturen of korter laten werken. Voor de niet-gewerkte uren ontvangt de werknemer dan een uitkering. De medewerker blijft wel volledig in dienst ven het bedrijf. Werktijdverkorting is een bestaande maatregel die nu ook door bedrijven kan worden gebruikt i.v.m. het coronavirus. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.
Bent u als werkgever verplicht om maatregelen te nemen om besmetting met en verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
Ja, u bent als werkgever verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Op internet vindt u al veel tips. U kunt ook uw arbodienst om advies vragen.
Hoe zit het als u onlangs een verzuimverzekering heeft aangevraagd?
Is de verzuimverzekering geaccepteerd en is de werknemer op de ingangsdatum van de verzuimverzekering NIET ziek, dan is ziekte als gevolg van het coronavirus WEL verzekerd. Was uw medewerker echter al ziek of wist u dat uw medewerker ziek ging worden dan kunnen we de vergoeding of uitkering tijdelijk of blijvend, geheel of gedeeltelijk weigeren.
Keert een verzuimverzekering uit bij ziekte of arbeidsongeschiktheid door het coronavirus?
Arbeidsongeschiktheid door het coronavirus is gedekt met de verzuimverzekering. Ook als dit het gevolg is van aanwezigheid in een gebied waarvoor de overheid een negatief reisadvies heeft afgegeven. Verzekeraars hebben vaak een algemene uitsluiting: er is geen recht op uitkering bij arbeidsongeschiktheid als deze is ontstaan, bevorderd of erger is geworden door opzet of grove schuld. Verzekeraars beoordelen per situatie of dit zo is.
Keert een verzuimverzekering uit als een verzekerde in quarantaine zit of het gebied niet kan verlaten door het coronavirus, maar niet ziek is?
Een verzuimverzekering keert alleen uit als er sprake is van arbeidsongeschiktheid zoals benoemd in de polisvoorwaarden. Is iemand in quarantaine, maar niet arbeidsongeschikt? Dan keert de verzuimverzekering niet uit.
Ik heb als werkgever een WGA-verzekering. Mijn personeel is ziek geworden door het coronavirus. Kan ik een beroep doen op deze verzekering?
Ja, de oorzaak van de ziekte is niet relevant.
Keert een verzuimverzekering uit als mijn werknemer wegens ziekte door het virus niet in staat is om zijn werk te verrichten?
Ja, de oorzaak van de ziekte is niet relevant.
Keert een verzuimverzekering uit als mijn werknemer niet in staat is om zijn werk te verrichten om dat hij in quarantaine geplaatst is?
Nee, een verzuimverzekering dekt de loondoorbetalingsverplichting in geval van ziek personeel. Als iemand om een andere reden dan ziekte niet kan werken, bijvoorbeeld omdat een hij/zij om preventieve redenen in quarantaine moet blijven, of een bepaald gebied niet mag verlaten, is er geen dekking voor de eventuele loondoorbetaling.
Werknemer
Het coronavirus, wat moet u weten als werknemer?
Mijn werkgever verplicht mij om naar een risicogebied af te reizen. Mag ik weigeren?
In de wet is geregeld dat je als werknemer in deze gevallen kan weigeren om naar het risicogebied te reizen. Dit individuele recht hebben werknemers. Als dit tot een conflict komt bij de rechter, omdat de werkgever van mening is dat de werknemer er heen moet reizen en anders loon weigert te betalen, dan moet de werkgever aantonen dat er geen sprake was/is van een onveilige situatie.
Ik ben ziek geworden door een collega die het virus heeft opgelopen en daarna op kantoor verschenen is. Kan ik mijn werkgever aansprakelijk stellen?
Om iemand daarvoor aansprakelijk te stellen, moet je kunnen aantonen dat hij/zij een onrechtmatige daad heeft gepleegd, die hem haar kan worden toegerekend en dat daardoor de schade is veroorzaakt. Dat zal in de praktijk erg lastig worden om aan te tonen.
Zorgverzekering
Zorgverzekering en de gevolgen van het coronavirus
Het coronavirus (COVID-19), zorgt voor veel vragen bij mensen. Het virus verspreidt snel over de wereld en is nu ook in Nederland. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over het coronavirus en je zorgverzekering.
Ik ben ziek en bang dat ik besmet ben. Wat moet ik doen?
De symptomen van het coronavirus lijken vaak op die van de griep. Ben je verkouden of heb je last van een vervelend hoestje? Dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Zeker niet als je niet recent in een risicogebied bent geweest, of in contact bent geweest met iemand die besmet zou kunnen zijn. De kans is groter dat je gewoon griep hebt of last hebt van een ander verkoudheidsvirus.
Wanneer je wel (telefonisch) contact moet opnemen met de huisarts:
- Als je koorts hebt met luchtwegklachten, zoals hoesten, kortademigheid of longontsteking;
- Je de afgelopen twee weken in een gebied geweest waar corona is vastgesteld;
- Je de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.
