vrijdag 10 maart 2023 12:43

Ladingdiefstallen in Nederland verdrievoudigd

In Nederland is in 2022 het aantal ladingdiefstallen verdrievoudigd ten opzichte van 2021. Volgens Transported Asset Protection Organisation (TAPA), een brancheorganisatie die de verliezen door ladingdiefstal zoveel mogelijk wil voorkomen, is het niveau weer terug op het aantal ladingdiefstallen van 2019. Goede preventiemaatregelen zijn daarom volgens deze organisatie hard nodig.

Wereldwijd waren er vorig jaar 13.416 diefstallen (of pogingen tot) gerapporteerd aan TAPA. De meeste ladingdiefstallen vinden in Europa plaats. Groot-Brittannië gaat met ruim 4.100 incidenten aan kop en wordt op de voet gevolgd door Duitsland (3.850 meldingen). Maar liefst zestig procent van alle incidenten vinden plaats in Groot-Brittannië of Duitsland. Nederland bezet de vierde plaats, met 727 meldingen. In werkelijkheid zijn deze aantallen vermoedelijk nog hoger, omdat de verwachting is dat veel ladingdiefstal niet wordt gerapporteerd.

Naast het aantal incidenten is wereldwijd ook het schadebedrag verdrievoudigd. In 2021 bedroeg die totale schade nog een kleine honderd miljoen, terwijl er in 2022 wereldwijd – voor zover bekend – ruim 324 miljoen euro aan lading is gestolen. Omgerekend is het gemiddelde schadebedrag 140.808 euro. Naast gestolen lading is er ook sprake van schade aan het voertuig zelf en brengt de stilstand van de vrachtwagen de nodige kosten met zich mee.

Diefstalpreventie is daarom aan verbetering toe, vinden de onderzoekers. Uit hun cijfers blijkt dat de lading bij negentig procent van de gemelde ladingdiefstallen niet was beveiligd. Goede preventiemaatregelen zoals het consequent toepassen van een aantal vuistregels voorkomt vaak veel ellende. Dit geldt zowel bij het inplannen van een rit als bij het uitbesteden van een vracht, aldus TAPA.

Verzeker uw transport!

Met een transportverzekering verzekert u zich voor schade aan en diefstal van gekochte en verkochte spullen tijdens transport en opslag. Het maakt hierbij niet uit of u de goederen zelf vervoert en opslaat of dat een professionele vervoerder dit in opdracht van u doet. U heeft keuze uit de volgende transportverzekeringen:

Eigen vervoerverzekering

Met een eigen vervoerverzekering zijn de spullen in uw bedrijfswagen verzekerd tegen schade en diefstal, 24/7 en in heel Europa. Is uw gereedschap beschadigd of gestolen uit de bedrijfswagen? Dan bent u met de eigen vervoerverzekering goed verzekerd. U krijgt de kosten voor de reparatie of vervangende spullen vergoed. Zo kunt u snel weer aan de slag.

Goederentransportverzekering

Verzeker uw goederen die u vervoert of laat vervoeren over land, zee en door de lucht. De goederentransportverzekering verzekert uw handelsgoederen en eigen, gehuurde en/of geleende goederen die zijn bedoeld voor o.a. verhuur, reparatie of onderhoud. Ook als u die goederen zelf gebruikt, bijvoorbeeld voor transport of verblijf op beurzen tegen schade tijdens transport. Of u ze nu zelf vervoert of laat vervoeren door een ander. U loopt dan geen risico als de vervoerder niet of niet volledig aansprakelijk is. De volledige waarde van de goederen is verzekerd.

Premie transportverzekering

De premie van de transportverzekering hangt onder meer af van:

  • De verzekerde waarde
  • De gekozen dekking
  • Aantal auto’s
  • Het eigen risico

Offerte aanvragen

Meer weten over de eigen vervoerverzekering of goederentransportverzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de eigen vervoerverzekering of goederentransportverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Laatst aangepast op vrijdag 10 maart 2023 12:54