donderdag 14 september 2023 08:18

Ziekteverzuim 2e kwartaal 2023 gedaald

Het ziekteverzuim onder werknemers was in het tweede kwartaal van 2023 5,0 procent. Dat wil zeggen dat 50 van de duizend te werken dagen werden verzuimd wegens ziekte. Net als in het eerste kwartaal van dit jaar was het verzuim lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Omdat het ziekteverzuim een seizoenseffect kent (’s winters wordt er meer verzuimd dan in de zomer), worden cijfers niet vergeleken met opeenvolgende kwartalen, maar met dezelfde kwartalen in voorgaande jaren. Van 2016 tot en met 2022 was in elk tweede kwartaal het ziekteverzuim hoger dan een jaar eerder. Vorig jaar ging het nog om 5,4 procent, voor het tweede kwartaal het hoogste percentage in de reeks vanaf 1996. In 2023 is er dus, na zeven jaar van oplopende percentages, een omslag, net als in het eerste kwartaal.

Ziekteverzuim per bedrijfstak

In de meeste bedrijfstakken lag het verzuim lager dan in 2022. Alleen bij de delfstoffenwinning nam het percentage toe van 4,1 naar 4,6. Het laagste aantal zieken was er in de financiële dienstverlening (3,1 procent).

ziekteverzuim werknemers

© CBS

Opnieuw lag het verzuim het hoogst in de gezondheids- en welzijnszorg (7,0 procent). Maar ook hier is een daling te zien: in 2022 was het nog 7,5 procent. Van de verschillende branches in zorg en welzijn ging de afname het hardst in de gehandicaptenzorg: van 8,4 procent van de werknemers een jaar geleden naar 7,6 procent nu. Ook in de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg lag het verzuimpercentage lager (6,0 procent in 2023, tegen 6,7 procent een jaar eerder).

In de verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim nog altijd het hoogste: 8,3 procent van de werknemers in deze branche meldde zich ziek (8,8 procent een jaar eerder). Alleen in het sociaal werk steeg het nog licht.

Meer weten over ziekteverzuim en een verzuimverzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de verzuimverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op donderdag 14 september 2023 09:09