dinsdag 15 juni 2021 10:54

Vergelijk de polisvoorwaarden bij een autoverzekering

Voordat u een autoverzekering afsluit, wilt u graag weten tegen welke polisvoorwaarden u dit doet. Zo weet u precies waarvoor u verzekerd bent. Vergelijk de verschillende autoverzekeringen op deze 8 belangrijkste polisvoorwaarden en bepaal wat voor u belangrijk is. Zo kunt u een goede vergelijking maken tussen verschillende autoverzekeringen en de best passende autoverzekering kiezen voor u.

Direct uw autoverzekering vergelijken!

Vul uw gegevens in, bereken en vergelijk de premie en vraag direct uw autoverzekering aan. U kunt online een offerte aanvragen of u sluit direct uw autoverzekering af. Als u zelf uw autoverzekering afsluit, dan is er geen sprake van advies. Wilt u advies over bijvoorbeeld de dekking van uw autoverzekering? Neem dan contact met ons op en bel 072-5642669 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Voorwaarde 1: Volledig casco (Allrisk), Beperkt casco of WA

Een Volledig casco (Allrisk) autoverzekering is de meest uitgebreide verzekeringsvorm. Naast de verplichte WA-dekking - die de schade vergoedt, die u met uw auto bij anderen veroorzaakt - vergoedt de Volledig casco (Allrisk) dekking ook de schade aan uw eigen auto. Zelfs als uzelf de veroorzaker bent. Daarnaast bent u verzekerd voor vandalisme of diefstal.

Naast een WA en Volledig casco (Allrisk) dekking, kunt u ook kiezen voor Beperkt casco. Deze dekking vergoedt schade door diefstal, inbraak en ruit-, brand- of stormschade aan uw eigen auto. Schade aan uw auto door eigen schuld wordt niet vergoed.

Voor welke verzekering moet ik kiezen?

Vaak wordt de soort autoverzekering (onterecht) alleen op basis van de leeftijd van de auto gekozen. Een Volledig casco (Allrisk) sluit men vaak af bij auto’s tot vijf jaar. Bij auto’s ouder dan tien jaar kiest men alleen voor een WA-verzekering. De auto’s hier tussenin worden verzekerd op basis van Beperkt Casco. Maar leeftijd is zeker niet het enige waar u naar moet kijken.

Er zijn meer zaken van belang om te bepalen welke verzekering bij u en uw auto past:

  • Is uw auto ouder, maar heeft deze nog wel een hoge dagwaarde?
  • Hoe noodzakelijk is een auto voor bijvoorbeeld uw werk?
  • Heeft u uw auto gekocht en een lening en wilt u bij het total-loss raken ervan niet met een restschuld zitten?
  • Heeft u veel schadevrije jaren, waardoor u een ruimere dekking kunt nemen tegen een lage premie?
  • Kunt u het risico van de kosten bij het total-loss raken van uw auto zelf betalen of dragen?

Het is van belang om eerst uw persoonlijke situatie in kaart te brengen. Pas dan kunt u bepalen welke autoverzekering bij u en uw auto aansluit. 

Voorwaarde 2: Bonus malus

Autoverzekeraars geven korting voor schadevrije jaren. De hoogte van deze zogenaamde no-claim korting vindt u terug in de bonus/malus-ladder. Hoe hoger u staat, hoe lager uw premie. Voor ieder schadevrij verzekerd jaar gaat u één trede omhoog (de bonus).

Maar veroorzaak u schade, dan valt u vaak meerdere treden terug (de malus). Het kan zelfs zijn dat u op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt, waardoor u vaak een toeslag op de premie moet betalen.

Let op!

Iedere autoverzekeraar hanteert een eigen korting op de bonus/malus-ladder. De goedkoopste verzekering kan daarom na één schade weleens een van de duurdere verzekeringen zijn.

Schadevrije jaren voor leaserijders

Heeft u meerdere jaren schadevrij gereden met een lease auto, dan kunt u een verklaring opvragen bij de leasemaatschappij of uw werkgever. De verzekeraar is niet verplicht om deze verklaring te accepteren. Informeer hier van tevoren goed naar, wij helpen u graag!

Schade claimen of zelf betalen?

