Rechtsbijstandverzekering VvE

Rechtsbijstandverzekering VvE - Soms heeft u als Vereniging van Eigenaren (VvE) juridische hulp nodig om een conflict met een bewoner of een externe partij op te lossen. Met een rechtsbijstandverzekering VvE bent u verzekerd van juridische bijstand en deskundige hulp als uw VvE een geschil heeft met derden. U kunt kosteloos gebruikmaken van telefonische adviesservice. Voor vrijwel alle geschillen geldt een onbeperkte dekkingssom.

Offerte VvE verzekeringen aanvragen

Offerte rechtsbijstandverzekering VvE aanvragen

Klik op de button, vul uw gegevens in en vraag online een offerte aan of sluit direct uw rechtsbijstandverzekering VvE af. Als u zelf uw rechtsbijstandverzekering VvE afsluit, dan is er geen sprake van advies. Wilt u advies over bijvoorbeeld de dekking? Neem dan contact met ons op en bel 072-5642669 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Welk soort verzekering is de rechtsbijstandverzekering VvE?

Met de rechtsbijstandverzekering VvE krijgt u juridische hulp als u een conflict krijgt die betrekking heeft op de gemeenschappelijke onroerende zaak of een juridisch geschil waarbij uw VvE direct is betrokken. Zoals een conflict over het onderhoud of met de buren. Bij een conflict tussen de vereniging en één of meer leden van de vereniging worden vaak alleen de kosten van mediation vergoed.

Wat is verzekerd met de rechtsbijstandverzekering VvE?

U bent verzekerd van juridische bijstand als uw VvE een geschil heeft met derden. U kunt kosteloos gebruikmaken van telefonische adviesservice. Voor vrijwel alle geschillen geldt een dekkingssom, welke verschilt per verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar heeft gespecialiseerde advocaten in dienst die u bij kunnen staan in een gerechtelijke of administratieve procedure. Wilt u toch zelf een rechtshulpverlener zoals een advocaat kiezen dan kan dat. U maakt dan de keuze en geeft dat door aan de verzekeringsmaatschappij, U mag de rechtshulpverlener niet zelf inschakelen. Dat doet de verzekeraar voor u. Doet u dat toch? Dan vergoedt de verzekeraar de kosten daarvoor niet.

Verzekerd bedrag

Met de rechtsbijstandverzekering VvE krijgt u juridische hulp van juristen van de verzekeraar. Bij juridische problemen/geschillen die te maken hebben met het door u leveren van goederen en/of diensten, geldt meestal een externe maximale dekkingssom per gebeurtenis. Ook zijn andere kosten gedekt tot een maximaal bedrag, bijvoorbeeld proceskosten, kosten van onafhankelijke deskundigen etc. Als u geen gebruik maakt van een externe rechtshulpverlener zoals een advocaat, maar uitsluitend van rechtshulpverleners of de advocaten van verzekeraars geldt er vaak geen limiet. Sommige verzekeraars bieden een gemaximeerde dekking en vergoeding voor gebeurtenissen in België, Luxemburg en Duitsland.

Mediation

Denkt de verzekeraar dat de zaak opgelost kan worden via mediation? Dan kan de verzekeringsmaatschappij een mediator inschakelen. De rechtsbijstandverzekering VvE dekt alleen uw kosten voor mediation, niet de kosten van de tegenpartij. Vergoed worden een maximaal aantal sessies. Vrijwel elk geschil heeft een oplossing. Vaak zien partijen deze oplossing echter niet meer, omdat ze direct in het conflict verwikkeld zijn.

Een mediator kan dit veranderen. Een mediator legt niets op en neemt geen standpunt in, maar laat de partijen zelf de oplossing bepalen. Het uitgangspunt is vrijwilligheid en de tegenpartij moet mee willen doen. De uitkomst legt de mediator vast in een overeenkomst.

Keuze: Verborgen gebreken

Recht op juridische hulp als u een gebrek ontdekt aan het gemeenschappelijke gedeelte van het gebouw en u krijgt hierover een conflict. Het gebouw of het gedeelte van het gebouw waar het over gaat, is minder dan 5,5 jaar geleden opgeleverd en u had niet eerder kunnen weten dat er een gebrek is. Deze keuze dekking wordt niet door alle verzekeraars aangeboden.

Wat is niet verzekerd met de rechtsbijstandverzekering VvE?

