Verzekering opzeggen?

Uw verzekering opzeggen is niet altijd mogelijk of eenvoudig. We hebben een overzicht gemaakt over de mogelijkheid tot opzegging van uw verzekering(en)

Opzeggingsmogelijkheden:

 1. Einde contract
  Normaal gesproken kunt u een verzekering alleen opzeggen binnen de opzegtermijn. In de polisvoorwaarden staat wat de opzegtermijn is voor de verzekering.
 2. Stilzwijgend verlengen
  De meeste verzekeraars hanteren geen stilzwijgende verlenging meer. Dit houdt in dat u op de hoogte wordt gebracht van een aflopend contract. De verzekeraar doet u dan een nieuw voorstel. U bent niet verplicht hier op in te gaan.
 3. Dagelijks opzeggen
  Bij een beperkt aantal verzekeraars is het mogelijk om de verzekering op ieder moment op te zeggen. Bij deze verzekeringen hoeft u geen rekening te houden met de opzegtermijn.
 4. Verkoop van voertuig
  Als u uw auto verkoopt kunt u de verzekering ook opzeggen. Het kan zijn dat de verzekeraar het vrijwaringbewijs wil zien als bewijs van verkoop.
 5. Bedenktijd bij afsluiten
  Een nieuwe verzekering opzeggen kan binnen 14 dagen nadat u de polis hebt ontvangen. Hierbij hoeft u geen reden op te geven en alle eventueel betaalde premies en kosten worden aan u tergubetaald.

U kunt een verzekering echter niet opzeggen op basis van bedenktijd wanneer er op de verzekering al een schade is geclaimd.

Hoe kunt u een verzekering opzeggen?

Het opzeggen van een verzekering verschilt per maatschappij. Sommige verzekeraars ontvangen  liever een brief. Bij de ander volstaat een telefoontje of een mailtje. Vrijwel alle verzekeraars accepteren de brief, dus raden wij aan om een brief te schrijven wanneer je een verzekering gaat opzeggen.

Download hier een voorbeeld van een opzegbrief.