Zijn één of meer van bovenstaande punten op jou van toepassing? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts om te bespreken wat je kunt doen.
Houd de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de gaten voor alle nieuwste informatie rondom de ontwikkelingen van het coronavirus.
Ik wil niet naar het ziekenhuis voor mijn geplande behandeling. Kan ik de afspraak verzetten?
Je mag een afspraak in het ziekenhuis altijd verzetten. Neem hiervoor wel contact op met het ziekenhuis om te overleggen.
Ik heb een afspraak in het ziekenhuis. Gaat die nog door?
Ziekenhuizen hebben maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Heb je een afspraak in het ziekenhuis? Houd de website van het ziekenhuis dan in de gaten. Hier vind je actuele informatie en maatregelen voor bezoekers en patiënten. Heb je klachten die op corona kunnen wijzen en ben je in een risicogebied geweest of ben je in contact geweest met iemand die besmet is met het virus? Blijf dan thuis en neem telefonisch contact op met het ziekenhuis en met je huisarts.
Ik wil graag naar een ander ziekenhuis voor mijn behandeling. Kan ik overstappen tijdens mijn behandeling?
Als je al onder behandeling bent, is het verstandig om dit te overleggen met je arts. Het is namelijk belangrijk dat er een goede overdracht plaatsvindt. Heb je een naturapolis of naturapolis (budget)? Let er dan ook op of het ziekenhuis waar je naartoe gaat gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar. Check hier bij welke ziekenhuizen je terecht kan met jouw zorgverzekering.
Wat moet ik doen als mijn ziekenhuis dicht is? Of als mijn ziekenhuis gedeeltelijk dicht is?
Het ziekenhuis neemt contact op met patiënten die niet meer terecht kunnen. Het ziekenhuis waar je onder behandeling bent, verwijst je in dit geval door naar een ziekenhuis in de buurt. Als het mogelijk is voor de behandeling, kan je gemaakte afspraken in overleg met het ziekenhuis ook verzetten.
Ik heb een naturapolis, maar het gecontracteerde ziekenhuis in de buurt is vol. Wat moet ik doen?
Met een naturapolis of naturapolis (budget) vergoedt de zorgverzekeraar normaal gesproken alleen de volledige zorgkosten als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Door het coronavirus dreigen verschillende ziekenhuizen vol te raken. Het kan hierdoor voorkomen dat jouw gecontracteerde ziekenhuis je doorverwijst naar een ander ziekenhuis, waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft. Bij een doorverwijzing van een gecontracteerd ziekenhuis naar een niet gecontracteerd ziekenhuis blijf je 100% verzekerd en hoef je dus niet zelf bij te betalen.
Ik wil me preventief laten testen op het coronavirus, krijg ik dat vergoedt via mijn zorgverzekering?
Het heeft geen zin om je preventief te laten testen als je geen klachten hebt. Een preventieve coronatest wordt dan ook niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Heb je gezondheidsklachten en vermoed je dat je besmet bent met het virus? Neem in dit geval contact op met je huisarts. Als je huisarts besluit dat een coronatest nodig is, wordt het bloedonderzoek gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico.
Als ik getest moet worden op het coronavirus, krijg ik dan een vergoeding?
De testen van het coronavirus worden onderzocht in een laboratorium. Laboratoriumtesten vallen onder de basisverzekering en krijg je dus vergoed. Wel betaal je hier een eigen risico voor. Tenzij je je eigen risico van dit jaar al hebt opgebruikt.
Ik ben ziek geworden in het buitenland. Worden medische kosten bij het coronavirus in het buitenland vergoed?
Vermoed je dat je besmet bent met het coronavirus? Dan is het belangrijk om (telefonisch) contact op te nemen met een (huis)arts of een ziekenhuis. Zij bepalen dan of je langs moet komen voor een onderzoek. Zo voorkom je dat je andere mensen besmet. De zorgverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland. ‘Spoedeisende zorg’ betekent in dit geval: zorg die niet kan wachten tot je terug in Nederland bent.
Spoedeisende hulp wordt vanuit de basisverzekering gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Als je andere kosten vergoed wil krijgen, dan heb je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking ‘geneeskundige kosten’ nodig. Als je dit niet hebt, betaal je het bedrag dat hoger is dan de vergoeding vanuit je basisverzekering zelf.
Heb je een vakantie geboekt naar een land waar het coronavirus is en wil je deze annuleren? Of ben je al op je reisbestemming en wil je eerder naar huis? Bekijk het overzicht van de voorwaarden per reisverzekeraar.
Wordt mijn bezoek aan de huisarts vergoed?
Huisartsenzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een huisartsenconsult betaal je geen eigen risico. Vindt de huisarts het nodig om een bloedonderzoek uit te voeren? Voor laboratoriumtests wordt het eigen risico wél aangesproken. Laboratoriumtests die aantonen of je besmet bent met het coronavirus, vallen dus wel onder het eigen risico.