U bent niet verzekerd als u het conflict te laat meldt of als het conflict al bestond toen u de rechtsbijstandverzekering VvE afsloot. Of dat daardoor de oplossing moeilijker is geworden dan nodig was.

Verkeer

De rechtsbijstandverzekering VvE geeft geen rechtsbijstand als de gebeurtenis is ontstaan door motorrijtuigen. U kunt zich daar apart voor verzekeren met een rechtsbijstandverzekering motorrijtuigen.

Belastingen

Uitgesloten is o.a. juridische hulp bij een conflict over belastingrecht, zoals heffingen, leges of WOZ-waarden.

Overige uitsluitingen

Lees de polisvoorwaarden voor alle uitsluitingen.

Zijn er dekkingsbeperkingen?

Gebeurtenissen die u had kunnen voorzien toen u de rechtsbijstandverzekering VvE afsloot zijn niet verzekerd.

Wachttijd

Bij sommige verzekeraars kan een wachttijd van toepassing zijn. U heeft pas recht op hulp na die wachttijd. Er zijn vaak twee uitzonderingen:

  1. U heeft na de begindatum een overeenkomst gesloten en uw conflict heeft daarmee te maken.
  2. U eist een schadevergoeding van een ander en die ander moet volgens de wet betalen.

Eigen risico

Er geldt geen eigen risico. Er is vaak wel een minimum bedrag of drempel van toepassing. 

Keuze rechtshulpverlener

Als uw conflict voor de rechter komt, mag u zelf een rechtshulpverlener kiezen. Daarbij gelden speciale voorwaarden. Als het komt tot een procedure bij de rechter vraagt de verzekeraar u om een advocaat te kiezen. Dit is in de wet geregeld. U kunt dan toch kiezen voor uw eigen specialist /advocaat van de verzekeringsmaatschappij óf voor een externe advocaat. De verzekeraar licht u hierover tijdig en duidelijk in.

Maximum kosten en drempel

Er geldt een maximum bedrag voor de externe kosten, die de verzekeraar vergoedt voor uw juridische hulp. U kunt een beroep doen op deze rechtsbijstandverzekering VvE als uw financiële belang bij de zaak een minimum bedrag (drempel) overschrijdt. Dit geldt niet als het om juridische adviezen gaat.

Waar ben ik gedekt?

Bij de meeste verzekeraar bent u verzekerd bij juridische conflicten uitsluitend in Nederland. Sommige verzekeraars bieden een beperkte dekking voor juridische conflicten in België, Luxemburg en Duitsland.

Wat zijn mijn verplichtingen?

Als u de rechtsbijstandverzekering VvE aanvraagt, moet u alle vragen eerlijk beantwoorden. Meld een conflict direct bij de verzekeringsmaatschappij voordat u andere actie onderneemt. Zij proberen het conflict dan zo snel mogelijk op te lossen. U verzekert zich van juridische ondersteuning door specialisten van de rechtsbijstandsverzekeraar. Meld daarom altijd eerst uw zaak bij de verzekeraar. Zij gaan altijd eerst zelf voor u aan de slag. Schakel nooit zelf een advocaat in!

Wanneer en hoe betaal ik?

U kunt kiezen of u de premie maandelijks, per kwartaal, per half jaar of eenmaal per jaar betaalt. Betalen kan via een automatische incasso of (digitale) nota.

Wanneer begint en eindigt de dekking?

De rechtsbijstandverzekering VvE begint op de datum die op de polis staat. Betaalt u de premie niet op tijd? Dan kunnen verzekeringsmaatschappijen de rechtsbijstandverzekering VvE stoppen.

Hoe zeg ik mijn contract op?

Na het eerste jaar kunt u de rechtsbijstandverzekering VvE dagelijks opzeggen. Opzeggen doet u per e-mail of schriftelijk bij de verzekeringsmaatschappij of bij onze adviseur. Soms kan een verzekeraar een andere opzegtermijn hanteren. Wij verwijzen u hierbij naar de polis en polisvoorwaarden of vraag onze adviseur.

Algemene informatie rechtsbijstandverzekering VvE

Bovenstaande informatie geeft een samenvatting van de rechtsbijstandverzekering VvE. In een offerte, op de polis en in de polisvoorwaarden staat uitgebreid beschreven waarvoor u wel en niet bent verzekerd.

Meer weten over de rechtsbijstandverzekering VvE?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de rechtsbijstandverzekering VvE? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Meer in deze categorie: « Aansprakelijkheidsverzekering VvE