Vakantiesluiting Honig en Honig

Honig en Honig is wegens vakantie gesloten vanaf vrijdag 9 augustus 2024 tot maandag 2 september 2024.
Wij zijn voor noodgevallen indirect bereikbaar via 072-5642669 of via info@honigenhonig.nl.
Wij wensen u een prettige vakantie!

donderdag 11 april 2024 08:35

Waarom is de SBI-code van uw bedrijf of organisatie belangrijk?

Als u uw bedrijf, onderneming of organisatie inschrijft in het Handelsregister bij de KvK geeft u aan welke activiteiten u gaat uitvoeren: dat is uw bedrijfsactiviteit. Uw bedrijfsactiviteit bepaalt welke SBI-code u krijgt. Dit lijkt misschien een administratief dingetje, maar er kan veel afhangen van uw SBI-code. Zo kun u met een niet kloppende SBI-code een subsidie of vergunning mislopen of zelfs geen dekking hebben op uw bedrijfsverzekeringen.

Wat is een SBI-code?

SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling. Dit is een indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Elk bedrijf heeft een of meerdere SBI-codes. Aan die codes kunt u zien wat een bedrijf doet. De KvK kijkt bij de inschrijving van uw bedrijf in het Handelsregister wat uw bedrijfsactiviteiten zijn en welke SBI-code daar het beste bij past. Er zijn veel zaken waarbij SBI-codes een rol spelen. Hieronder vindt u een aantal zaken waarbij uw SBI-code belangrijk is:

Verzekeringen

Verzekeringsmaatschappijen bepalen onder meer op basis van uw SBI-code de premie en tarieven. Maar ook of ze bij een schadeclaim wel of niet uitkeren. Want als u schade veroorzaakt bij werkzaamheden die niet in de beschrijving van uw bedrijfsactiviteiten staan, ben u hier niet voor verzekerd.

Werknemersverzekeringen

Nadat u uw bedrijf heeft ingeschreven bij de KvK wordt uw inschrijving doorgegeven aan de Belastingdienst/UWV. Voor de vaststelling van de verplichte werknemersverzekeringen wordt gebruik gemaakt van een sectorindeling die is gerelateerd aan uw SBI-code. Deze sectorindeling is opgenomen in de Regeling Wfsv

Geldzaken

Banken bepalen mede op basis van uw SBI-code of u een lening of bankrekening krijgt. Dat geldt ook bij subsidies. Die kunt u alleen krijgen als u de SBI-code heef van de branche waarvoor de subsidie is bedoeld.

Ook bij overheidssteun speelt de SBI-code een rol. Als er steunmaatregelen zijn voor bedrijven in een bepaalde sector, dan kijkt de overheid naar de SBI-code van uw bedrijf. Na uw inschrijving bij de KvK kunt u zelf de SBI-code(s) van uw bedrijf wijzigen, zorg dus dat uw SBI-code altijd past bij uw bedrijfsactiviteiten. 

Vergunningen

In veel branches hebben bedrijven een vergunning nodig om hun werk te doen. Voorbeelden zijn taxibedrijven, apotheken, horecabedrijven en slijterijen. De overheid kijkt naar je SBI-code om te bepalen of u een vergunning nodig heeft. Ook heeft u soms een bepaalde SBI-code nodig om een bepaalde vergunning te krijgen. Denk aan een parkeervergunning van de gemeente die alleen geldt voor maatschappelijk werkers. 

Locatie van uw bedrijf

Ook voor de locatie van uw bedrijf zijn SBI-codes van belang. Of u uw bedrijf nu vanuit huis start of op een andere plek, check het omgevingsplan. In dit plan staat welke milieuregels gelden op een bepaalde plek: de milieucategorie. Aan elke categorie zijn SBI-codes gekoppeld, zodat u kunt zien of uw bedrijf op de plek van uw keuze is toegestaan. Wilt u bijvoorbeeld een koffietent beginnen? Dan mag dat vaak niet in een woonwijk. 

Pensioen

Sommige beroepsgroepen hebben een verplichte pensioenregeling. Denk aan huisartsen, fysiotherapeuten, stukadoors en schilders. Als u volgens uw SBI-code in zo’n beroepsgroep valt, moeten u en/of uw werknemers pensioen opbouwen bij het beroepspensioenfonds. Controleer daarom bij de start van uw bedrijf of u onder een verplichte pensioenregeling valt. Doet u dat niet, dan kan het pensioenfonds later met terugwerkende kracht de niet betaalde premie opeisen. 

Personeel

Heeft u personeel en is er een algemeen bindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor uw sector? Dan geldt de cao voor alle bedrijven in de sector en moet u zich houden aan de afspraken die erin staan.

Meer weten over uw bedrijfsverzekeringen en uw SBI-code?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte voor uw bedrijfsverzekeringen? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf of organisatie loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.

Laatst aangepast op donderdag 11 april 2024 08:49