Let op: heb je klachten die kunnen duiden op het coronavirus? Zoals koorts, hoesten of kortademigheid? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts en ga niet zomaar langs. De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek nodig is.
Wordt ziekenhuiszorg bij het coronavirus vergoed?
Als je in het ziekenhuis ligt met het coronavirus, dan krijg je de zorg in het ziekenhuis vanuit de basisverzekering vergoed. Ziekenhuiszorg valt wel onder het eigen risico. Dat betaal je dus wel zelf. Heb je je eigen risico van dit jaar al opgemaakt? Dan betaal je niks voor de zorg die je in het ziekenhuis krijgt.
Krijg ik mondkapjes en desinfecterende handgel vergoed?
Zelfzorghulpmiddelen zoals mondkapjes en desinfecterende handgel krijg je niet vergoed van je zorgverzekeraar. Je kunt ze zelf kopen bij de apotheek of drogist. Ook paracetamol wordt sinds 2019 niet meer vergoed door de basisverzekering. Let wel op: het RIVM adviseert mondkapjes alleen voor medisch personeel. Mondkapjes helpen namelijk alleen als ze op de juiste manier worden gebruikt.
Worden medicijnen tegen klachten van het coronavirus vergoed?
Er zijn op dit moment nog geen medicijnen tegen het coronavirus en ook vaccinaties tegen het virus bestaan nog niet. Wel kunnen de symptomen behandeld worden, bijvoorbeeld met koortsverlagende middelen (pijnstillers). Patiënten die erg benauwd zijn kunnen in het ziekenhuis behandeld worden met extra zuurstof. Medicijnen die zijn opgenomen in het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) worden vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste medicijnen die de huisarts of specialist voorschrijft zijn opgenomen in het GVS. Voor sommige medicijnen betaal je wel een eigen bijdrage.
Wordt het vergoed door de zorgverzekering als ik thuis in quarantaine moet?
Voor thuisquarantaine krijg je geen vergoeding vanuit de zorgverzekering. Hier zijn in principe ook geen zorgkosten aan verbonden.
Krijg ik een vergoeding voor quarantaine op mijn verblijfadres in het buitenland?
Als je tijdens je vakantie besmet raakt met het coronavirus, kan het zijn dat je op je verblijfsadres in quarantaine moet. Ook hiervoor geldt dat je hiervoor geen vergoeding krijgt van je zorgverzekeraar. Je maakt in principe geen zorgkosten. Het kan wel zijn dat je extra kosten moet maken voor je verblijf. Hiervoor krijg je mogelijk een vergoeding vanuit je reisverzekering. Ga bij je reisverzekeraar na of je hiervoor verzekerd bent.
Wordt het vergoed als ik in het ziekenhuis in quarantaine moet blijven vanwege het coronavirus?
Raak je tijdens een ziekenhuisopname besmet met het coronavirus? Om verdere verspreiding te voorkomen worden patiënten met het virus in strikte isolatie verpleegd. Voor de zorgverzekering gelden hiervoor dezelfde regels als bij een reguliere ziekenhuisopname. Ziekenhuisopname wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico.
Waar vind ik meer informatie over het coronavirus?
Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat alle nieuwste informatie rondom de ontwikkelingen van het virus. Ook is er een speciaal telefoonnummer van de overheid: 0800-1351. Hier krijg je alle informatie over het coronavirus.
De Johns Hopkins universiteit houdt een kaart bij van de verspreiding van het virus over de hele wereld.
Bron: Independer
Links
Algemene informatie voor ondernemers en werkgevers over coronavirus
Handige informatie voor werkgevers en ondernemers (rijksoverheid.nl):
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-voor-werkgevers
Veelgestelde ondernemersvragen over corona (kvk.nl):
https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/veelgestelde-ondernemersvragen-over-corona/
Kamerbrief over economische maatregelen met betrekking tot coronavirus:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/kamerstukken/2020/03/12/kamerbrief-over-economische-maatregelen-met-betrekking-tot-het-coronavirus
Werktijdverkorting, tegemoetkoming dekking personeelskosten
Informatie over aanvragen werktijdverkorting:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/aanvragen-werktijdverkorting-en-ww-uitkering-personeel
Additionele financiering voor overbrugging liquiditeitsproblemen
Informatie over verruimde BMKB-regeling voor ondernemers:
https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/coronavirus-verruimde-bmkb-regeling-voor-ondernemers-versneld-open
Uitstel van belastingbetaling als gevolg van coronavirus:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/uitstel-betaling-gevolgen-coronavirus
Informatie van het RIVM
https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19
Disclaimer
Hoewel bij het opstellen van deze pagina zorgvuldigheid is betracht, aanvaardt Honig en Honig geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden daarin. Aan deze webpagina kunnen geen rechten worden ontleend.