Goede vaart = veilige vaart en verzekering

Het vaarseizoen is weer aangebroken. Kiest ook u binnenkort het ruime sop voor een gezellig dagje varen of misschien wel voor een tocht van enkele weken? Zorg er dan voor dat u goed voorbereid aan boord gaat en onderweg ook precies weet waarop u moet letten!De meeste sloepen, zeilboten en motorjachten mogen in Nederland zonder vaarbewijs worden bestuurd. Pas als het schip langer is dan 15 meter of harder kan dan 20 kilometer per uur, bent u verplicht het Klein Vaarbewijs in uw bezit te hebben. Let op, want een kleine (bij)boot met een flinke motor of een jetski valt al snel in deze categorie!

Maar ook als u voor uw boot niet verplicht bent om een vaarbewijs te hebben, is het verstandig om de regels goed te kennen. Zeker in het zomerseizoen kan het behoorlijk druk zijn op het water. Rijkswaterstaat, de beheerder van een kleine 3.500 kilometer vaarweg in Nederland, heeft een informatieve brochure ontwikkeld met de belangrijkste tips voor veilig varen. Deze kunt u als pdf downloaden via de onderstaande button.

Oppassen met drank

Natuurlijk hoort bij gezelligheid ook een lekker glaasje wijn, een schippersbittertje of een andere alcoholische versnapering. Drink echter bij voorkeur alleen in de haven op het moment dat u niet meer wilt uitvaren. Ook op het water gelden regels voor de maximale hoeveelheid alcohol die u mag hebben genuttigd. Op sommige vaarroutes, waaronder drukke vaarwegen als de Rijn, zijn deze regels net zo streng als voor deelnemers aan het wegverkeer!

Steeds meer diefstal

Ook op en om het water is de criminaliteit de afgelopen jaren sterk toegenomen. Met name dieven proberen in het zomerseizoen hun slag te slaan. Vooral buitenboordmotoren en andere demontabele attributen zijn populair. Maar er wordt ook steeds meer ingebroken in jachten. Zorg dus voor goed hang- en sluitwerk en beveilig losse onderdelen met goede sloten die zijn voorzien van een keurmerk.

Mocht er toch iets vervelends gebeuren, dan is het een prettig idee dat u kunt terugvallen op uw verzekering. Net als bij een auto kunt u voor uw pleziervaartuig kiezen voor alleen een WA-dekking of voor beperkt of volledig casco (all risk). Klik op de onderstaande button om de premie voor de verzekering van uw boot te berekenen.