Zorgverzekering 2022

Zorgverzekering 2022 -Welke zorg zit er volgend jaar in de basisverzekering? En wat wordt uw eigen risico? Dit bepaalt de overheid. Wat wijzigt er aan uw aanvullende zorgverzekering in 2022? Op Prinsjesdag kunnen we het precies zeggen, want dan maakt de overheid de plannen voor 2022 bekend. Maar sommige wijzigingen zijn al eerder bekend.

Bereken en vergelijk uw zorgverzekering 2022

Belangrijke data zorgverzekering 2022

 • 15 september 2021 (Prinsjesdag):
  Ieder jaar maakt het kabinet op Prinsjesdag bekend wat de belangrijkste wijzigingen zullen zijn met betrekking tot de zorgverzekering. Er wordt dan bekend gemaakt wat er gaat wijzigen met het eigen risico, de basisverzekering, het basispakket, de zorgpremie en de inkomensafhankelijke bijdragen.
 • Tussen 15 september en 12 november 2021:
  Zorgverzekeraars maken de nieuwe premie’s bekend voor 2022. De meeste verzekeraars zien de premie van de 1e verzekeraar die de premie publiceert als leidraad voor de zorgpremie in 2022.
 • 12 november 2021:
  Zorgverzekeraars moeten uiterlijk op 12 november de premies voor hun zorgverzekeringen voor 2022 bekendmaken. Vanaf deze datum kunt u overstappen of uw zorgverzekering wijzigen.
 • 31 december 2021:
  Laatste dag voor het opzeggen of wijzigen van uw zorgverzekering.
 • 31 januari 2022:
  Heeft u uw zorgverzekering vóór 31 december 2021 opgezegd? Dan kunt u in de maand januari 2022 nog een nieuwe zorgverzekering kiezen en afsluiten per 01-01-2022.

Overstappen van zorgverzekering in 2022?

Vanaf 12 november is het weer mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Toch worden er nu al regelmatig nieuwe ontwikkelingen en wijzigingen in de zorg bekend gemaakt. Wanneer u wilt overstappen naar een andere zorgverzekering in 2022, kunt u alvast rekening houden met de volgende ontwikkelingen:

 • De zorgpremies stijgen ieder jaar weer. Hierdoor is het verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken en over te stappen naar de goedkoopste zorgverzekering met de beste voorwaarden.
 • De polisvoorwaarden van zorgverzekeringen kunnen veranderen. Check daarom altijd of u nog steeds de beste voorwaarden heeft voor uw zorgverzekering in 2022.
 • De korting voor collectieve zorgverzekeringen blijft maximaal 5%.

Wijzigingen zorgverzekering 2022

In 2022 worden er verschillende wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de basisverzekering. Hieronder volgen de wijzigingen voor de basisverzekering die tot nu toe bekend zijn gemaakt:

Wijzigingen basisverzekering 2022

op Prinsjesdag maakt de overheid bekend welke zorg en medicijnen er volgend jaar in de basisverzekering zitten. Deze wijzigingen zijn bekend.

Eigen risico zorgverzekering 2022

In het regeerakkoord van 2018 is afgesproken dat het eigen risico tot 2022 bevroren blijft. Hierdoor bedraagt het eigen risico in 2022 net als vorig jaar € 385,00. Wilt u een hoger vrijwillig eigen risico? Het eigen risico bedraagt maximaal € 885,00.

Aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen

Zorgverzekeraars bepalen zelf welke vergoedingen er in de aanvullende verzekering en tandartsverzekering zitten. We kijken dan eerst wat er wijzigt in de vergoedingen van de basisverzekering. De aanvullende verzekeringen stemmen we hier dan op af. De nieuwe vergoedingen maken we tegelijk met de premie voor 2022 bekend. Uiterlijk 12 november.

Zorgtoeslag

Aan het einde van het jaar maakt de Belastingdienst de hoogte van de zorgtoeslag bekend. Op belastingdienst.nl ziet u of u recht hebt op zorgtoeslag.

Premie zorgverzekering 2022

Vanwege de coronacrisis zal de zorgpremie voor de zorgverzekering 2022 naar verwachting stijgen volgens gezondheidseconomen. Dit komt door:

 • een stijging van de zorgkosten voor ziekenhuizen vanwege de uitbraak van het coronavirus;
 • zorginstellingen en zorgaanbieders die veel minder omzet draaien als gevolg van de coronacrisis en overeind gehouden moeten worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld tandartsen, fysiotherapeuten en zelfstandige behandelklinieken.

