vrijdag 22 december 2023 11:09

Wijziging definitie motorrijtuig WAM en aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

Eind 2021 is de Europese richtlijn voor de wettelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen (2009/103/EG) aangepast. Daarbij is opgenomen dat de lidstaten de bepalingen toepassen met ingang van 23 december 2023. Naast de wijziging van de minimum verzekerde bedragen voor motorrijtuigenverzekeringen verandert ook de definitie voor motorrijtuigen. In dit bericht leest u daar meer over en wat dit voor u betekent.

Wijziging definitie motorrijtuigen

In de aangepaste wetgeving vallen fietsen met trapondersteuning (met een maximum snelheid van 25 km/u) niet langer onder de definitie van motorrijtuig. Voor de wet is een e-bike dus geen motorrijtuig meer.

Wat betekent dit voor u?

In de polisvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is aansprakelijkheid voor schade die wordt toegebracht met of door een motorrijtuig, en tot nu toe dus ook door een e-bike, niet gedekt.

De wijziging in de wet heeft echter geen effect op de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Uit een begrippenlijst kunt u opmaken dat verzekeraars voor deze verzekering onder een motorrijtuig ook een e-bike verstaan. De uitsluiting blijft dus ongewijzigd.

Dekking voor e-bikes

Heeft u e-bikes bedrijfsmatig gebruiken? Dat is voor noodzakelijk om een dekking voor e-bikes op te nemen op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Dan biedt die verzekering dekking voor schade die wordt toegebracht met of door een e-bike.

Meer informatie

Meer informatie over de implementatie van de Europese richtlijn vindt u op stb-2023-321.pdf (officielebekendmakingen.nl) en https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2023-453.html.

Meer weten over de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en E-bikes?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf of organisatie loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.

Offerte bedrijfsverzekeringen aanvragen

Laatst aangepast op vrijdag 22 december 2023 11:15