donderdag 23 september 2021 09:01

Hoe verzekert u goederentransport?

U wilt uw goederen van A naar B vervoeren. Maar wat zijn de transportrisico’s? Worden uw goederen over land, over zee of door de lucht vervoerd? Wat is de omvang en de waarde van het transport? En bij wie liggen de risico’s? De transportsector is complex. Het verzekeren van goederentransport vraagt dan ook om specifieke kennis en die bieden wij u graag!

Transportketen

Hoe goederen ook worden vervoerd en wat de omvang en de waarde ook is, het startpunt van het transport is altijd de eigenaar van de goederen. Deze goederen moeten van A naar B worden vervoerd. Sommige ondernemingen transporteren hun goederen met eigen vervoermiddelen. Andere ondernemingen schakelen hiervoor juist weer een professioneel transportbedrijf in, bijvoorbeeld wanneer bouwmaterialen van de groothandel naar de bouwplaats moeten worden vervoerd.

Wil een ondernemer goederen vanuit Nederland naar de Verenigde Staten laten brengen? Dan volstaat wegvervoer alleen uiteraard niet. In dat geval krijgt deze ondernemer te maken met andere transportvormen, bijvoorbeeld transport over zee. Dan moet er een container worden geregeld, het transport naar de haven, stuwadoors om de goederen op het schip te laden, en een rederij die de goederen naar de andere kant van de oceaan brengt. Ondernemers schakelen dan meestal een expediteur in. Die coördineert het gehele transport en zorgt ervoor dat alle schakels in de keten naadloos op elkaar aansluiten.’

Leveringsvoorwaarden

Vanzelfsprekend wil een verkoper dat zijn goederen onbeschadigd bij de klant aankomen. Daarvoor is hij dan ook primair verantwoordelijk. Bij (inter-)nationaal transport van goederen komen koper en verkoper vaak leveringsvoorwaarden met elkaar overeen. Daarvoor maakt men gebruik van Incoterms.

Dit is een internationale standaard over de rechten en plichten van de koper en verkoper bij internationaal transport van goederen, ontwikkeld en gepubliceerd door de Internationale Kamer van Koophandel (ICC). In de voorwaarden wordt bepaald wie waarvoor verantwoordelijk is. Denk aan het regelen van het transport, de kosten en de risico’s. Afhankelijk van de voorwaarden verschuiven de verantwoordelijkheden en risico’s.

Soms houdt het risico van de verkoper op vanaf het moment dat zijn goederen de fabriek verlaten, en begint het risico van de koper. In andere gevallen loopt het risico van de verkoper door tot aan het moment van levering bij de klant.

De transportrisico’s van een ondernemer

Tijdens transporten van goederen van een ondernemer kan er veel misgaan. De transportrisico’s zijn zeer divers. De ondernemer kan ze vaak niet goed overzien. Wat nu als het mis gaat? Het is van belang te kijken welk traject de goederen afleggen: over land, over water, door de lucht. Elke modaliteit heeft zo zijn specifieke risico’s.

Zelf vervoeren

Als we kijken naar het wegvervoer, zien we een tweedeling. Er zijn enerzijds ondernemers die hun eigen goederen zelf vervoeren. Ontstaat er schade? Dan kan de ondernemer vaak niemand anders daarvoor verantwoordelijk houden of aansprakelijk stellen. Als de goederen niet zijn verzekerd tegen transportschade, heeft de ondernemer een grote strop.

Laten vervoeren

Anderzijds zien we vaak ondernemers die hun eigen goederen niet zelf vervoeren en het laten verzorgen door een gespecialiseerd transportbedrijf. De grootste misvatting van ondernemers is wel dat de vervoerder de volledige schade vergoedt wanneer er tijdens het transport schade ontstaat.

Algemene Vervoerscondities (AVC)

Tussen de eigenaar van de goederen en het transportbedrijf wordt een vervoersovereenkomst gesloten. Hierin staat - naast adresgegevens en plaats van afzending en aflevering, en een omschrijving van de goederen - ook voor welk maximumbedrag de vervoerder aansprakelijk is bij transportschade aan de goederen. Voor vervoer binnen Nederland komen partijen vaak de Algemene Vervoerscondities (AVC) overeen. Dan is de vervoerder slechts maximaal aansprakelijk te stellen voor € 3,40 per kilo. Als tijdens een zending van 10.000 kilo een transportschade ontstaat van € 200.000,00 ontvangt de ondernemer slechts € 34.000,00 van de vervoerder. De eigenaar van de goederen heeft daarmee een eigen risico van maar liefst € 166.000,00.

