Provisieverbod per 1 januari 2013

Vanaf 1 januari 2013 gaat u direct betalen voor ons financieel advies en bemiddeling bij financiële producten. Het gaat om een provisieverbod.

Het gaat om de volgende producten:

 • Betalingsbeschermers
 • Complexe producten
  Meest voorkomende complexe financiële producten
  De meest voorkomende complexe financiële producten zijn:
 1. beleggingshypotheken;
 2. beleggingsverzekeringen;
 3. beleggingsfondsen;
 4. levensverzekeringen (als u premie betaalt);
 5. lijfrenteverzekeringen;
 6. bankspaarhypotheken.
 • Overige complexe financiële producten
  De overheid heeft ook bepaalde financiële producten als ‘complex’ aangewezen die geen combinatie van producten zijn. Dit zijn bijvoorbeeld:
 1. de meeste levensverzekeringen;
 2. beleggingsfondsen;
 3. beleggingsobjecten;
 4. bankspaarproducten.
 • dienstverlening onder het Nationaal Regime
 • hypothecaire kredieten
 • individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
 • overlijdensrisicoverzekeringen
 • uitvaartverzekeringen

Bron: www.afm.nl, www.rijksoverheid.nl

Doel van het verbod

Het doel van het verbod is dat klanten moeten gaan beseffen dat de adviseur voor hem/haar werkt en niet voor een bank of verzekeraar. De klant dient in die hoedanigheid ook kritischer te worden op de kwaliteit van de adviseur. Dit zal in meer of mindere mate al zeker het geval zijn. De verwachting van de wetgever is echter dat het grootschaliger gaat gebeuren als de regel- en wetgeving is aangepast en de klant echt ervaart dat hij/zij betaald voor de diensten.

Wij sturen onze klanten voortaan een rekening voor onze werkzaamheden bij advies en bemiddeling. Dit kan een vooraf afgesproken vast bedrag zijn, maar ook een tarief per uur. Hierover moeten wij redelijke afspraken maken met onze klanten.

Is het al zeker dat het provisieverbod in 2013 ingaat?

Het provisieverbod treedt  naar verwachting  op 1 januari 2013 in werking. Het ministerie van Financiën heeft al wel aangegeven op welke manier  zij de consultatiereacties meeneemt in de definitieve wetsteksten.

Naar de reactie van het ministerie van Financiën (13-09-2012)

Checklist-financieel-advies

http://www.wijzeringeldzaken.nl/handige-hulpmiddelen/checklist-financieel-advies.aspx

Huidige situatie

De huidige situatie bij Honig en Honig is dat de klant al direct betaald voor het hypotheekadvies. Er wordt al, sinds 2009, geen provisie meer over de hypotheken gerekend. In dat opzicht liepen we redelijk vooruit op de markt. Wij behartigen de belangen van onze klanten en de klanten betalen daar uiteraard voor. In de markt hebben de klanten op dit moment een aantal keuzes. Deze keuze zal er vanaf 1 januari 2013 niet meer zijn.

De klant kan nu kiezen uit:

 • Betaling middels provisie, het advieskantoor krijgt betaald door de maatschappij
 • Betaling middels nota, het advieskantoor krijgt rechtstreeks door de klant betaald
 • Combinatie van bovenstaande.

Betaling van de kosten

Per 2013 zal alleen de optie ‘betaling middels nota’ nog van toepassing zijn. Overigens zal het bedrag van de nota veelal nog meegefinancierd kunnen worden in de hypotheek. Je hoeft dus niet per definitie het bedrag van de nota uit eigen middelen te voldoen. Ten opzichte van de huidige situatie blijft dit ongewijzigd.

Meer informatie

Voor meer informatie over de gevolgen van het provisieverbod kunnen klanten ons bellen op 072-5642669 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gedurende de komende tijd zal er steeds meer informatie vrij komen over de verdere wijzigingen per januari 2013. Uiteraard zullen wij u daar van op de hoogte houden. Voor