De stijging van de zorgkosten worden waarschijnlijk doorgerekend naar de verzekerden, waardoor u meer zult gaan betalen voor uw zorgverzekering. Een premiestijging zal vaak niet gewenst zijn. Wij helpen u graag met het vergelijken van verschillende zorgverzekeraars. Zo weet u zeker dat u de juiste zorgverzekering afsluit tegen de laagste prijs.

Waarom stijgt de zorgpremie?

De zorgpremie gaat omhoog vanwege de stijging van de zorgkosten als gevolg van de coronacrisis. De zorgkosten worden doorgaans betaald uit vier collectieve potjes:

 • Premie basisverzekering
 • Eigen bijdragen en eigen risico
 • Inkomensafhankelijke bijdragen
 • Belasting

Door de stijging van de zorgkosten zal in minstens een van de potjes meer geld moeten komen. Zorgverzekeraars zullen er waarschijnlijk voor kiezen om de zorgpremie te verhogen. Het is echter ook mogelijk dat de overheid besluit om de hogere zorgkosten anders te verdelen door bijvoorbeeld het eigen risico te verhogen of de inkomensafhankelijke bijdrage. Ongeacht de soort wijziging die de overheid maakt, als burger zult u het hoogstwaarschijnlijk terug voelen in uw portemonnee.

Hoe zit het met de zorgverzekeraars?

Ondanks de coronacrisis hebben zorgverzekeraars gelukkig nog wel flinke financiële reserves in kas. Hiermee kan een groot deel van de extra gemaakte kosten als gevolg van de coronacrisis worden betaald. Voorheen werden de financiële reserves van de zorgverzekeraars voornamelijk gebruikt om de premies zo laag mogelijk te houden. Zo werd er ieder jaar gemiddeld €30,- tot €40,- betaald uit deze reserves als een soort subsidie op de premie. In sommige gevallen werd een basisverzekering zelfs beneden de kostprijs aangeboden. In 2022 zullen deze subsidies veel minder voorkomen, doordat ziekenhuizen ongeveer twee miljard minder omzet hebben gedraaid. Daarnaast is er de komende jaren zo’n drie miljard extra nodig voor alle coronazorg.

Zorgverzekeraars 2022

Naar verwachting zullen de volgende zorgverzekeraars een zorgverzekering in 2022 aanbieden

 • Achmea Groep (hieronder vallen onder andere FBTO, Interpolis en, Aon en Zilveren Kruis)
 • ASR (hieronder vallen onder andere ook Ditzo en De Amersfoortse)
 • CZ (hieronder vallen onder andere ook Ohra en Nationale Nederlanden Zorg (vh. Delta Lloyd)
 • DSW (hieronder vallen onder andere ook InTwente en Stad Holland)
 • ENO (hieronder vallen onder andere ook HollandZorg en ZorgDirect)
 • IptiQ (hieronder vallen onder andere ook Promovendum en Besured)
 • Menzis (hieronder vallen onder andere ook HEMA en AnderZorg)
 • ONVZ (hieronder vallen onder andere ook PNOzorg en VvAA)
 • VGZ (hieronder vallen onder andere ook Univé, Zekur, Bewuzt en UMC)
 • Zorg en Zekerheid (hieronder valt onder andere ook AZVZ)

De meeste verzekeraars zijn opgenomen in onze vergelijking van uw zorgverzekering. U kunt uw basisverzekering, de aanvullende zorgverzekering en de tandartskostenverzekering goed en onafhankelijk vergelijken.

Zorgverzekering 2022 vergelijken

Vanaf eind november is het mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Honigenhonig.nl. Met onze vergelijker kunt u uw zorgverzekering voor 2022 vergelijken op basis van premie, kwaliteit en voorwaarden. Vul uw gegevens in, vergelijk de premie en voorwaarden, kies de beste zorgverzekering en u kunt eenvoudig overstappen. Uiteraad kunt u ook uw huidige zorgverzekering wijzigen qua eigen risico en/of de aanvullende zorgverzekeringen.