dinsdag 31 augustus 2021 16:24

Plan voor afschaffing tijdelijke lijfrente ingetrokken

Het plan van het kabinet om de tijdelijke lijfrente vanaf 2023 te schrappen, is van de baan. Dat meldt Radar op basis van verschillende betrouwbare bronnen. Demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wilde de tijdelijke oudedagslijfrente als onderdeel van het Pensioenakkoord afschaffen, maar het plan stuitte meermaals op verzet. Het ministerie heeft de intrekking echter niet bevestigd tegenover Radar.

Volgens Moneywise en Brand New Day maken honderdduizenden mensen in Nederland gebruik van tijdelijke lijfrente, waarmee ze vlak na het bereiken van hun AOW-leeftijd een uitkering kunnen aankopen. De helft daarvan heeft gekozen voor een korte uitkeringsduur van vijf jaar. Door alleen nog maar uitkeringen van minimaal twintig jaar tot levenslang toe te staan, zouden minstens een miljoen mensen worden gedupeerd. De organisaties riepen de politiek dan ook al eerder op om te overwegen het plan los te laten.

Tegenstrijdig

Ook het Verbond van Verzekeraars, Adfiz, pensioenaanbieders en de Consumentenbond lieten onlangs weten niets te zien in het wetsvoorstel van het kabinet. Zo noemde de Consumentenbond het ‘een aantasting van de keuzevrijheid van consumenten’. Het Verbond verwacht dat een afschaffing leidt tot een afname van de vraag naar lijfrentes. Dat zou tegenstrijdig zijn met het verlangen van de politiek om zzp’ers meer pensioen te laten opbouwen. Vooral deze groep bouwt volgens het Verbond namelijk vaak kleine kapitalen op.

Veel reacties

Het ministerie van Sociale Zaken verklaart tegenover Radar dat het wetsvoorstel momenteel voor advies bij de toezichthouders en de Raad van State ligt. Wel benoemt het dat er tijdens de internetconsultatie veel reacties zijn binnengekomen hierover en dat daar goed naar geluisterd wordt. “Wij kunnen echter niet vooruitlopen op de precieze inhoud van het wetsvoorstel, omdat deze door de diverse adviezen nog kan wijzigen.”

Aanvullende informatie

Laatst aangepast op dinsdag 31 augustus 2021 16:28