1200x628 banner zorgvergelijker1 300x157

Vervroegd WIA aanvragen

Soms is al eerder duidelijk dat een werknemer helemaal niet meer kan werken, ook niet in de toekomst. Bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of ongeval. Hij/zij kan dan vervroegd WIA aanvragen; de werknemer krijgt dan mogelijk een IVA-uitkering.

Wanneer recht op vervroegd WIA

U informeert uw medewerker over de mogelijkheid van een vervroegde aanvraag IVA. Willen u en uw medewerker dit traject ingaan, neem dan voor begeleiding hierbij contact op met uw arbodienst.

Uw werknemer krijgt alleen vervroegd WIA als de bedrijfsarts heeft verklaard dat uw werknemer:

  • niet meer kan werken, en;
  • niet meer beter wordt.

Krijgt uw werknemer vervroegd WIA? Dan geldt het volgende:

  • U heeft voor uw werknemer geen re-integratieverplichtingen meer.
  • U moet het loon 2 jaar (104 weken) doorbetalen.
    U mag de IVA-uitkering wel van zijn loon aftrekken.

Op tijd vervroegde aanvraag IVA bij UWV indienen

Uw werknemer kan de uitkering vanaf 3 weken ziekte aanvragen. Dus vanaf week 6 (tot uiterlijk week 68) kan de vervroegde aanvraag WIA bij UWV worden ingediend.

Beslist UWV dat hij/zij de uitkering krijgt? Dan gaat deze 10 weken na de aanvraag in. Uw werknemer kan tot de 68e ziekteweek vervroegd een IVA-uitkering aanvragen. De uitkering gaat dan na de 78e week in.

Vraagt de werknemer pas na 68 weken een IVA-uitkering aan? Dan kan hij/zij deze uitkering pas krijgen als hij/zij bijna 2 jaar ziek is (104 weken). In week 88 krijgt hij/zij hierover een brief.

Let op!

Soms is het beter om geen vervroegde aanvraag te doen. De werknemer mag maar 1 keer een vervroegde aanvraag doen. Als deze wordt afgewezen, dan kan hij/zij/zij daarna niet nog eens een vervroegde aanvraag insturen.

Meer weten over vervroegd WIA aanvragen?

Heeft u vragen over de vervroegde aanvraag IVA, neem dan contact op met onze adviseur inkomensverzekeringen en bel 072-5642669 of mail uw vraag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn u graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling en professioneel polisbeheer.