Vakantiesluiting Honig en Honig

Vanaf 12 augustus 2022 tot 5 september 2022 is het kantoor van Honig en Honig wegens vakantie gesloten.
Wij zijn dan voor noodgevallen indirect bereikbaar via 072-5642669 of via info@honigenhonig.nl.

donderdag 14 juli 2022 08:52

Beschikt uw kantoorpand al over een energielabel?

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorpand groter dan 100 m2 minimaal over energielabel C beschikken. Dit betekent dat er per jaar maximaal 225 kWh per m2 aan fossiele brandstoffen mag worden gebruikt. Voldoet een gebouw daar niet aan? Dan kan dit leiden tot forse boetes of zelfs sluiting van het pand.

Energielabel voor kantoorpanden

Maakt u gebruik van een kantoorpand dat groter is dan 100 m2? Dan moet het pand vanaf 1 januari 2023 aan de voorwaarden van minimaal energielabel C voldoen. Voldoet een gebouw daar niet aan? Dan kan dit leiden tot forse boetes of zelfs sluiting van het pand.

Waar te beginnen?

Voer allereerst een check uit naar het energielabel van uw kantoor.

  • Is er (nog) geen energielabel voor uw kantoor? Zorg dan dat deze wordt aangevraagd. Vanaf 1 januari geldt er een gebruiksverbod zolang er geen toereikend energielabel geregistreerd is.
  • Heeft uw kantoor energielabel A, B of C? Dan voldoet het kantoor aan de norm voor 2023.
  • Heeft uw kantoor energielabel D t/m G? Onderneem dan tijdig voorzieningen om de kwaliteit te verbeteren.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een beslisboom en stappenplan te vinden om u op weg te helpen.

Wacht niet te lang!

Sommige panden kunnen met redelijk eenvoudige aanpassingen voldoen aan energielabel C. Bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, isolatie, slimme verlichting, van het gas af of een groen dak. Houd er echter rekening mee dat verduurzamen niet van de ene op de andere dag geregeld is, zeker met de huidige schaarste aan materialen en bouwpersoneel. Wacht dus niet tot het laatste moment, maar ga zo snel mogelijk aan de slag.

Goed om te weten

Een energielabel is 10 jaar geldig, dus voor kantoorgebouwen met een (ouder) energielabel dat nog geldig is, gaat de nieuwe regelgeving in zodra de geldigheidstermijn verstreken is. Is alles voor nu op orde? Dan is het uiteraard verstandig om alvast vooruit te denken hoe u in de toekomst aan de eisen kunt voldoen.

Verzekeringen

Heeft u aanpassingen aan uw kantoorpand gedaan? Dan is het voor u goed om te weten dat dit mogelijk gevolgen heeft voor uw zakelijke verzekeringen. U wilt natuurlijk wel dat uw investeringen bij schade goed verzekerd zijn. Neem gerust contact op met onze adviseur om te bespreken of uw verzekeringen nog aansluiten bij uw situatie.

Laatst aangepast op donderdag 14 juli 2022 10:01