donderdag 09 juni 2022 09:16

Schadevrije jaren na scheiding of overlijden

Bij sommige verzekeraars was het al mogelijk om in geval van een scheiding de schadevrije jaren te verdelen over beide partners. Sinds 1 januari 2022 staan alle verzekeraars in Nederland dat toe. Ook worden na overlijden voortaan de schadevrije jaren overgedragen aan de achterblijvende partner. Tot slot kunnen sinds dit jaar opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen worden overgenomen.

Schadevrije jaren-regeling

De schadevrije jaren-regeling houdt in dat uw verzekeringspremie lager wordt naarmate u meer jaren zonder schade opbouwt. Dat kan om forse bedragen gaan! Schadevrije jaren konden tot nu toe alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd terwijl in de praktijk doorgaans beide partners in de gezinsauto rijden. Overleed de partner, dan moest de achterblijvende partner op ‘nul’ beginnen met een flinke kostenpost als gevolg. En in geval van een scheiding werd een van de partners met een veel hogere verzekeringspremie geconfronteerd.

Mogelijkheden overdracht schadevrije jaren per 1 januari 2022

Overlijden en schadevrije jaren

Sinds 2022 kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de achterblijvende partner. De achterblijvende partner moet dan een verzoek indienen bij de autoverzekeraar. Het is wel vereist dat u op hetzelfde adres geregistreerd staat en (uiteraard) een rijbewijs heeft.

Echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap en schadevrije jaren

Bij een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. Degene (polishouder) met de schadevrije jaren bepaalt in dat geval wat de verdeelsleutel wordt en moet een zogenoemde afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. Tip: leg de afspraken vast en zorg dat het een onderdeel is van de andere financiële afspraken die u met uw ex-partner maakt.

Leaseverklaring en schadevrije jaren

Ook kunnen met ingang van 2022 schadevrije jaren van de lease-auto overgenomen worden. Met een leaseverklaring kunnen deze bij de verzekeraar vastgelegd worden.

Schadevrije jaren opgebouwd in het buitenland

Tenslotte kunnen schadevrije jaren uit het buitenland ook vastgelegd worden bij de (nieuwe) Nederlandse verzekeraar. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan die ingediend kan worden bij de eigen verzekeraar.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Voor elk jaar dat u rijdt zonder schades, bouwt u een schadevrij jaar op. De hoogte van de premie van uw autoverzekering hangt onder andere af van het aantal jaren dat u geen schades hebt. Schadevrije jaren worden vastgelegd en zijn op te vragen via de centrale registratie van Roy-data. Daarnaast zijn ze ook terug te vinden op de verzekeringspolis en op te vragen bij de autoverzekeraar.

Stellen die een auto delen, kiezen er vaak voor de auto op naam te zetten van degene met de meeste schadevrije jaren. Een logische en begrijpelijke gedachte, want dat levert een lagere verzekeringspremie op. Het nadeel is alleen dat deze partner steeds meer jaren opbouwt en de andere partner op nul blijft steken. De nieuwe regeling biedt hier nu een oplossing voor.

Meer weten over de schadevrije jaren en uw autoverzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte voor uw autoverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Offerte aanvragen