Werkmaterieel beveiligen

Jaarlijks worden ongeveer 1.250 stuks werkmaterieel gestolen. Exacte cijfers ontbreken, omdat voor werkmaterieel in het verleden geen kenteken verplicht was gesteld. Diefstal van werkmaterieel leidt niet alleen tot directe financiële schade voor de eigenaar, verhuurder of verzekeraar, maar brengt ook aanvullende problemen met zich mee. Zo duurt het vaak lang voordat de werkzaamheden kunnen worden hervat. Met een gecertificeerd beveiligingssysteem verkleint u de kans op diefstal van uw werkmaterieel. Beveiligingssystemen voor werkmaterieel zijn geschikt voor bijvoorbeeld tractoren, graafmachines, wielladers en landbouwmachines.

Hoe voorkom je diefstal van werkmaterieel?

Diefstal van werkmateriaal voorkom je met een startonderbreker (Klasse W1 en Klasse W2). Een startonderbreker is een elektronisch beveiligingsmiddel dat door twee blokkeringen het op eigen kracht verplaatsen van het voertuig verhindert.

 • Klasse W1

  Een startonderbreker conform klasse W1 heeft een aanvalsbestendigheid van minimaal vijf minuten.
 • Klasse W2

  Een startonderbreker conform klasse W2 heeft een aanvalsbestendigheid van minimaal vijftien minuten. 

Hoe kan mijn werkmaterieel worden teruggevonden na diefstal?

U kunt de kans dat uw werkmaterieel na diefstal wordt teruggevonden vergroten door een terugvindsysteem (Klasse TV) of voertuigvolgsysteem (Klasse 4) op uw werkmaterieel te laten monteren. Een voertuigvolgsysteem geeft de locatie van gestolen werkmateriaal door aan een Particuliere Alarm Centrale (PAC). De PAC heeft direct contact met de politie, zodat zij het voertuig kunnen opvolgen. Een voertuigvolgsysteem is voorzien van jamming detectie. Dieven proberen via jamming het volgsysteem niet meer traceerbaar te maken. Jamming detectie zorgt ervoor dat werkmaterieel niet meer kan worden gestart nadat er jamming is waargenomen.

 • Klasse TV

  Een terugvindsysteem (Klasse TV) moet voertuigen binnen 48 uur in Nederland terug kunnen vinden, waarbij binnen 24 uur de locatie bekend moet zijn.
 • Klasse 4

  Werkmaterieel kan worden teruggevonden met een Klasse 4 voertuigvolgsysteem. Een voertuigvolgsysteem kan de locatie van gestolen werkmateriaal doorgeven aan een Particuliere Alarm Centrale. De PAC heeft direct contact met de politie, zodat zij het voertuig kunnen opvolgen.
  Klasse 4 is een systeem dat 24/7 automatisch de positie van het voertuig kan bepalen en real-time kan doorgeven aan een Particuliere Alarm Centrale (PAC) alsmede een startonderbreker/blokkeersysteem. Dit systeem is minimaal voorzien van de volgende functies:
  • positiebepaling volgens GPS
  • communicatie via GSM
  • startonderbreker/blokkeersysteem welke na diefstal verplaatsing van het voertuig op eigen kracht kan voorkomen

Diefstal voorkomen?

50% minder kans op diefstal met Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Zoek een inbouwbedrijf

Beveiligingsklassen per voertuigsoort

Soort voertuig

Startonderbreker

Alarmsysteem

Alarmsysteem met
hellingshoekdetectie

Terugvind-
systeem

Voertuig-
volgsysteem

Mechanische
beveiliging

Personenauto

Klasse 1

Klasse 2

Klasse 3

Klasse TV

Klasse 4 / 5

Klasse
Standaard

Bedrijfsvoertuigen

Klasse B1

 

Klasse B2

Klasse B3

Klasse TV

Klasse 4 / 5

Klasse
Standaard / Zwaar

Werkmaterieel

Klasse W1

Klasse W2

   

Klasse TV

Klasse 4

 
Motorfietsen

Klasse M1

   

Klasse TV

Klasse 4 / 5

Mechanische
beveiliging tweewielers

Aanhangwagens en Caravans
     

Klasse TV
(met eigen kenteken)

   

 

Beveiligingsklassen Kiwa SCM

Klasse 1 / B1 / W1 / W2 / M1

Een Kiwa SCM goedgekeurde startonderbreker voorkomt dat de dief het voertuig kan wegrijden. Al deze klassen hebben een aanvalsbestendigheid van 5 minuten, behalve klasse W2, deze heeft 15 minuten aanvalsbestendigheid.

Klasse 2

Een Kiwa SCM goedgekeurd alarmsysteem voorkomt dat de dief het voertuig kan wegrijden en alarmeert bij diefstal uit of vanaf het voertuig.

Klasse 3 / B2 / B3 / M2

Een Kiwa SCM goedgekeurd alarmsysteem voorkomt dat de dief het voertuig kan wegrijden en alarmeert bij diefstal uit of vanaf het voertuig. Bovendien detecteren dit soort alarmen ook het opkrikken/wegslepen van het voertuig. Al deze klassen hebben een aanvalsbestendigheid van 5 minuten, behalve klasse B3, deze heeft 15 minuten aanvalsbestendigheid.

Klasse TV

Met een Kiwa SCM goedgekeurd terugvindsysteem kan een voertuig na diefstal worden opgespoord op verschillende manieren: via GPS, GSM en RF. Een terugvindsysteem moet voertuigen binnen 24 uur in Nederland terug kunnen vinden.

Klasse 4

Een Kiwa SCM goedgekeurd voertuigvolgsysteem voorkomt dat de dief het voertuig kan wegrijden (verplichte basis beveiligingsklasse 1) en zorgt ervoor dat een voertuig live kan worden gevolgd via GPS, GSM en RF. Daarnaast bevat een voertuigvolgsysteem een extra blokkering die bij diefstal door een particuliere alarmcentrale kan worden ingeschakeld. De dekking bedraagt minimaal Europa.

Klasse 5

Is gelijk aan klasse 4, maar is altijd gecombineerd met een klasse 3 alarm. Bij alarmering wordt een particuliere alarmcentrale ingeschakeld en wordt de extra startonderbreker door het voertuigvolgsysteem automatisch ingeschakeld.

Klasse Standaard (ST) / Klasse Zwaar (ZW)

Kiwa SCM goedgekeurde mechanische beveiliging voorkomt dat de dief het voertuig op normale wijze kan gebruiken en wegrijden, er wordt onderscheid gemaakt tussen ST en ZW. Klasse ZW heeft een langere aanvalsbestendigheid en is bestand tegen zwaardere gereedschappen.

Bron: KIWA en CCV

Meer weten over de werkmaterieelverzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de werkmaterieelverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Offerte aanvragen