Gezond en verstandig zonnen

Natuurlijk wilt u heerlijk genieten van het zonnetje om zo een gezond kleurtje te krijgen. Maar pas op: omdat de ozonlaag dunner is geworden, bevat vooral fel zonlicht tegenwoordig veel meer UV-straling dan vroeger.

U loopt niet alleen de kans om sneller te verbranden, ook het risico op huidkanker neemt toe. Gelukkig kunt u eenvoudig enkele maatregelen nemen.

1. Gebruik altijd een zonnebrand met een beschermingsfactor

Om veilig te zonnen, moet u een zonnebrand met de juiste beschermingsfactor gebruiken. Zelfs mensen met een donkere huid hebben in Nederland al een factor 5 tot 7 nodig. Gaat u verder naar het zuiden, dan moet u een hogere factor gebruiken.

Blonde en rossige types met een blanke huid komen daar al gauw uit op een factor 20 of hoger. Wilt u weten welk huidtype u heeft? Doe dan de test op de webpagina van KWF Kankerbestrijding.

2. Smeer ruim voordat u gaat zonnebaden

Om goede bescherming te geven, moet de zonnebrand goed door uw huid zijn opgenomen. Smeer u daarom tenminste 20 minuten voordat u gaat zonnen goed in. Smeer u overigens ook in als u in de schaduw blijft; ook hier wordt u blootgesteld aan UV-straling.

3. Langzaam wennen aan de zon

Stel u de eerste dagen niet direct uren achtereen bloot aan direct zonlicht. Uw huid moet weer wennen aan zoveel licht en warmte! Begin met een kwartier en zoek dan de schaduw weer even op. Voer daarna langzaam de duur op. Blijf smeren, de zonnebrand verliest na verloop van tijd -een deel van- haar beschermende werking. Zeker als u tussendoor ook het water ingaat.

4. Vermijd de warmste uren

Zoek tussen 12 en 3 de schaduw op. De zon zendt tussen die uren zoveel UV-straling naar de aarde, dat het haast een bombardement lijkt.

5. Aftersun voor na het zonnen

Om uw huid af te koelen en rust te geven, smeert u zichzelf na het zonnebaden goed in met after sun. Neem eerst een -niet te warme- douche om de restjes zonnebrand weg te spoelen en smeer u daarna in met een dunne laag after sun. Dit is goed voor uw huid én u onderhoudt uw zomerse kleurtje ermee!

Meer informatie

Meer informatie over verstandig zonnen treft u op de website van KWF Kankerbestrijding. Daar kunt u tevens een handige app downloaden voor uw iPhone of uw Andriod toestel.