dinsdag 04 juli 2023 15:22

Premie autoverzekering stijgt bijna 20%

Meer ongelukken, hogere schadebedragen en stijgende kosten. Die ingrediënten maken dat de premies van autoverzekeringen al een tijdje in de lift zitten en volgend jaar waarschijnlijk verder stijgen.

Premievergelijking autoverzekering 2021 en 2022

In vergelijking met juni 2022 zijn de premies van autoverzekeringen met maar liefst 19,6% gestegen. Dit komt neer op een gemiddelde premiestijging van € 160,00. In zeven jaar tijd is de premie voor de WA-verzekering zelfs verdubbeld. Doordat de kans op schade niet overal even groot is, zijn er grote regionale verschillen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer.

Hetzelfde onderzoek laat tevens zien dat ook andere autoverzekeringen het afgelopen jaar flink in prijs zijn gestegen. Zo is de Casco-dekking (Allrisk) in een jaar gemiddeld 8% duurder geworden, dat heeft zich vertaald in gemiddeld € 80,00 hogere kosten. De Beperkt Casco-dekking steeg zelfs met gemiddeld 14,1%. Dit komt neer op € 118,90 extra premie.

De reden van de stijgingen van de premies komt door marktomstandigheden, zoals de toename van het aantal verkeersongevallen (+ 10% in 2022 ten opzichte van 2021) en de stijging van reparatiekosten (hogere arbeidskosten en toename van kosten van benodigde onderdelen).

Regionale verschillen in premie autoverzekering

Hoewel er regionale verschillen zijn, steeg in alle provincies de gemiddelde autopremie:

  • Drenthe (+16,2%)
  • Friesland (+15,9%)
  • Groningen (+15,0%)

Deze provincies noteerden de hoogste procentuele stijging. Woonachtigen in de provincie Brabant komen er relatief gunstig van af met een stijging van 9,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Hoogste premiestijging autoverzekeringen Noord- en Zuid-Holland

In absolute zin zijn de premies voor autoverzekeringen in Zuid-Holland en Noord-Holland het hoogst. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar betalen mensen in Zuid-Holland nu gemiddeld € 107,00 meer. Gemiddeld komt dit neer op € 1.030,00 per jaar. Ook in Noord-Holland (€ 950,00) en Utrecht (€ 915,00) betalen inwoners een behoorlijke jaarpremie voor hun autoverzekering. De genoemde bedragen zijn gebaseerd op de gemiddelde premies van de dekkingen: WA-, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco (Allrisk) autoverzekeringen.

Autoverzekering premie-index

De premie voor autoverzekeringen verandert voortdurend. Daarom wordt een premie-index bijgehouden van de premies van autoverzekeringen. Onderstaand vindt u de cijfers en uitleg over de berekening over de afgelopen vijf jaar.

Jaar

Maand

Index

2019 januari 135
2020 januari 148
2021 januari 156
2022 januari 155
2023 januari 171

Bron: Independer

Uitleg premie-index autoverzekeringen

De premie-index is gebaseerd op een rekenmethode die rekening houdt met kenmerken van de autoverzekeringsmarkt. Deze markt is de laatste jaren flink veranderd. De belangrijkste verandering is dat het aantal aanbieders van autoverzekeringen en daarmee het aantal merken, is teruggelopen.

In uitzonderlijke situaties is het aanbod beperkt tot nog slechts enkele aanbieders. Dit is bijvoorbeeld het geval bij jongeren die nieuwere en duurdere auto’s willen verzekeren. En ook bij klanten met negatieve schadevrije jaren, die op zoek zijn naar een nieuwe autoverzekering. Of bij het verzekeren van duurdere en exclusieve auto’s

Om de berekening van de gemiddelde premie zo nauwkeurig mogelijk te houden, is de rekenmethode aangescherpt op de huidige en toekomstige situatie. Hiermee wordt voorkomen dat de premie-index in de toekomst te conservatief gepresenteerd wordt. Het ijkmoment voor de vernieuwde premie-index is januari 2015. Alle premies en trends op deze pagina zijn gegenereerd volgens de nieuwe rekenmethode.

Vergelijk uw autoverzekering!

U kunt online uw premieberekening of offerte maken en de autoverzekering direct aanvragen bij verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Offerte autoverzekering aanvragen

Meer weten over de autoverzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de autoverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig te Alkmaar en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op dinsdag 04 juli 2023 15:29