woensdag 05 december 2018 15:53

Zorgpremies bijna 75% gestegen in 13 jaar

Verzekerden die geen gebruikmaken van hun basiszorgverzekering betalen komend jaar bijna 75% meer dan 13 jaar geleden bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Mensen die hun volledige verplichte eigen risico nodig hebben, zijn 68% meer kwijt dan in 2006. Dat blijkt uit het special item van productvergelijker MoneyView over zorgverzekeringen.

Zorgpremies stijgen gemiddeld 5,6% in 2019

Komend jaar stijgen de premies voor basisverzekeringen met alleen het verplicht eigen risico met gemiddeld 5,6%. In 2018 bedroeg die toename 2%. Afgelopen dertien jaar was er alleen in 2013 en 2014 sprake van een kleine (gemiddelde) daling. Daartegenover stond toen de verhoging van het verplichte eigen risico met € 150.

De verschillen in premies zijn komend zorgjaar groot, aldus MoneyView. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste naturapolis bedraagt € 28,45 per maand. Bij de restitutiepolis scheelt dat maandelijks € 20,60 aan premie.

Weinig overstappers op de Wadden

MoneyView analyseerde ook de overstapgegevens uit de afgelopen dertien zorgseizoenen. Vorig jaar switchte 6,2% van de verzekerden, een percentage dat in lijn ligt met de laatste vijf jaar. Tussen gemeenten zijn de verschillen echter groot, zo blijkt uit het special item. In de stad Utrecht is men het meest geneigd om over te stappen. Vorig jaar koos 13,2% een andere polis. Utrecht wordt gevolgd door Raalte (9,7%) en Zeist (9,6%). In de gemeente Sluis stapten de minste mensen over: 2,5%. Ook op de Waddeneilanden Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog en het Zeeuwse Oost ligt het percentage onder de 3%.

Productratings zorgverzekeringen

Premie basisverzekering

MoneyView vergeleek voor zijn productrating op basis van prijs 50 basisverzekeringen. Vijf sterren zijn er voor de naturapolissen van Zekur, ZieZo en Univé. Die verzekeringen zijn in 2019 het goedkoopst. De restitutiepolissen van Zekur en FBTO krijgen eveneens vijf sterren.

Voorwaarden aanvullende verzekeringen

De productvergelijker zette ook de verschillen op een rij in de voorwaarden van aanvullende ziektekostenverzekeringen. De Amersfoortse, Nationale-Nederlanden en ONVZ komen daar als gunstigst uit de bus. Dezelfde drie verzekeraars aangevuld met Avéro Achmea krijgen vijf sterren voor hun tandheelkundepakket.

Leaderbord advies

 

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op woensdag 05 december 2018 16:14