Particuliere verhuur verzekering

Particuliere verhuur verzekering - Steeds vaker worden appartementen en woningen of een gedeelte daarvan particulier verhuurd. Bijvoorbeeld als uw oude woning nog niet is verkocht, u gaat tijdelijk in het buitenland wonen, u verhuurt uw woning via Airbnb of Wimdu of u verhuurt een appartement of woning als beleggingspand. Natuurlijk wilt u dat uw huis en de spullen daarin goed verzekerd zijn, ook als u verhuurt. Maar bent u verzekerd als u een gedeelte of het gehele huis verhuurt? Waar veel mensen alleen niet aan denken is dat de opstalverzekering en de inboedelverzekering geen dekking bieden voor verhuur! Honig en Honig biedt hiervoor de particuliere verhuur verzekering.

Particuliere verhuur verzekering

Verzeker de schade in en aan uw verhuurd appartement of huis

De meeste inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen zijn erop gericht dat u uw woning en spullen zelf gebruikt. Gaat u uw woning of kamers verhuren? Dan verdient u er geld aan en is het dus geen privégebruik meer. U verricht dan bedrijfsmatige activiteiten, terwijl u geen bedrijf bent. Dit is meestal niet of slechts beperkt verzekerd en het maakt daarbij niet uit of u de gehele woning verhuurt, een kamer verhuurt aan een student of uw woning verhuurt via Airbnb.

Het verschilt per verzekeraar hoe er wordt omgegaan met dekking tijdens verhuur. Ondanks dat u geen bedrijf heeft, valt verhuur wel onder bedrijfsmatige of zakelijke activiteiten. Hoe kunt u zich verzekeren als u uw huis wilt (blijven) verhuren?

Verhuur meeverzekerd?

Met de woonhuisverzekering en inboedelverzekering bieden sommige verzekeraars een aanvullende dekking ‘Verhuur’ aan. U bent met deze aanvullende dekking verzekerd voor alle schades die vallen onder de basisdekking. Let op! De inboedel van de huurder en zijn of haar gezelschap is niet verzekerd, het gaat alleen om uw inboedel. U kunt bij de aanvullende dekking ‘verhuur’ kiezen voor verhuur van maximaal 3 kamers of het hele woonhuis. Heeft u al een bestaande woonhuisverzekering of inboedelverzekering en wilt u dat (tijdelijke) verhuur ook verzekerd is? Neem dan even contact met ons op.

Aansprakelijkheid particuliere verhuur

Als eigenaar van een woning bent u aansprakelijk voor de schade die de huurder oploopt door uw huis. De kosten kunnen soms hoog oplopen. De huurder kan u ook aansprakelijk stellen als hij/zij schade oploopt door uw spullen. Denk bijvoorbeeld aan een huurder die van de trap valt of struikelt over uw kleed. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt hier dekking voor. Verhuurt u via Airbnb? Dan krijgt u Host Protection Insurance. Aansprakelijkheid voor schade aan huurders is hiermee voor een deel verzekerd. Niet alle aansprakelijkheid is hiermee verzekerd, dus controleer daarom goed of dit voor u voldoende is. Onze adviseur kan u hierbij helpen met de particuliere verhuur verzekering.

Dekking particulier verhuur aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

Vaak bieden aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren (AVP) bieden geen dekking voor de verhuur van uw woning. De particuliere verhuur verzekering biedt dekking voor de verhuur van de woning, tweede woning of recreatiewoning. Verzekeraars vergoeden de schade tot maximaal het verzekerd bedrag die veroorzaakt is door uw woonhuis wanneer u uw woonhuis wordt verhuurd. Verzekeraars vergoeden ook de schade die veroorzaakt is door uw tweede woonhuis, recreatiewoning, huisje op volkstuincomplex of een stacaravan in Europa. Zij vergoeden de schade ook als dit onroerend goed verhuurd wordt. 

Dekking particulier verhuur opstalverzekering

Verhuurt u uw woonhuis? Er moet dan een schriftelijke of digitale huurovereenkomst zijn tussen u en de huurder. U kunt maximaal drie kamers in de woning waar u zelf ook woont verhuren of het hele woonhuis aan één persoon of één gezin. Verhuurt u uw woonhuis aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb of als Bed & Breakfast? Dan geldt ook dat de totale verhuurperiode niet langer mag zijn dan 17 weken per jaar. Is de periode langer, vraag dan bij onze adviseur naar de zakelijke verzekeringen. Voor deze keuzedekking geldt een basisdekking. Heeft u voor een allriskdekking voor uw huis gekozen, dan geldt die niet voor het gedeelte van uw woonhuis dat u verhuurt. Schade door diefstal of vandalisme door huurder is niet verzekerd.

Dekking particulier verhuur inboedelverzekering

Verhuurt u uw woonhuis? Er moet dan een schriftelijke of digitale huurovereenkomst zijn tussen u en de huurder. U kunt maximaal drie kamers in de woning waar u zelf ook woont verhuren of het hele woonhuis aan één persoon of één gezin. Verhuurt u uw woonhuis aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb of als Bed & Breakfast? Dan geldt ook dat de totale verhuurperiode niet langer mag zijn dan 17 weken per jaar. Is de periode langer, vraag dan bij onze adviseur naar de zakelijke verzekeringen. Voor de dekking particuliere verhuur inboedelverzekering geldt een basisdekking. Heeft u een allriskdekking voor uw huis gekozen, dan geldt die niet voor het gedeelte van uw woonhuis dat u verhuurt. Schade door diefstal, oplichting of vandalisme door huurder is niet verzekerd.

Tips bij particuliere verhuur

1. Zorg voor toestemming

Als u in een huurhuis woont en u heeft geen toestemming voor de verhuur via Airbnb, verhuurt u in feite illegaal. Dan draait u dus zelf op voor eventuele schade. Als u een eigen woning heeft, informeer dan bij de hypotheekverstrekker naar de voorwaarden. Hier geldt namelijk de plicht dat u ander gebruik dan alleen eigen bewoning van uw huis moet melden. Bent u eigenaar van een appartement? Overleg ook met de Vereniging van Eigenaren (VvE) of verhuur is toegestaan en onder welke condities.

2. Informeer uw verzekeraar

Ook hier geldt de plicht dat u ander gebruik dan alleen eigen bewoning moet melden. Laat uw verzekeraar weten dat u uw woning via Airbnb of Wimdu verhuurt. Als u uw appartement verhuurt, informeer dan bij de Vereniging van Eigenaren (VvE) of dit verzekerd is onder de opstalverzekering van de VVE. Veel mensen denken daar niet aan als ze hun huis aanbieden op Airbnb. Dat is niet verstandig: stel dat u schade heeft, dan krijgt u deze niet vergoed.

3. Kies een passende dekking

Van Airbnb krijgt u een Verhuurders Garantie voor schade die uw huurders aan uw eigendommen toebrengen. Dit is een beperkte dekking, dus controleer goed of dit voldoende is voor u. Voor een aanvullende dekking kunt u terecht bij onze adviseur en vraag naar de particuliere verhuur verzekering.

Offerte particuliere verhuur verzekering

Bij Honig en Honig kunt u een verhuurde woning en inboedel verzekeren met de particuliere verhuur verzekering. U bent dan aanvullend verzekerd op de Verhuurders Garantie, die Airbnb geeft voor schade die tijdens de verhuur ontstaat. Neem contact op met onze adviseur voor meer informatie of een vrijblijvende offerte voor de particuliere verhuur verzekering.

Meer in deze categorie: « Verzekering bedrijfsverzamelgebouw