Preventie buitenopslag

Slaat u buiten spullen op? Dat brengt risico’s met zich mee, zoals diefstal en brandstichting. Rook en roet kunnen veel schade aanrichten en bovendien kan het vuur overslaan naar uw gebouwen. Wist u dat bij ongeveer 20% van de branden sprake is van brand in afvalcontainers en in spullen die buiten zijn opgeslagen en 2/3 hiervan is aangestoken? Met onze tips verkleint u de kans op brand aan de spullen die buiten staan.

Verminder de kans op brandstichting

 • Sla spullen liever binnen op als dat mogelijk is.
 • Richt voor afvalcontainers, pallets, kratten en verpakkingsmateriaal een vaste plek in, buiten het bereik van vandalen.
 • Gebruik voor afval containers die u goed kunt afsluiten. Deze zijn te huur bij afvalinzamelingsbedrijven.
 • Zet containers vast zodat ze niet door anderen verplaatst kunnen worden.

Beperk schade bij brand

 • Hou minimaal tien meter afstand tussen uw opslag en uw gebouwen.
 • Sla niet meer emballage (zoals verpakkingsmateriaal, kratten en pallets) op dan nodig.
 • Plaats emballage, afval en andere brandbare spullen niet onder luifels en afdaken.
 • Gebruik alleen metalen afvalcontainers met deksel om stoffen op te slaan die spontaan kunnen ontbranden.
 • Controleer aan het einde van iedere werkdag of de containers afgesloten zijn, niet tegen gebouwen aan staan en of de opslagplek niet bereikbaar is voor voorbijgangers.

Buitenopslag? Let op de risico's!

U kent het vast wel: de vracht is gearriveerd en er is te weinig ruimte in het magazijn om al het afval en de emballage op te slaan. De oplossing is al snel het buiten opslaan van deze spullen. Dit brengt risico’s met zich mee. Vooral niet goed afgesloten containers met brandbaar materiaal die tegen een gevel aan staan, zijn aantrekkelijk voor pyromanen en vandalen. Voorzorgsmaatregelen om brand te voorkomen zijn voor u als ondernemer van essentieel belang.

In 2014 heeft het Verbond van Verzekeraars onderzoek gedaan naar afval- en containerbranden. Hieruit bleek dat in ruim een jaar tijd achttien bedrijven, zes scholen/sportverenigingen, zes horecagelegenheden en twintig woningen zware brandschade opliepen. De geschatte schade bedroeg 20 miljoen euro. Bij sommige ondernemers eindigde de brand zelfs in een faillissement.

Ga preventief te werk

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u de kans op brand verkleinen. Enkele tips:

 • Maak gebruik van stalen afgesloten rolcontainers in plaats van kunststof rolcontainers.
 • Gebruik voor afvalopslag containers die zijn voorzien van een afgesloten deksel en slot.
 • Houd zo veel mogelijk afstand tussen de opslag en uw gebouwen. Houd hiervoor als algemene richtlijn minimaal tien meter aan.

Voor al onze preventietips kunt u onze preventiekaart Buitenopslag raadplegen.

Wijs elkaar op de risico’s

Wijs ook andere ondernemers op de risico’s van het buiten opslaan van spullen. Dit kunt u doen door het onderwerp aan te kaarten tijdens een overleg van de ondernemersvereniging. Niet alleen de eigen buiten opgeslagen materialen vormen een risico, ook de afvalcontainer van de buren kan een gevaar vormen voor uw onderneming.

Heeft u vragen over schadepreventie?

Honig en Honig adviseert u graag over hoe u de kans op schade vermindert. Onze adviseur staat voor u klaar.

Meer weten over uw bedrijfsverzekeringen?

Heeft u vragen, wenst u meer informatie of wilt u een vrijblijvende offerte voor uw bedrijfsverzekeringen? Neem dan contact op met Honig en Honig en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Wilt u weten welke risico's uw bedrijf loopt? Dan kunnen wij u helpen met een Risicoscan.