maandag 18 januari 2021 15:23

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig in het MKB?

Slordige werknemers, boze klanten, pijnlijke blessures. In welke gevallen heeft u een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig? We beschrijven een paar situaties en wij geven u nuttige tips voor ondernemers in het MKB.

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering staat ook wel bekend als aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Met deze aansprakelijkheidsverzekering bent u gedekt voor schade aan personen en zaken. Het gaat om schade die is veroorzaakt door uw bedrijf: door u of uw werknemer(s). Hoe zorgvuldig u ook werkt, werknemers kunnen een ongeval krijgen of maken fouten. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan personen en zaken.

Zakelijke aansprakelijkheid

Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering biedt geen uitkomst voor uw bedrijf. Daarom is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor veel ondernemers in het MKB onmisbaar.

Wanneer heeft u een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Natuurlijk werkt u met professionals die zorgvuldig zijn, maar u kunt niet alle missers voorkomen. En soms heeft een fout grote gevolgen.

Fouten van personeel

Als werkgever bent u meestal aansprakelijk voor schade door fouten van uw personeel. Als er iets fout gaat kunt u zomaar een schadeclaim krijgen van een klant, een werknemer of van een andere partij die schade heeft opgelopen. Een flinke schadeclaim kan er zelfs voor zorgen dat uw bedrijf failliet gaat. Dat wilt u natuurlijk voorkomen. Bescherm uw bedrijf goed met een aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheid bedrijf in 4 situaties

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt uitkomst in veel situaties. Uw bedrijf is namelijk in één keer gedekt voor drie soorten bedrijfsaansprakelijkheid:

  • Algemene aansprakelijkheid
  • Werkgeversaansprakelijkheid
  • Productaansprakelijkheid

Wanneer is er sprake van deze vormen van aansprakelijkheid? Wij geven u een aantal voorbeelden voor bedrijven in het MKB:

Uw rolsteiger waait om en valt op geparkeerde auto's

Oei! Gelukkig was het al laat in de avond en is er niemand gewond geraakt. Maar de materiële schade is groot. Wat nu? U heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. U belt op en uw verzekeraar gaat aan de slag. De schade valt onder algemene aansprakelijkheid (schade aan derden). De eigenaren van de auto's ontvangen een vergoeding voor de schade.

Een werknemer verliest een duim bij werken met een machine

Pijnlijk! Wanneer er geen opzet of bewuste roekeloosheid van uw werknemer in het spel is, bent u als werkgever al snel aansprakelijk. U kunt dan ook een schadeclaim krijgen van uw werknemer. Deze schade valt onder werkgeversaansprakelijkheid (schade aan personeel).

Uw product ontploft en het interieur van uw klant raakt beschadigd

Dat is niet de bedoeling. U verkoopt geen vuurwerk, dus dit is echt een productiefout waarvoor uw bedrijf aansprakelijk gesteld kan worden. De schade valt onder productaansprakelijkheid (schade door gebreken aan een product van uw bedrijf). De getroffen klant ontvangt een financiële compensatie.

Een stagiair morst koffie over de laptop van een klant

Tja, geef die stagiair maar weer de schuld. Kan gebeuren. Maar u zit met de gebakken peren. Of beter gezegd: een boze klant met een kapotte computer. Wat nu? Gelukkig, de schade valt onder algemene aansprakelijkheid (schade aan derden). Uw klant ontvangt een vergoeding voor de schade.

2 situaties voor een aanvullende verzekering

Er zijn ook situaties waarbij je een andere verzekering nodig hebt, naast uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Denk maar eens aan de volgende situaties:

Verkeersongeluk tijdens het werk

Uw werknemer vliegt uit de bocht met een auto en raakt flink geblesseerd. Dan heeft u een verkeersschadeverzekering of Wegas-verzekering nodig. Deze kunt u afsluiten in aanvulling op een algemene bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee bent u ook verzekerd als werknemers tijdens hun werkzaamheden een ongeval krijgen in het verkeer. Als de schade wordt veroorzaakt met of door een motorrijtuig, dan biedt de algemene bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of WA-verzekering geen dekking voor de bestuurder. 

Beroepsfoutje, bedankt!

U of uw werknemer geven advies aan een klant. Uw klant loopt daardoor financiële schade op. Wat nu? In dit geval heeft u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) nodig. Deze aansprakelijkheidsverzekering dekt vermogensschade (financieel nadeel) door beroepsfouten van uw bedrijf. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is verplicht voor een aantal beroepen in de zakelijke dienstverlening. Een klant kan u ook vragen of verplichten de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten, bijvoorbeeld door middel van de inkoopvoorwaarden.

Vragen over de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Wanneer is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Voor veel werkgevers is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) geen overbodige luxe. Als u of één van uw werknemers een fout maakt, kunt u een flinke schadeclaim krijgen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bent u gedekt voor schade aan personen (letsel) en zaken (bezittingen).

Wat is het verschil met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt vermogensschade (financieel nadeel) door beroepsfouten. Als u en uw werknemers regelmatig zakelijk advies geven, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) onmisbaar. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is met name nuttig voor ondernemers in de zakelijke dienstverlening, zoals accountants, advocaten, architecten en ICT-specialisten.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet bij wet verplicht, maar een beroepsorganisatie, branchevereniging of opdrachtgever kan u wel verplichten om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Zo eisen overheden (bij aanbestedingen) en bemiddelingsbureaus vaak dat u of uw bedrijf een eigen aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Hoe kan ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

In Nederland zijn er veel verzekeraars die een aansprakelijkheidsverzekeringen voor bedrijven aanbieden. Het is slim een gespecialiseerde verzekeringsadviseur in te schakelen om alle opties voor uw bedrijf in kaart te brengen en samen met u op zoek te gaan naar de beste verzekeringen. Onze adviseur helpt u graag met een vergelijking van diverse aansprakelijkheidsverzekeringen op basis van een onafhankelijke vergelijking qua dekking, eigen risico, premie en voorwaarden. 

Regel uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en vraag een vrijblijvende offerte aan!

Offerte aanvragen

 

Laatst aangepast op maandag 18 januari 2021 15:36