dinsdag 19 oktober 2021 10:37

RDW waarschuwt: na 1 januari mogen duizenden (land)bouwvoertuigen de weg niet meer op

Duizenden bedrijven en particulieren moeten hun (land)bouwvoertuigen nog registreren. Doen ze dit niet voor 1 januari 2022, dan mogen ze daarna niet meer met hun voertuig de weg op. Op dit moment is nog slechts de helft van de verwachte 550.000 voertuigen geregistreerd.

De RDW ziet het aantal aanvragen de laatste weken wel toenemen, maar nog onvoldoende om erop te vertrouwen dat alle voertuigen voor 1 januari 2022 zijn geregistreerd. In juli, augustus en september zijn in totaal bijna 125.000 registraties voor land- en bosbouwtrekkers, mobiele werktuigen en getrokken materieel aangevraagd. In de laatste elf weken moeten nog ruim 250.000 voertuigen geregistreerd worden.

(Land)bouwvoertuigen registratie- en kentekenplicht

Sinds 1 januari is het verplicht om (land)bouwvoertuigen te registeren en ook kentekening is een feit. Dat geldt niet voor alle (land)bouwvoertuigen, maar het gaat wel verder dan wat ook wel het trekkerkenteken is gaan heten. Zo zit het

Aantal registraties graafmachines en wielladers loopt flink achter

Vooral het aantal registraties van mobiele werktuigen (MMBS) loopt flink achter. Eind september was nog geen 40% geregistreerd. Het gaat dan om voertuigen zoals bijvoorbeeld graafmachines, wielladers, veegwagens en heftrucks.

Volgens de RDW lijkt het er op dat eigenaren van deze groep voertuigen zich er nog niet altijd van bewust zijn dat hun voertuig moet worden geregistreerd. ‘De vuistregel is: heeft het voertuig nu een afgeknotte driehoek, dan is de kans groot dat het geregistreerd moet worden’, legt RDW-conversiemanager Rob van Dokkumburg uit. ‘Dat is het geval als het voertuig nog geen kenteken heeft, wielen en een motor heeft, op de openbare weg komt en harder rijdt dan 6 km/. Er zijn ook een paar uitzonderingen. Om eigenaren die twijfelen te helpen, staat er op de website van de RDW een keuzehulp.’

Komt een niet geregistreerd voertuig toch op de openbare weg, dan riskeert de eigenaar ervan een boete.

Financiële strop

Rob van Dokkumburg: ‘Wij vrezen dat er een flinke financiële strop dreigt voor bedrijven die hun voertuigen niet voor 1 januari registreren. Omdat deze voertuigen dan niet meer de openbare weg op mogen, kunnen ze hun werk niet meer doen. Want als bijvoorbeeld een graaf- of veegmachine de weg niet op mag, wordt het wel erg lastig om hun taak te verrichten. Komt zo’n voertuig toch op de openbare weg, dan riskeert de eigenaar ervan een boete. Bovendien is het voertuig minder interessant voor kopers.’

Online registreren

Registreren kan tot en met 31 december online. De kosten bedragen €18,00 per registratie. Vanaf 1 januari 2022 is registratie nog wel mogelijk, maar is daarvoor een keuring op een van de keuringsstations van de RDW nodig. De kosten daarvan zijn minimaal €140,00.

Het uitstellen van registratie tot het laatste moment kan tot gevolg hebben dat de registratie niet voor 1 januari is afgerond omdat de wachttijden bij de RDW waarschijnlijk zullen oplopen. Van Dokkumburg: ‘Het advies van de RDW is dan ook: vraag nú de registratie aan, zodat het kentekenbewijs voor 1 januari binnen is. Dan kan de eigenaar ook vanaf 1 januari gewoon de weg op met het voertuig, zodat het werk door kan gaan.’

Offerte werkmaterieelverzekering

U kunt online een vrijblijvende offerte voor de verzekering van uw werkmaterieel aanvraag. De werkmaterieelverzekering kunt u naar keuze samenstellen uit de volgende dekkingen:

  • WA en Werkrisico
  • Beperkt Casco
  • Volledig Casco standaard
  • Volledig Casco uitgebreid

Wij zijn u daarbij graag van dienst met onafhankelijk advies, deskundige bemiddeling, professioneel polisbeheer en service bij schade.

Offerte aanvragen

Laatst aangepast op dinsdag 19 oktober 2021 10:44