vrijdag 17 december 2021 16:37

Schadevrije jaren vanaf 2022 overdraagbaar

Schadevrije jaren kunnen vanaf 2022 na overlijden worden overgedragen aan de achtergebleven partner en verdeeld worden onder ex-partners na een scheiding. Ook kunnen vanaf 1 januari opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen worden overgenomen.

Schadevrije jaren 

Wanneer u autorijdt, bouwt u schadevrije jaren op. Dat doet u voor elk jaar dat zonder schades. De hoogte van de premie van uw autoverzekering hangt onder andere af van het aantal jaren dat u geen schades heeft. Als u lang zonder schades rijdt, betaalt u minder premie dan iemand met schade(s). Schadevrije jaren worden vastgelegd en zijn op te vragen via de centrale registratie van Roy-data. Daarnaast zijn ze ook terug te vinden op de polis en op te vragen bij de autoverzekeraar.

Aanpassing schadevrije jaren regeling

Verzekeraars hebben de schadevrije jaren-regeling aangepast in overleg met de Consumentenbond. Op dit moment kunnen schadevrije jaren alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd. In de praktijk komt dat er op neer dat na overlijden van de polishouder, de overgebleven partner die in de auto blijft rijden op nul moet beginnen, met een forse premiestijging tot gevolg.

Nieuw vanaf 1 januari

Vanaf 2022 kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Dat kan door het indienen van een verzoek bij de autoverzekeraar. Daarvoor moet de partner in ieder geval op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben.

Verdeling schadevrije jaren na echtscheiding

Bij een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. Degene (polishouder) met de schadevrije jaren bepaalt in dat geval wat de verdeelsleutel wordt en moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar.

Schadevrije jaren leaseauto

Ook kunnen met ingang van het nieuwe jaar schadevrije jaren van de leaseauto overgenomen worden. Met een leaseverklaring kunnen deze bij de verzekeraar vastgelegd worden.

Schadevrije jaren buitenland

Tenslotte kunnen schadevrije jaren uit het buitenland ook vastgelegd worden bij de (nieuwe) Nederlandse verzekeraar. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan die ingediend kan worden bij de eigen verzekeraar.

Offerte autoverzekering

U kunt online een vrijblijvende berekening maken, een offerte aanvragen of direct uw autoverzekering af sluiten. Mocht u vragen hebben of meer informatie wensen over uw autoverzekering en het gebruik van schade vrije jaren, dan kunt u contact met ons opnemen op 072-5642669 of uw vraag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bereken uw premie

Laatst aangepast op vrijdag 14 oktober 2022 13:30