Auto-alarm, beveiligingsklasse en preventie eisen autoverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt u gevraagd hoe u uw auto heeft beveiligd tegen diefstal. Dat kan door middel van een auto-alarm of beveiligingssysteem. Die zijn er in verschillende soorten en klassen. Wat voor beveiligingsklassen zijn er en hoe weet u welke uw auto heeft? Daar leest u hieronder hier meer over.

Klassenindeling alarmsystemen voertuigbeveiliging

Het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging heeft de verschillende voertuigbeveiliging-klassen in Nederland opgedeeld in zes klassen. Welke beveiligingsklasse er door de verzekeraar wordt geëist kunt u terug vinden in de offerte, de polis en in de poliswaarden.

Actuele keuringsvoorschriften CCV

Per 1 september 2020 zijn er nieuwe keuringsvoorschriften voor het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging gepubliceerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, het CCV. De overgang naar de nieuwe voorschriften wordt door het KIWA-SCM gefaseerd doorgevoerd in een overgangsperiode van één jaar. De nieuwe keuringsvoorschriften vindt u hieronder:

Welke alarmklassen zijn er sinds 1 september 2020?

 

Soort voertuig

Startonderbreker

Alarmsysteem

Alarmsysteem
met hellingshoek
detectie

Terugvind
systeem

Voertuig
volgsysteem

Mechanische
beveiliging

Personenauto

Klasse 1

Klasse 2

Klasse 3

Klasse TV

Klasse 4 / 5

Klasse Standaard

Bedrijfsvoertuigen

Klasse B1

 

Klasse B2
Klasse B3

Klasse TV

Klasse 4 /5

Klasse Standaard / Zwaar

Werkmaterieel

Klasse W1
Klasse W2

   

Klasse TV

Klasse 4

 

Motorfietsen

Klasse M1

 

Klasse M2

Klasse TV

Klasse 4/5

Mechanische beveiliging
tweewielers

Aanhangwagens en
Caravans

     

Klasse TV (kenteken)

 

Klasse Standaard

 

Bronnen: Kiwa SCM, CCV, VbV, Moving intelligence

Beveiligingseisen van de verzekeraar

Soms stelt uw verzekeraar eisen aan de beveiliging van uw auto. Bijvoorbeeld als u een dure auto heeft. Die zijn namelijk gevoeliger voor diefstal en lopen dus een groter risico op schade. Daarom is een autoalarm vaak verplicht. Maakt u op www.honigenhonig.nl een vergelijking voor uw autoverzekeringen? Dan ziet u na het berekenen van de premie per verzekeraar welke beveiligingsklasse vereist is valt. Voor exclusieve auto’s, hypercars en supercars is maatwerk van toepassing.

Let op een geldig alarmcertificaat!

Heeft u een beveiligingssysteem vanaf klasse 3? Dan moet u dit jaarlijks laten keuren. Pas dan is er sprake van een gecertificeerd alarm. De verzekeraar kan bij diefstal vragen om dit (geldige) certificaat. 

Auto alarm inbouwen kostenpost bij importauto

Wanneer u een auto uit bijvoorbeeld Duitsland importeert wilt u natuurlijk vooraf weten wat de totale kosten zullen zijn. Daarbij worden uiteraard de aanschaf van de importauto, de rest-BPM en de invoerkosten berekend. Wat veel mensen hierbij echter over het hoofd zien is dat verzekeraars vaak eisen stellen omtrent de beveiliging van duurdere auto's. Vaak gaat het hierbij minimaal om een SCM gecertificeerd alarmklasse 3 alarmsysteem of bij duurdere auto's om een alarmklasse 4 of 5 alarm.

In Duitsland bestaat geen certificering voor auto alarm en veel Duitse auto's hebben geen alarm. Dit geldt ook in het hogere segment. Als een importauto wel een alarmsysteem heeft dient deze minimaal SCM gecertificeerd te worden. Bij bepaalde merken of modellen auto's is dit echter helaas niet mogelijk en moet er alsnog een nieuw SCM alarmsysteem worden ingebouwd. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee. 

Auto alarm inbouwen

Om de kosten voor het inbouwen van een auto alarm te kunnen berekenen is het allereerst van belang te weten wat de Nederlandse nieuwprijs van de importauto zou zijn geweest en welke klasse eis uw verzekeraar hiervoor hanteert. Uw garage of importeur kan u informeren over de te verwachten extra kosten en kan de inbouw van een auto alarm gedurende het auto import proces voor u organiseren. 

Inbouwstations

Er zijn in Nederland ongeveer 1.700 inbouwstations die werken met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Er is dus altijd een garage in de buurt die het benodigde certificaat af kan geven. Om een inbouwstation in de buurt te vinden kan de autobezitter terecht op Vakman

Kentekencheck

Sommige beveiligingssystemen worden al in de fabriek ingebouwd, andere pas later. Voor beide geldt dat er pas een certificaat wordt afgegeven als een erkend installatiebedrijf de werking ervan heeft gecontroleerd en goedgekeurd. Daarnaast moet het systeem worden geregistreerd bij Kiwa SCM. Of dit is gebeurd, kunt u eenvoudig controleren door een kentekencheck te doen op de website van Kiwa SCM. 

Autodiefstalcheck.nl

Via autodiefstalcheck.nl kunnen autobezitters hun kenteken invullen om te zien in welke risicoklasse de auto valt. Deze particuliere kentekencheck wordt gratis aangeboden door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in samenwerking met VWE Automotive.  

Premiekorting

Een ander voordeel van een gecertificeerd beveiligingssysteem is dat u korting kunt krijgen op de premie van uw autoverzekering. De kans dat uw auto wordt gestolen is immers een stuk kleiner! De eventuele korting hangt vaak samen met de specifieke alarmklasse (1 tot en met 5) van uw auto.  

Meer informatie?

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u weten of uw auto in aanmerking komt voor premiekorting op uw autoverzekering? Wij zoeken het graag voor u uit. Neem dus gerust contact met ons op of maak online een vergelijking voor uw autoverzekering.