CMR

Voor grensoverschrijdende transporten komen de partijen vaak vervoerscondities zoals de internationale conventie CMR overeen. Bij deze voorwaarden is de vervoerder maar maximaal aansprakelijk voor ongeveer € 10,00 per kilo. In het bovenstaande voorbeeld blijft de ondernemer dan nog met een eigen risico zitten van € 100.000,00.

Transportrisico goed in kaart brengen

Uit ervaring blijkt dat ondernemingen in financieel zwaar weer kunnen komen, als grote transportschades niet zijn verzekerd. De bedrijfscontinuïteit komt dan echt in gevaar. Wij brengen samen met u het transportrisico in kaart en wij kunnen u van dienst zijn met advies en bemiddeling bij het afsluiten van een goederentransportverzekering. Een goederentransportverzekering heeft als bijkomend voordeel dat, wanneer deze uitkeert, de verzekeraar het regres pleegt op de vervoerder. Zo wordt de ondernemer dus ontzorgd. Onze adviseurs kunnen ondersteunen om de transportrisico’s in kaart te brengen en waar mogelijk te beperken of met de juiste transportverzekering te verzekeren.

Kortom, de transportsector is ingewikkeld en dat vraagt dan ook om specifieke kennis en maatwerk. Denk aan specifieke transporten, waarbij de opdrachtgever met de overeengekomen maximering van de aansprakelijkheid van de vervoerder zelf een te groot risico loopt. Dit doet zich vooral voor bij hoogwaardige goederen met een relatief licht gewicht.

Allrisk

Met de goederentransportverzekering is er voor iedere ondernemer een goede (maatwerk)oplossing mogelijk. Tegenwoordig bieden verzekeraars standaard een uitgebreide dekking, wat een pluspunt is. In het verleden boden verzekeringsmaatschappijen nog verschillende dekkingen, zoals de evenementendekking voor bijvoorbeeld brand en schade tijdens laden/lossen of de beperkte diefstaldekking voor onder meer diefstal, vermissing en verduistering. Tegenwoordig gaat men uit van een Allriskdekking.

U bent verzekerd van een zorgeloos transport

Transportverzekeringen beschermen u en uw bedrijf tegen financiële schade door bijvoorbeeld diefstal, verlies, beschadiging en bederf.

Voordelen transportverzekeringen

 • Op elk moment aanvragen, aanpassen, uitbreiden of beëindigen
 • Pakketkorting oplopend tot 10%
 • Binnen het pakket nooit dubbel verzekerd

Welke transportverzekeringen zijn er?

Wij adviseren en bemiddelen over de volgende transportverzekeringen:

 • Eigen vervoerverzekering

  Met de Eigen vervoerverzekering bent u verzekerd voor de financiële gevolgen van verlies en beschadiging van vervoerde zaken met uw eigen voertuig(en) (auto en/of aanhanger).
 • Goederentransportverzekering

  Met de Goederentransportverzekering bent u verzekerd tegen de financiële gevolgen van verlies en beschadiging van zijn goederen onderweg. Of dat nu per vrachtwagen is, per trein, schip of vliegtuig. Het kan gaan om brand, diefstal, verlies, beschadiging of bederf, maar ook om vertragingen en Molest.
 • Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering

  Met de Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor de financiële gevolgen van aansprakelijkheid voor verlies en diefstal van goederen van derden die u of uw bedrijf vervoert. En voor de gevolgen van materiële schade aan deze goederen. Op dit product is de Sanctiewet van toepassing.

Goederentransportverzekering op maat mogelijk

De goederentransportverzekering op maat is een losse verzekering voor de complexere transportrisico’s. U kunt kiezen voor het verzekeren van de handelsgoederen en goederen in eigendom en met de meest uitgebreide dekking:

 • Allriskdekking
 • Oorlogs- en stakersrisico meeverzekerd
 • Dekking voor eigen gebrek
 • Verzekerd in heel Europa inclusief Marokko, Tunesië, Turkije en Algerije
 • Uitbreiding naar werelddekking mogelijk

Meer weten over uw transportverzekering?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte van uw transportverzekering? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade. Wilt u weten welke risico's uw bedrijf of organisatie loopt? Dan kunnen wij u helpen met een risicoscan.

Laatst aangepast op dinsdag 19 oktober 2021 10:58