TIP: Heeft u schade, maar gaat het om een laag bedrag, dan kan het verstandig zijn om de schade zelf te betalen. Zo voorkomt u het verlies van schadevrije jaren en daarmee het stijgen van uw premie. Bij een laag schadebedrag is de premieverhoging uiteindelijk namelijk vaak hoger dan de kosten van het herstel. Laat u daarom goed adviseren voor u bij schade een claim indient. Wij helen u graag met een no-claim-analyse. 

Voorwaarde 3: No-claimbeschermers

Heeft u een no-claimkorting opgebouwd en wilt u deze door het claimen van schade niet kwijtraken, dan kunt u een no-claimbeschermer afsluiten. Bij het claimen van schade behoudt u dan de opgebouwde korting. Hierdoor gaat de premie na de schadeclaim niet omhoog. Wel gaat u achteruit in schadevrije jaren. Met een no-claimbeschermer kunt u één keer per jaar een schade claimen, zonder dat u meer premie gaat betalen.

Wanneer is een no-claimbeschermer overbodig?

Staat u op de hoogste trede van de bonus/malus-ladder, dan is een no-claimbeschermer waarschijnlijk overbodig. Vaak heeft u een aantal jaren eerder al de hoogste korting bereikt. Staat u dus op de hoogste trede en claimt u een schade, dan gaat u wel terug in schadevrije jaren, maar niet in korting. Uiteraard is dit wel het geval als u daarna opnieuw een schade claimt, omdat u dan op een trede terecht komt die niet de maximale korting biedt.

Diefstal van uw auto heeft vaak geen invloed op uw no-claimkorting. Dit geldt bij verschillende verzekeringsmaatschappijen wel voor vandalisme. Informeer hier goed naar!

Overstappen? Schadevrije jaren tellen ondanks no-claimbeschermer gewoon mee

TIP: Wilt u overstappen naar een andere autoverzekeraar, dan telt het werkelijke aantal schadevrije jaren. Als u bij uw huidige verzekeraar een no-claimbeschermer heeft, maar wel schade(s) heeft geclaimd, dan kon u uw opgebouwde korting behouden. Helaas geldt dit niet voor de schadevrije jaren. De premie bij de nieuwe verzekeringsmaatschappij kan daardoor veel hoger uitvallen, omdat de hoogte van de korting opnieuw moet worden opgebouwd. Laat u voor u overstapt goed informeren over wat u het beste kunt doen. 

Voorwaarde 4: Gelijkwaardige autoregeling

Wordt uw tweedehands auto gestolen of raakt hij total-loss, dan krijgt u de dagwaarde uitgekeerd. Helaas is dit meestal niet genoeg om een gelijkwaardige auto terug te kopen. Kent uw autoverzekering een 'gelijkwaardige autoregeling of aankoopgarantie’, dan krijgt u genoeg geld van uw verzekeraar om een gelijkwaardige auto terug te kopen.

TIP: Vindt u het belangrijk dat u bij diefstal of het total-loss zijn van uw auto een gelijkwaardige auto terug kunt kopen, dan is het verstandig om de verschillende autoverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Wie hanteert een 'gelijkwaardige autoregeling'? Kijk ook na wat de regeling per verzekeraar precies inhoudt. Soms wordt er een tijdsperiode aan gehangen, waardoor u alleen aanspraak kunt maken op de regeling als uw auto niet ouder is dan een bepaald aantal jaren. 

Voorwaarde 5: Nieuwwaarderegeling

Koopt u een nieuwe auto en rijdt u deze binnen korte tijd total-loss? Met de Volledig casco (Allrisk) dekking kunt u het totale aankoopbedrag van uw nieuwe auto terug krijgen via de nieuwwaarderegeling. Staat deze regeling niet in uw polisvoorwaarden, dan ontvangt u bij het total-loss raken van uw auto de dagwaarde. Dit kan u duizenden euro’s kosten! Kijk ook goed naar de periode waarvoor de regeling geldt. Vaak ligt deze tussen een half jaar en drie jaar.

