donderdag 20 juli 2023 08:30

Zijn mijn zonnepanelen goed verzekerd?

Heeft u zonnepanelen laten plaatsen maar weet u eigenlijk niet of die zijn verzekerd? U bent niet de enige. Een op de drie woningeigenaren twijfelt daarover. Ook weten ze vaak niet wat de verzekering precies dekt. Uit recent onderzoek onder duizend woningeigenaren blijkt dat een groot aantal woningeigenaren niet precies weet hoe het zit met de vergoeding van eventuele schade aan hun panelen. Ook weten zij vaak niet of in geval van schade ook de misgelopen opbrengst wordt vergoed.

Opstalverzekering en zonnepanelen

Zonnepanelen zijn meeverzekerd op de opstalverzekering die ook andere schade aan de woning vergoedt. De maximaal verzekerde bedragen en het eigen risico kunnen per verzekeraar verschillen. Ook wordt de misgelopen opbrengst door kapotte zonnepanelen niet altijd vergoed. Dat geldt ook voor onzichtbare schade, zoals haarscheurtjes.

Plat dak

Over het algemeen staat in de verzekeringsvoorwaarden dat zonnepanelen die ‘nagelvast’ zitten aan het huis zijn meeverzekerd. Dit is doorgaans het geval bij vastgeschroefde panelen op schuine daken. Uit het onderzoek blijkt echter dat een groot aantal zonnepanelen op een plat dak ligt. Het is voor woningeigenaren niet altijd helder of ook deze panelen zijn meeverzekerd. Omdat deze panelen vaak niet zijn vastgeschroefd, kunt u erover discussiëren of deze panelen wel echt ‘nagelvast’ zitten aan het huis. Het is goed om dit te controleren bij onze adviseur of uw verzekeraar.

Preventie

Voordat u aan zonnepanelen begint doet u er goed aan om de dakconstructie te laten inspecteren. Is die stevig genoeg? Laat het installeren over aan een vakman. Let op de aanwezigheid van een keurmerk, zoals InstallQ of Zonnekeur en een garantietermijn. Verzekeraars vergoeden vaak niet de schade als gevolg van een installatiefout.

CentraalRegisterTechniek.nl en EchteInstallateur.nl

In de openbare kwaliteitsregisters CentraalRegisterTechniek.nl en EchteInstallateur.nl vindt u installatiebedrijven en adviseurs met erkenningen of certificeringen van InstallQ. Door InstallQ geaccrediteerde opleidingen en examens staan uitsluitend op CentraalRegisterTechniek.nl.

Huurhuis en zonnepanelen

Huurt u een woning en besluit u zelf om er zonnepanelen op te plaatsen? U heeft dan geen opstalverzekering omdat het geen eigen woning betreft. Wel kunt u de panelen meeverzekeren op de inboedelverzekering. Laat de verhuurder de panelen plaatsen, dan hoeft u als huurder niets te doen, het is dan de verantwoordelijkheid van de verhuurder om voor een goede verzekering te zorgen.

Tip

Heeft u zonnepanelen laten installeren of bent u je dat van plan? Meld het altijd bij je financieel adviseur of verzekeraar en vraag welke dekking er geldt. Je financieel adviseur kan je helpen om zonodig over te stappen naar een andere aanbieder met betere voorwaarden.

Meer weten over de opstalverzekering of inboedelverzekering en zonnepanelen?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van de ? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Offerte

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op donderdag 20 juli 2023 08:39