dinsdag 31 augustus 2021 07:58

Is een e-bike verzekerd op uw aansprakelijkheidsverzekering?

E-bikes of elektrische fietsen met trapondersteuning zijn goed voor ruim twee derde van de totale omzet van de fietsenbranche en de populariteit van de elektrische fietsen blijft toenemen. De elektrische fiets wordt niet alleen privé gebruikt, maar ook zakelijk. Maar is schade door een e-bike of elektrische fiets verzekerd op uw aansprakelijkheidsverzekering?

Soorten elektrische fietsen: E-bike en speed-pedelec

Iedereen heeft het tegenwoordig over e-bikes, niet alle voertuigen met trapondersteuning zijn ook een e-bike. Het zijn wel allemaal “elektrische fietsen”, maar er is onderscheid in e-bike en speed-pedelec. Hierbij een kort overzicht:

 

E-bike

Speed-pedelec

Trapondersteuning

Ja

Ja

Snelheid trapondersteuning

tot 25 km/uur

Tot 45 km/uur

Minimum leeftijd bestuurder

NVT

16 jaar

Rijbewijs

Geen

AM (brommer)

Kenteken

Geen

Geel

Regels

Fiets

Bromfiets

Helm

Nee

Ja

WAM verzekeringsplicht

Nee

Ja

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) en e-bike

Wanneer u als particulier schade met uw e-bike veroorzaakt dan is dit verzekerd op uw aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). In beginsel is schade dat is veroorzaakt met of door een motorvoertuig uitgesloten. Echter in de polis voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) wordt de e-bike specifiek benoemd en ingesloten in de dekking. Let op! Dat geldt niet voor de speed-pedelec. Dit is geen e-bike en kent een eigen verzekeringsplicht op grond van de WAM. Voor de WA-verzekering van een speed-pedelec kunt u gebruik maken van de bromfietsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en e-bike

De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) kent vaak een uitsluiting voor schade die met of door motorrijtuigen is veroorzaakt. Deze uitsluiting is bij diverse verzekeraars van toepassing, ook voor e-bikes!

Verzekeraars hanteren voor motorrijtuigen in het algemeen de definitie uit artikel 1 van de WAM. Hieronder vallen ook de e-bikes. E-bikes zijn op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) vaak niet specifiek meeverzekerd zoals bij de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) wel gebeurt.

De dekking voor e-bike(s) verschilt per verzekeraar, controleer daarom uw polis en de polisvoorwaarden. Er zijn verzekeringsmogelijkheden voor het verzekeren van de aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door een zakelijk gebruikte e-bike. Deze WA-verzekering is gebaseerd op de dekking vanuit de WAM.

Werkgeversaansprakelijkheidsverzekering (WEGAM) en e-bike

Veel ondernemers hebben ter bescherming van hun medewerkers aanvullend een werkgeversaansprakelijkheidsverzekering (WEGAM dekking) afgesloten. De werkgeversaansprakelijkheidsverzekering (WEGAM) biedt geen dekking voor schade die uw werknemers tijdens werkzaamheden met de e-bike of speed-pedelec bij derden veroorzaken.

De WEGAM geldt alleen voor werknemers die bij de uitvoering van hun werk een motorvoertuig besturen of hiervan in- of opzittende zijn. U bent dan als werkgever gedekt tegen schade die uw medewerkers tijdens werktijd oplopen. Schade die zij veroorzaken is dus niet gedekt op een WEGAM-verzekering.

Ook in deze situatie zou een extra WA-verzekering dekking bieden bij aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt met of door een zakelijk gebruikte e-bike.

Conclusie

Schade door of met een e-bike is wel op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) verzekerd, maar niet altijd op de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). U kunt dan een losse WA-verzekering voor zakelijk gebruikte e-bikes afsluiten.

Meer weten over e-bikes en uw aansprakelijkheidsverzekering?

Maakt u zakelijk gebruik van e-bikes? Neem dan contact met ons op. Samen met onze adviseur kunt u de polisvoorwaarden van uw Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) controleren. U kunt ons bereiken via 072-5642669 of per-e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Laatst aangepast op dinsdag 31 augustus 2021 08:21