Checklist - Huis veilig achterlaten

Wij hebben een praktische checklist opgesteld met daarin alle belangrijke adviezen om uw huis veilig achter te laten als u op vakantie gaat.

Ramen en deuren

Controleer voordat u weg gaat alle ramen en deuren. Zitten ze allemaal goed dicht en zijn ze op slot? Laat ook aan de binnenzijde geen sleutels in de sloten steken. Binnendeuren doet u liefst niet op slot.

Gas, elektriciteit en water

Sluit de gaskraan in de keuken. Controleer of elektrische apparaten zoals vaatwasser, wasdroger, wasmachine en televisie echt uit zijn. Kunt u uw tv alleen stand by zetten? Trek dan de stekker uit het stopcontact. Controleer of alle kranen -ook die van de wasmachine- goed dicht zijn. Zet de verwarming laag.

Achterblijvers

Laat uw vakantieadres en uw reisplannen achter bij familie, vrienden of buren die uw huis tijdens uw afwezigheid in de gaten houden. Mocht er iets zijn, dan weten ze hoe ze u kunnen bereiken.

Kostbaarheden

Laat geen kostbaarheden en contant geld achter in uw woning. Het tijdelijk huren van een kluis bij de bank kost niet veel en is wel zo veilig.

Tijdschakelaars

Als u een paar lampen op een tijdschakelaar aansluit, lijkt het tijdens uw vakantie net alsof er wel iemand thuis is.

Post

Vraag aan familie, kennissen of buren om de post regelmatig van de mat te halen en op een plaats te leggen die van buiten niet kan worden gezien. Zeg het abonnement van uw krant tijdelijk op of laat de krant doorsturen naar uw vakantie-adres.

Ladders

Zorg ervoor dat er geen ladders voor het pakken liggen. Ook hoge containers en dergelijke kunt u beter binnen zetten of aan de ketting leggen.