Voorwaarde 6: Eigen risico

Het eigen risico is het deel van de schade dat u zelf moet betalen bij schade aan uw eigen auto. Uw eigen risico geldt alleen bij een WA Beperkt Casco of Volledig casco (Allrisk) verzekering. U heeft geen eigen risico als u alleen een WA-verzekering hebt, deze verzekering vergoedt namelijk alleen de schade die u aan of bij een ander veroorzaakt.

Check de hoogte van uw eigen risico!

Meestal ligt de hoogte van uw eigen risico tussen de € 135,00 en € 150,00, maar bij verschillende verzekeringsmaatschappijen mag u ook zelf de hoogte bepalen. Uiteraard heeft dit invloed op de hoogte van uw premie. Vaak varieert het bedrag dan tussen € 0,00 en € 750,00. Heeft u schade? Dan ontvangt u van uw verzekeraar het totale bedrag aan schade minus uw eigen risico.

Speciale schade? Er kan een aparte regeling gelden

Bij sommige schades geldt een aparte regeling voor eigen risico. Moet een ruit bij schade vervangen worden, dan geldt vaak een verlaagd eigen risico. Kan de ruit worden gerepareerd, dan komt er meestal helemaal geen eigen risico bij kijken. Wel moet u de ruit dan in de meeste gevallen laten repareren door een dealer of garage die afspraken heeft gemaakt met uw autoverzekeraar.

Heeft u een cabriolet, dan kan het zijn dat u bij schade aan de cabriokap meer eigen risico moet betalen of dat de schade zelfs helemaal niet wordt vergoed! 

Welke schade wordt vergoed?

TIP: Kijk goed na welke schade onder uw eigen risico valt en bij welke schades andere voorwaarden gelden. Informeer bij schade ook altijd bij uw adviseur of autoverzekeraar met welke dealers of garages er afspraken zijn gemaakt. Laat u de herstelwerkzaamheden uitvoeren door een reparateur die niet-gecontracteerd is, dan kan het zijn dat u geen vergoeding ontvangt of in ieder geval een eigen risico moet betalen.

Nog geen 24 jaar? Vaak een hoger eigen risico

Jongeren tot 24 jaar hebben soms een hoger eigen risico dan het standaard bedrag. Soms verschilt het eigen risico voor jongeren zelfs met honderden euro's.

TIP: Leent u uw weleens uit aan uw kind(eren)? Controleer dan eens of uw autoverzekering de eventuele schade die uw kind veroorzaakt dekt en of uw eigen risico hiervoor hoger is.

Voorwaarde 7: Keuze schadeherstelbedrijf

Bij de reparatie van schade aan uw auto heeft u meestal weinig keus voor een schadeherstelbedrijf. Uw autoverzekeraar maakt namelijk vaak afspraken met schadeherstelbedrijven. Maakt u gebruik van dit schadeherstelbedrijf, dan betaalt u een lager of zelfs geen eigen risico en ontvangt u vaak een gratis vervangende auto. Kiest u voor een eigen dealer of garage, dan besluiten sommige autoverzekeraars wel eens om u een hoger eigen risico te laten betalen of om u minder schadevergoeding te geven.

TIP: Let goed op de schadeherstelbedrijven met wie de autoverzekeraars afspraken hebben gemaakt. Werken de bedrijven bijvoorbeeld met nieuwe onderdelen of gebruiken zij merkloze materialen om bestaande onderdelen te vervangen? Het kan zijn dat het gebruik van deze onderdelen de waarde van uw auto laten dalen. Soms kan zelfs de garantie komen te vervallen.

Voorwaarde 8: Borgstelling

Wanneer u in het buitenland schuldig bent aan een aanrijding, bent u gewoon verzekerd. Wanneer het echter om meer dan alleen blikschade gaat, kan uw rijbewijs of auto in beslag worden genomen. Het kan zelfs zo zijn dat uzelf in de gevangenis wordt gezet. Om uw auto of rijbewijs terug te krijgen of om zelf weer vrij te komen, moet u borg betalen.

De meeste verzekeraars hebben een borgstelling opgenomen in hun polisvoorwaarden. Dit betekent dat uw autoverzekeraar de borg aan u kan voorschieten. Wel verschilt de hoogte van de borgstelling per verzekeraar. Let er wel op dat u dit bedrag later altijd weer terug moet betalen!

 

Laatst aangepast op dinsdag 15 juni 2021 11:00