woensdag 30 november 2022 10:25

Indexering brandverzekeringen 2023

Jaarlijks indexeren verzekeraars de verzekerde bedragen van de brandverzekeringen op basis van indexcijfers. Zij doen dit zodat het verzekerd bedrag aansluit bij prijsontwikkelingen in de markt. Dit zorgt voor een verhoging van het verzekerde bedrag van diverse brandverzekeringen die gebruik maken van deze index. Deze indexering wordt doorgevoerd per verlengingsdatum van een polis.

Verzekeraars gebruiken daarbij de indexreeks van de waardeontwikkeling bouwkosten en bedrijfsmiddelen van een erkend taxatiebureau. In onderstaand overzicht vindt u de indexering per 1 januari 2023.

Jaarindexcijfers 2023

Soort object

2022

2023

%

Bedrijfs- en kantoorgebouw

113,9

130,0

+14,1%

Woningen

114,5

128,7

+12,4%

Bedrijfsinventaris

109,2

126,4

+15,8%

De voornaamste redenen voor deze stijging zijn:

  • Prijsverhogingen van veel bouwgrondstoffen en materialen zoals onder andere:
    aardolie gerelateerde producten, hout, staal, kunststof en koper
  • Stijging loonkosten / ZZP’ers
  • Stijging energiekosten
  • Vraag en aanbod (marktwerking)

Een trend die de afgelopen jaren al is ingezet. Dit wordt extra versterkt door de krapte op de arbeidsmarkt en de geopolitieke ontwikkelingen.

Kans op onderverzekering groter

Er zijn ook verzekeringen waarbij een klant niet heeft gekozen voor een indexatie. Hierdoor blijven deze verzekerde sommen gelijk. De kans op onderverzekering wordt groter, gezien de stijging van de waarde-index van dit jaar. Het is om verstandig om de verzekerde sommen aan te passen of indexering wel mee te verzekeren.

Meer weten over indexering van brandverzekeringen?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte voor uw brandverzekeringen? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf of organisatie loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.