woensdag 18 december 2019 13:15

Wat is het verschil tussen Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven en de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Als uw bedrijf aansprakelijk wordt gesteld voor een schade, kan het voortbestaan worden bedreigd. Dit kunt u voorkomen met de juiste aansprakelijkheidsverzekering. Er bestaat vaak verwarring over de verschillen tussen de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven en de beroepsaansprakelijkheid. Het doel is vergelijkbaar, maar er zijn verschillen.

Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven of Beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Het zijn verzekeringen met lange namen, daarom wordt vaak de afkorting gebruikt. De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven wordt ook wel AVB genoemd. De beroepsaansprakelijkheid wordt afgekort tot BAV. Deze aansprakelijkheidsverzekeringen worden vaak door elkaar gehaald. De ongelukkig gekozen afkortingen dragen hier ook nog aan bij.

Waarom kan een bedrijf niet zonder een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB)?

Eigenlijk is de AVB voor vrijwel alle ondernemers noodzakelijk. De verzekering biedt namelijk dekking tegen materiële schade en letselschade veroorzaakt door de ondernemer zelf of door één van de werknemers van het bedrijf. Een werknemer van een dakbedekkingsbedrijf heeft bij het vastbranden van dakleer per ongeluk de onderliggende constructie in de brand gestoken. Blussen lukt niet, dus gaat het huis deels in vlammen op. Typisch een schade voor de AVB.

Direct regelen

Wanneer sluit u een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af?

Bij de BAV gaat het specifiek om vermogensschade door uitoefening van een beroep. Een architect maakt een bouwtekening voor een nieuw te bouwen bedrijfspand. Door een foutieve berekening moet vervolgens een deel van het pand weer afgebroken worden, omdat de constructie niet stevig genoeg is. Dit is een vermogensschade, dus kan het architectenbureau de schade claimen op de verzekeraar waar de BAV loopt. U kiest niet tussen de AVB en de BAV. De ene verzekering sluit de andere namelijk niet uit.

Offerte aanvragen

Aansprakelijkheidsverzekeringen zijn maatwerk

Het aansprakelijkheidsrecht is complex. Het gaat vaak om grote belangen en complexe juridische vraagstukken. Daarom zijn er ook speciale aansprakelijkheidsverzekeringen specifiek gericht op bepaalde beroepsgroepen. Het is geen verzekering die u zo even via het internet afsluit. Voor het kiezen van de juiste aansprakelijkheidsverzekering heeft u inhoudelijke kennis van zaken nodig. De meeste verzekeraars hebben wel goed op risicogroepen afgerichte standaardverzekeringen, maar niet alle ondernemingen passen hierin.

Waarom kunt u niet zonder een AVB of BAV?

Dit is een aansprakelijkheidsverzekering waar u in het bestaan van uw bedrijf misschien een paar keer een beroep op gaat doen. Echt tot een grote claim gaat het waarschijnlijk zelfs niet komen. Maar dat is natuurlijk ook het principe van verzekeren. U gaat ook een bedrijfspand verzekeren tegen brand, terwijl de kans op een grote brand klein is. Bepaalde risico’s zijn te groot om zelf te dragen. Dat is bij het verzekeren van aansprakelijkheid ook het geval.

Vaak wordt gewerkt met inkoopvoorwaarden van opdrachtgevers, waarin is bepaald is dat u als ondernemer of uw bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering dient te hebben. Bijvoorbeeld de Rijksinkoopvoorwaarden (ARIV) bij aanbestedingen. Ook zijn er diverse branche- en beroepsverenigingen die bij het lidmaatschap een aansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen. Denk hierbij aan een advocaat, architect of ingenieur. In sommige gevallen is aan aansprakelijkheidsverzekering zelf verplicht door de rechtbank, zoals bij een bewindvoerder en curator.

Meer weten over aansprakelijkheidsverzekeringen?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf loopt? Dan kunnen wij u helpen met een Risicoscan.

Laatst aangepast op woensdag 18 december 2019 13:20